Pirttimäen ulkoilualue

Pirttimäki ja Karjakaivo muodostavat yhdessä kiinteän ulkoilukokonaisuuden. Tälle jääkauden muovaamalle erämaa-alueelle on tunnusomaista suuret korkeuserot. Alueella on 1,8 hehtaarin kokoinen pähkinäpuulehto.
Henkilö istuu rannalla, toinen henkilö kahlaa vedesä.
Kuva: Konsta Linkola

Ulkoilualueen kuvaus

Helsingin kaupunki osti Dahlbackana tunnetun metsätilan vuonna 1946. Alueen nimeksi vakiintui nopeasti suomenkielinen Pirttimäki. Vuosien hankintojen myötä alue on kasvanut nykyiseen kokoonsa, yli 430 hehtaariin. Alueen rauhallista maisemaa hallitsevat jyrkät kalliorinteet ja siirtolohkareet, monet kaunisrantaiset järvet ja lammet sekä rehevät suot ja kosteikot.

Kahvila ja muut palvelut

Ulkoilualueen päärakennuksen yhteydessä on kahvila, joka hallinnoi myös alueen sauna- ja kerhohuonevarauksia. Kerhohuone soveltuu myös kokous- ja koulutustilaksi. Varauksia voi tiedustella joko puhelimitse numerosta 045 123 7040 tai sähköpostitse pirttimaki@luukku.com(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Lue lisää Pirttimäki kahvila Ukénista täältä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoilualueella on WC-tilat Sorlammella, Hynkänlammella sekä Sulalammella. Alueelta löytyy 3 keittokatosta, ja tulenteko on muualla alueella kielletty. Keittokatoksille toimitetaan polttopuita sulan maan aikaan.

Päärakennuksen läheisyydessä on lähiliikuntapaikka, leikkipaikka sekä palloilukenttiä, jotka soveltuvat sulka-, lento- ja jalkapallolle.

Reitit ja kalastus

Pirttimäen alueella on 20 kilometriä viitoitettuja ulkoilureittejä, joista 16 kilometriä on kivituhkapintaisia ja 4 kilometriä luonnonpohjaisia. Talvisin ulkoilureitit ovat perinteisen hiihtotyylin latuina, pisin latu on 8 kilometriä ja lyhyin 3 kilometriä. Yhdysreitit ovat Pirttimäki - Karjakaivo - Solvalla (noin 7,5 kilometriä) ja Pirttimäki - Luukkaa (noin 8 kilometriä). Alueella on luontopolkuja 5 kilometrin verran sekä kiintorastiverkosto.

Kalastus on mahdollista Helsingin kaupungin omistamilla Pikku-Sorlammella, Malmilammella, osalla Lajalampea ja Hynkänlampea. Alueilla on vaparajoitus. Sulalampi on Espoon Perhokalastajien erityislupa-alue. 

Pirttimäen ulkoilualueen kartta (PDF, ei saavutettava)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Säännöt ja suositukset

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokaisenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Ulkoilualueen palvelut kartalla

Alueella on kymmeniä kilometrejä ulkoilureittejä, keittokatoksia, lähiliikuntapaikka, palloilukenttiä, kalastuksen mahdollistavia lampia sekä päärakennus, jossa on muun muassa kahvila ja kerhohuone.

Ulkoilualueen palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvia Pirttimäestä

Ilmakuva Pirttimäen ulkoilualueesta.
Kuva: Helsingin kaupunki
Ilmakuva Pirttimäen hiihtoladuista.
Kuva: Sami Saastamoinen
Ilmakuva Pirttimäen ulkoilumajan alueesta.
Kuva: Sami Saastamoinen
Kaksi henkilöä kulkemassa metsätiellä rinkat selässä.
Kuva: Konsta Linkola