Fakta om skolan:
- Årskurs: 1-6
- Elevantal: 194
- Klasslärare: 9
- Timlärare: 4
- Speciallärare:1
- Resurslärare: 3
I Staffansby lågstadieskola tycker vi att det är viktigt med en trygg och trivsam miljö där eleverna känner sig uppskattade och respekterade. Stor vikt läggs vid baskunskaper i alla ämnen, digitalt kunnande, ämnesövergripande undervisning och samlärarskap samt svenska språket. Skolans värden är trygghet, respekt och inlärningsglädje.
Skolan är byggd 1989–90 och renoverad 2013 och 2019.
Vår skola
Helsingfors kommunala läroplan (Länk leder till extern tjänst) och skolspecifika läroplaner har utarbetats utifrån de nationella grunderna för läroplanen. Undervisningen i vår skola styrs av skolans läroplan. Skolans läroplan (Länk leder till extern tjänst) innehåller målen för skolarbetet, vilka läroämnen som studeras i skolan, hur man arbetar i skolan och hur eleverna kan stödjas.
Undervisningen i grundskolan styrs av skolans läroplan. I läroplanen tar man upp målen för skolarbetet, vilka ämnen man läser i skolan, hur man arbetar i skolan och hur man kan stödja eleverna.
I Staffansby är en stor del av undervisningen helhetsskapande. Detta innebär att samma tema eller fenomen behandlas via de olika ämnena i skolan för att skapa en helhet. Vi använder oss till en del Storylinemetoden, som är en undervisningsmetod med rötter i Skottland. Målet är att undervisningen ska vara så nära skolelevens vardag som möjligt.
I Staffansby strävar vi efter att komma bort från den traditionella klassrumsundervisningen och använder hela skolan, samt närmiljön som undervisningsutrymme.Varje klass har en egen lärare som undervisar under de flesta lektionerna. Vid sidan av den egna läraren kan det finnas en speciallärare, en lärare för barn med invandrarbakgrund eller en skolassistent.
Eleverna får läroböckerna och annat skolmaterial gratis från skolan. Skolorna väljer själva vilka läromedel de använder.
I grundskolan arbetar eleverna i sina egna klasser under största delen av lektionerna. I gruppen kan finnas elever i olika åldrar och från olika klasser. Klassen kan vara indelad i mindre grupper under en del av lektionerna.
Antalet veckotimmar för undervisningen i skolan är fastslaget. I årskurserna 1–2 ska antalet veckotimmar vara minst 20 h, i årskurs 3 22 h , årskurs 4 24 h och i årskurserna 5–6 26 h.
I årskurserna 1–6 läser eleverna ett eller två språk vid sidan av sitt modersmål. A1-språket är det obligatoriska språk som man inleder i åk 1. A2-språket inleds i årskurs 3 från och med läsåret 2019-2020.
Språkutbudet i Staffansby lågstadieskola:
- A1-språk finska
- A2-språk engelska eller tyska
- Spanska som valfri kurs i åk 4-6.
Personalens kontaktuppgifter
Staffansby lågstadieskola
Besöksadress: Trastvägen 20, 00780 Helsingfors
PB 78301, 00099 Helsingfors stad
Öppet skoldagar kl. 8.00-15.30
Cirkulerande skolvärd
040 922 4643
Skolsekreterare
Eva Lindholm
tfn 09 310 82562
Till skolsekreteraren anmäls namn-, adress-, telefonnummerförändringar samt förändringar i mantalsskrivningsuppgifterna.
Rektor
Heidi Dufva
tfn 09 310 36785, 040 5364397
heidi.dufva(at)hel.fi
Biträdande rektor
Lina Pearce
tfn 09 310 82562, lina.pearce(at)edu.hel.fi
Direktionens ordförande
Eva Persson
eva.persson(at)gmail.com
Lärarrummet
tfn 09 310 82562
Koordinator för eftermiddagsverksamheten
Lärare i åk 1
tfn 09 310 82562
Skolköket
tfn 09 310 82563
Ida Nordman, Lina Pearce och Piita Lehtinen, klasslärare åk 1
Linda Back, klasslärare åk 2
Madeleine Gustavsson, klasslärare åk 3
Camilla Hurskainen och Patrik Mäkelä, klasslärare åk 4
Rhonda Lindkvist och Anna Tuliainen, klasslärare åk 5
Pernilla Venäläinen och Ella Vainio, klasslärare åk 6
Martina Silola, resurslärare
Leticia Mabinda, resurslärare
Madeleine Gustavsson, resurslärare
Johnny Granvik, teknisk slöjd
Myrna Eklund, musiklärare
Lina Nygård, speciallärare
Heidi Dufva, rektor
Ronja Saaresaho, S2, svenska som andra språk
Skolassistenter
Annika Nikander och Endireas Aklilu
Flerspråkig handledare
Vera Lindén 0408652380
Hälsovårdare
Ansa Kokljuschkin
tfn 050 436 2019 Mottagning i skolan på tisdagar 8-15
Skolpsykolog
Andrea Holm tfn 0931026048
Morgon- och eftermiddagsverksamhet, klubbar och hobbyer
Eleverna har möjlighet att delta i frivilliga, ledda aktiviteter av mångahanda slag före och efter skoldagen – meningsfulla aktiviteter och kul samvaro i en trygg miljö.
Morgonverksamheten, som ordnas på morgonen före lektionerna, är avgiftsfri. Den är avsedd för elever i årskurserna 1 och 2 samt för elever med särskilt stöd i årskurserna 3 och 4.
Vi ordnar morgonverksamhet varje skoldag kl. 8.15–9.50. Verksamhet ordnas utomhus om vädret tillåter. Du kan be rektorn om mer information om skolans morgonverksamhet per telefon på numret 09 310 XXXXX.
Mer information om skolornas morgonverksamhet hittar du på våra sidor för den grundläggande utbildningen.
Eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen är avgiftsbelagd och riktar sig till elever i årskurserna 1 och 2 samt elever med särskilt stöd.
Läs mer om eftermiddagsverksamheten och dess avgifter på våra gemensamma sidor för den grundläggande utbildningen.
Du kan söka platser med eftermiddagsverksamhet i vårt område på Servicekartan (Länk leder till extern tjänst). På Servicekartan kan du skriva in din hemadress i hemadressfältet.
I vår skola ordnas avgiftsfria hobbyer och klubbar för eleverna, både genom Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och som skolans klubbverksamhet. På våra gemensamma sidor för den grundläggande utbildningen hittar du mer information om klubb- och hobbyverksamhet.
Nedan finns information om vår skolas klubbar och hobbyer.
Anmälan till grupper enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet ska ske direkt till hobbyarrangören. Anmälan är bindande. Hobbyverksamheten förverkligas om det finns tillräckligt med deltagare. Om du är tvungen att annullera din anmälan, kontakta den som arrangerar hobbyverksamheten så fort som möjligt. Arrangören informerar också om eventuella återbudsplatser och ytterligare grupper.
Skolans klubbverksamhet läsåret 2022-2023
Avgiftsfria hobbygrupper enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet från och med 24.1.2022:
Du kanske är intresserad av
Vår skolas direktion
Varje skola har en direktion som leder och utvecklar skolans verksamhet. Direktionen består av företrädare för vårdnadshavarna, eleverna och personalen. Direktionsledamöterna väljs av fostrans- och utbildningsnämnden för en fyraårsperiod. De nuvarande direktionernas mandattid är 2021–2025. Bland annat godkänner direktionen årligen skolans verksamhetsplan