Sommar i lekparkerna

Välkommen till webbplatsen för lekparkernas sommar!

Under sommaren erbjuder Helsingfors lekparker familjer med barn och skolelever trevlig och mångsidig verksamhet, i form av ledda aktiviteter och evenemang. Lekparkernas personal finns till för barnen och familjerna. Verksamheten ordnas på vardagar, är avgiftsfri och kräver ingen anmälan. Verksamhetsspråket är finska.

Lekparkernas sommarverksamhet

Välkommen att leka, röra på dig, musicera och pyssla. Verksamheten är avgiftsfri och kräver ingen anmälan.

Föräldrarna har möjlighet att lära känna andra barnfamiljer och barnen får lekkamrater. Du kan värma din egen mat och koka kaffe eller te. Utöver den ledda semesterverksamheten har barnen lekparkernas leksaker och spel till sitt förfogande. Familjerna får fritt tillbringa sin tid i de öppna lekparkerna.

Välkomna med!

Mer information fås av personalen i lekparken.

lapsi liukumäessä
Bild: Jefunne Gimpel

Skolelever är välkomna att tillbringa sommarlovsdagar i lekparken. Eleven kan vara i lekparken hela dagen lång om hen så vill! I lekparken kan man leka, träffa kompisar, följa med på utflykter och delta i ledd verksamhet.

Personalen tar hand om skolelevernas säkerhet under dagen. När skoleleven tillbringar hela sommardagar i lekparken, kan vårdnadshavaren lämna sina kontaktuppgifter till personalen samt meddela vad hen har avtalat om dagen med skoleleven (t.ex. hemkomsttid, får man gå självständigt osv.). Barnen är försäkrade i lekparken under dess verksamhetstid. 

I lekparken har vårdnadshavaren det huvudsakliga ansvaret för barnet. Med ansvar menar vi att skolbarnets vårdnadshavare och lekparkens personal tillsammans bedömer elevens färdigheter och förmåga att delta i lekparkens sommarverksamhet. 

Mer information fås av personalen i lekparken.

Lapsia leikkii vesisuihkussa
Bild: Konsta Linkola

Sommarmåltiderna i lekparkerna har serverats i Helsingfors i 81 år! Sommarmåltiden serveras i alla lekparker som håller öppet under sommaren (förutom Loru).

Sommarmaten är avgiftsfri och serveras vardagar kl. 12 till barn under 16 år. Barnet ska ha med sig egna måltidsredskap: tallrik, mugg och sked. Vatten som matdryck. De flesta dagarna är sommarmaten soppa, så det är bra att komplettera den med en egen smörgås. Matlistorna finns framlagda för påseende i lekparkerna.

Mer information fås av personalen i lekparken och på Palvelukeskus Helsinki webbsida Lekparksmåltider på sommaren(Länk leder till extern tjänst).

Bild: Konsta Linkola

En del av lekparkerna ordnar avgiftsfria dagläger för skolelever i årskurs 1–3. Daglägren varar från måndag till fredag (midsommarveckan från måndag till torsdag). Daglägrens verksamhetstid är kl. 9–16. Verksamhetsspråket är finska.

Anmälan till daglägren görs från och med 10.4.2024 kl. 9. Du kan anmäla ditt barn till daglägret per e-post direkt till lekparken som ordnar lägret. Uppge barnets namn, nuvarande årskurs och vårdnadshavarnas kontaktuppgifter i anmälan. Lägerplatserna fylls i anmälningsordning. Vi beaktar inte de lägeranmälningar som inkommit före anmälningstiden. Efter anmälan kontaktas du av lekparken som ordnar lägret.

Mer information fås av personalen i lekparken och den ledande lekparksledaren.

Daglägren i lekparkerna sommaren 2024

ANMÄLAN ÖPPNAR ONSDAGEN 8.4.2024 KL 9

Lapset askartelevat leikkipuistossa
Bild: Konsta Linkola

Öppna hela sommaren

Piika, Vähätupa, Kannelmäki, Laurinniitty, Munkki, Isonneva, Taivallahti, Lahnalahti, Intia, Mäkitorppa, Viikkari, Kurranummi, Linja, Traktori, Maasälpä, Linnunrata, Tuorinniemi, Rudolf, Myllynsiipi, Mellunmäki, Lohikäärmepuisto, Mustakivi, Etupelto

Öppna 3–28.6.

Trumpetti, Nuoli, Ida, Torpparinmäki, Kotinummi, Kankarepuisto, Kiikku, Iso-Antti, Hilleri, Arabia, Brahe, Loru, Ulvila, Maunula

Öppna 1.7–7.8.

Nurkka, Kipinäpuisto, Orava, Lehdokki.

Renoveras på sommaren

Ruoholahti, Seppä, Sanna, Viiri, Kimmo, Filpus, Lampi, Rusthollari, Tapuli

Stängda hela sommaren

Santahamina, Kiiltotähti, Roihuvuori, Salpausselkä, Kesanto, Strömberg