Malkasaari

Malkasaari sijaitsee Itä-Helsingissä, Rastilasta etelään Kallahden selällä. Saaren luonto on puistomaista metsää sekä kivistä rantaviivaa.
Malkasaari ilmasta käsin kuvattuna.
Kuva: 110th Street Productions

Mitä voit kokea Malkasaaressa?

Malkasaari sijaitsee Itä-Helsingissä, Kallahdenniemen länsipuolella ja Meri-Rastilan eteläpuolella. Saari on suhteellisen lyhyen ja suojaisan melonta- tai soutuvenematkan päässä Vuosaaresta. 

Vesiliikenneyhteydet

Saarelle ei ole säännöllistä vesiliikennettä. 

Vierasvenelaituri

Saaren pohjoisrannalla on retkilaituri, jossa on kymmenkunta poijupaikkaa. Saarella yöpyminen on maksutonta.

Malkasaaren laituri, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Muut rantautumis- ja kiinnittäytymispaikat

Loivat rannat sopivat melojien rantautumiseen, etenkin saaren pohjoispuolella on suojaisia hiekka- ja sorarantoja. 

Saaren ympäri kulkee maapohjainen polku, jonka pituus on n. 900 metriä. Vierasvenelaiturilta ja keittokatokselta menee saunalle kunnollinen reitti.  

 

Keittokatokset ja tulipaikat 

Saaressa on iso hormillinen keittokatos. Keittokatoksen läheisyydessä on lisäksi rakennettu tulipaikka. Nuotion tekeminen muualle maastoon on kielletty. Saarella ei ole polttopuita, tuo nuotiopaikalle omat puut. Tarkista varoitukset ilmatieteenlaitoksen sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Siivoa jälkesi huolellisesti ja kuljeta roskat takaisin mantereelle. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tulen saa tehdä varovaisuutta noudattaen vain keittokatokselle.

Malkasaaren keittokatos, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

WC 

Keittokatoksen läheisyydessä sijaitsee ulkokäymälä.

 

Malkasaaren keittokatos ja retkipöytä.
Kuva: Mira Lainiola

Malkasaarella on uimiseen sopiva hiekkaranta ja paljon piknikpaikkoja, ja saaren luonto on metsämäistä. Kulje saaren ympäri ja nauti ihanasta luonnosta. Saarelta löytyy grillipaikka, WC ja venelaituri.

Majoittuminen

Lyhytaikainen telttailu on sallittua Malkasaaressa. Saarella yöpyminen on maksutonta.

Sauna

Malkasaaren sauna on poissa käytöstä toistaiseksi.

Malkasaaren historiaa

Malkasaarella ei ole ollut vakituista asutusta. Saaren nimi Takveda eli kattomalka viittaa siihen, että saarelta on aikoinaan haettu puutavaraa.  

Malkasaarella oli aikoinaan kaksi asuinhuvilaa. Malkasaaren entinen päärakennus 1910-luvulta, Stora villan, purettiin 1960-luvun loppupuolella. Saaren nykyinen grillikatos on rakennettu puretun huvilan kivijalan päälle. Kivijalan lisäksi myös muita päärakennukseen liittyneitä vanhoja kivirakenteita, kuten pihaa ympäröinyt aita, portaita ja kivettyjä kulkuväyliä on säilynyt: saaren keskiosassa oleva kivimuurin pätkä rajasi puutarhamaata, ja eteläisessä rannassa olevan kiviröykkiön kohdalla oli höyrylaivalaituri. Maastossa on vieläkin näkyvissä tyypillistä huviloiden puutarhakasvillisuutta, mm. syreeni-istutuksia, siperianhernepensasta sekä perennoja ja sipulikukkia.  

Päärakennuksen parina oli Lilla villan, jota vuokrattiin sodan jälkeen eteenpäin kesäksi kerrallaan. Arviolta vuonna 1933 valmistunut harjakattoinen huvila on saaressa edelleen, mutta se on jäänyt rapistumaan ilman käyttötarkoitusta ja ikkunat peitettyinä. Saaren pohjoisrannalla on saunarakennus, joka edustaa kansallisromanttista suuntausta. 

Malkasaari siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen vuonna 1965, jolloin siitä tuli retkeilysaari. Malkasaari on ollut aiemmin hyvin suosittu telttailusaari. Pitkäaikaistelttailu aiheutti saareen kuluneisuutta ja lieveilmiöitä, joten pysyvä telttailu ja siihen liittyvät rakenteet kiellettiin vuonna 2014. 

Malkasaaressa ei ole luonnonsuojelualueita. Malkasaaren rannat ovat avoimia, osin kivikkoisia mutta myös hiekkapohjaisia. Metsät ovat pääosin kuivaa puistomaista kangasmetsää. Keittokatoksen vierellä on äärimmäisen uhanalaiseksi luontotyypiksi luokiteltu pienruohoketo. Eteläpuolen kivikkoiset niittyrannat on luokiteltu silmällä pidettäviksi luontotyypeiksi.

Malkasaaren pohjoisrannat ja keittokatoksen ympäristö ovat tärkeää lepakkoaluetta. Malkasaaressa tavattavia lepakkolajeja ovat pohjanlepakko, viiksisiippa, vesisiippa ja pikkulepakko

Katso Malkasaaren uhanalaiset ja silmälläpidettävät luontotyypit sekä tärkeät lepakkoalueet kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Saaristossa pesivien lintujen pesimäaika on aktiivisimmillaan huhtikuulta kesäkuun loppupuolelle. Liiku Malkasaaren poluilla pesimärauhaa kunnioittaen ja pidä riittävä etäisyys lintuihin.

Malkasaaren lajihavainnot 

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia

Malkasaaren lajihavainnot (inaturalist.laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Malkasaaren lajihavainnot (laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  • Suosithan retkeilles­säsi karttaan merkittyjä reittejä ja polkuja kulumisen ehkäisemiseksi. Säilytä myös riittävä etäisyys lintuihin ja muihin eläimiin. Kunnioita muiden rauhaa ja saarielämystä myös yöai­kaan. Alueella on hiljaisuus klo 23–7.
  • Lyhytaikainen telttailu on tällä saarel­la sallittua. Saaren kaivon vesi ei ole juomakelpoista, joten ota oma vesi­pullo ja eväät mukaan.
  • Huomioithan, että tulenteko on sallittu vain karttaan merkityllä keittokatoksella ja grilli­paikalla. Grillipaikka ei ole käytössä metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Tarkista voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
  • Puuaineksen ottaminen luon­nosta ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Lajittele lähtiessäsi roskat saarella tai vie ne mantereelle kierrätettäväksi.

Huomioitavaa tässä kohteessa

Koirat on pidettävä aina kytkettyinä. Tarkista varoitukset Ilmatieteenlaitokselta ennen tulentekoa ja kunnioita lintujen pesimärauhaa. 

Yleiset säännöt

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokamiehenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Malkasaaressa ei ole esteettömyyttä tukevia rakenteita. Polut ovat maapohjaisia.

Malkasaaren palveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset.
Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu.

Malkasaaren palvelut kartalla

Malkasaaresta löytyy hormillinen keittokatos sekä rakennettu tulipaikka, ja näiden yhteydestä ulkokäymälä. Saaren pohjoisrannalla on vierasvenelaituri.

Malkasaaren tulostettava opaskartta (pdf, ei saavutettava)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Saaren palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvia Malkasaaresta

Rantamaisema Malkasaaresta.
Kuva: Mira Lainiola
Kanadanhanhi varvikossa Malkasaaressa.
Kuva: Mira Lainiola
Malkasaaren laituri mereltä päin kuvattuna.
Kuva: Mira Lainiola
Malkasaari kuvattuna ilmasta. Saaren keskellä näkyy rakennus.
Kuva: 110th Street Productions