Salmen ulkoilualue

Salmi on suosittu ulkoilualue Vihdin kunnassa. Salmen ulkoilualue sijaitsee Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella, Vihdintietä 37 kilometriä Helsingistä. Ulkoilualueen pinta-ala on 860 hehtaaria.
Kolme henkilöä kävelemässä reput selässä hiekkatiellä.
Kuva: Konsta Linkola

Ulkoilualueen palvelut kartalla

Alueella on useita viitoitettuja reitteja, tauko- ja ruokapaikkoja, maja, uimapaikka, telttailualue ja muita retkeilypalveluita.

Ulkoilualueen palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoilualueen kuvaus

Ulkoilualueella on 3 keittokatosta ja 2 tulentekopaikkaa. Tulenteko on muualla kielletty. 

Alueella on 2 leikkipaikkaa sekä kiintorastiverkosto, joka soveltuu sekä retkeilysuunnistukseen että kilpasuunnistajien harjoitteluun.

Virkistyskalastusta voi harrastaa Salmijärvellä, Poikkipuolisella sekä Iso-Parikas- ja Vähä-Parikas-järvillä, jossa on luonnonvarainen kalakanta poikasistutuksineen.

Viitoitettuja ulkoilureittejä on 24 kilometriä, ja ne ovat kivituhkapintaisia ja soveltuvat myös polkupyörä- ja pyörätuolikäyttöön. Talvella reitit ovat 3 kilometrin, 4 kilometrin, 6 kilometrinja 10 kilometrin (perinteinen/vapaa tyyli) latuina.

Salmen ulkoilualueen kartta (PDF, ei saavutettava)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Leiriytyminen

Salmen ulkoilualueen päärakennuksen läheisyydessä on matkailuvaunualue, jossa on 95 kausipaikkaa sähköllä (ei lyhytaikaista majoitusta, joko kesä- tai talvikausi). Voit tiedustella kausipaikoista ja -varauksista Rastila Camping Helsingistä puhelimitse 09 310 78517 tai sähköpostitse rastilacamping@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 

Alueella on käytössä pesutilat sekä kahvila Pohjoinen Pirtti.

Telttailumahdollisuuksista ja muista asioista voi tiedustella kahvila Pohjoisen Pirtistä.

Kahvila Pohjoinen Pirtti (luonnonhelmassa.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Luontopolut

Salmessa on kolme luontopolkua: Kartanotontun kierros lapsille, lyhyt Paavon polku sekä pitkä Tapion Taival.

Kartanotontun kierros

Kartanotontun kierros on 1,5 kilometriä pitkä ja merkitty oranssilla. Se kiertää monenlaisissa luontotyypeissä, joista jokaisella asuu oma satuolentonsa. Matkan varrella on myös touhukenttiä, uimaranta ja makkaranpaistopaikka. Polku päättyy ulkoilumajan takana sijaitsevalle leikkikentälle.

Paavon polku

Paavon polku (1,6 kilometriä) on merkitty sinisellä. Se kiertää ranta-, niitty- ja metsämaisemassa. Evästelypaikka on Lammasniemessä. Paavon polku on suunnattu koululaisille, perheille ja vanhemmalle väelle. Se on kohtuullisen lyhyt ja helppo ja sopii myös hitaammin kulkeville.

Tapion taival

Tapion taival on noin 10 kilometriä pitkä ja merkitty vihreällä. Polun voi kulkea kokopitkänä tai Iso-Parikkaan kohdalta oikaisten. Tapion taival kiertää metsä-, suo- ja rantamaisemassa. Nuotio- ja uimapaikat ovat Iso-Parikkaan ja Pikku-Parikkaan rannalla. Tapion taival on tarkoitettu kaikenikäisille reippaille ja hyväkuntoisille kävelijöille, ja se on kauttaaltaan helppokulkuinen.

Säännöt ja suositukset

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokaisenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Kuvia Salmesta

Ilmakuva Salmen ulkoilualueesta.
Kuva: KopterCam / Helsingin kaupunki
Kolme henkilöä katsomassa opastetaulua.
Kuva: Konsta Linkola
Kolme henkilöä ulkoilualueen keittokatoksessa, kaksi juo vettä ja yksi nostaa puista tulipaikkaan.
Kuva: Konsta Linkola
Ilmakuva Salmen ulkoilualueen vesistöstä.
Kuva: KopterCam / Helsingin kaupunki