Uunisaari

Uunisaari on suosittu virkistyssaari ja piknik-kohde Kaivopuiston edustalla. Uunisaari muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistyvistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta, joita yhdistää puusilta.
Uunisaari kuvattuna ilmasta käsin.
Kuva: Helsingin kaupunki

Mitä voit kokea Uunisaaressa?

Uunisaari sijaitsee Etelä-Helsingissä, Kaivopuiston eteläpuolella, muutaman minuutin merimatkan päässä mantereelta.

Vesiliikenneyhteydet

Uunisaareen on veneyhteys Merisatamantorilta (Merisatamanranta 8) huhtikuusta marraskuuhun. Liikennöitsijä on Aava Lines(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lautalla pääsee Uunisaareen ja Liuskaluodolle. Ostamalla matkalipun merisataman liikenteeseen voi kulkea vapaasti kaikille saarille. Vene saapuu noutamaan nostamalla lipputangossa olevan viitan.

Uunisaarella ei ole vierasvenelaituria eikä muita turvallisia rantautumispaikkoja. Viereisellä Liuskaluodolla on Helsingfors Segelsällskapin (HSS) hallinnoima satama, jonka vierasvenepaikat sijaitsevat ponttoonilaiturissa.

Saareen pääsee mantereelta kävelyponttonisiltaa marraskuusta huhtikuuhun. Kävelysilta poistetaan huhtikuun puolivälin tienoilla, jotta Kaivopuiston väylän veneliikenne pääsee kulkemaan saaren ohi. 

Saaressa on hiekkateitä, joita pitkin voit kulkea eri puolilla saarta. Saari koostuu kapean salmen erottamista pohjoisesta ja eteläisestä saaresta, joita yhdistää puusilta. Myös viereisestä Liuskasaaresta on kävely-yhteys Uunisaareen.

Tulipaikat 

Uimarannan yhteydessä on rakennettu tulipaikka ja piknik-pöytiä. Polttopuut on tuotava itse. Ethän revi materiaalia luonnosta. Tulenteko ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana ei ole sallittu. Tarkista varoitukset Ilmatieteenlaitoksen verkkosivulta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

WC 

Uimarannan yhteydessä on huoltorakennus, jossa  WC ja suihku (klo 8–16), sekä rantasuihku.

Ravintola Uunisaari

Ravintola Uunisaari on viihtyisä ravintola, jossa A-oikeudet, kahvila aurinkoisella terassilla sekä kaksi tilaussaunaa. Uunisaaren ravintolan päärakennus saneerattiin v. 1999 museoviraston valvonnassa. Ravintola on varattavissa kokouksiin ja yksityistilaisuuksiin.  Tilaussaunat ovat aitoja suomalaisia saunoja ja niiden kertalämmitteiset Aito-kiukaat lämmitetään maakaasulla. Löylyhuoneiden seinät ja lauteet ovat kotimaista puuta, haapaa ja tervaleppää.

Ravintola Uunisaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Uimaranta 

Uunisaaren uimarannalla ei ole uinninvalvontaa. Rannalta löytyy pukusuoja, suihku, WC ja leikkipaikka.
Uunisaaressa on 22 kappaletta vuokrattavia uimakoppeja. Kaikki kopit on vuokrattu toistaiseksi voimassa olevin sopimuksin, eikä uusia asiakkaita oteta tällä hetkellä jonoon.

Uunisaaren uimaranta, sijainti palvelukartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoliikuntakartalta löydät kesäkaudella ajantasaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta, sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta.

Ulkoliikuntakartta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Talviuintipaikka

Talviuintia hoitaa Uunisaaren talviuintiseura(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Uunisaaren talviuintipaikka, sijainti palvelukartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uunisaaren historiaa

Saarella on aikoinaan toiminut öljynkeittämö ja maalitehdas ja siellä on tehty ruumisarkkuja. Teollinen toiminta on kuitenkin loppunut jo yli sata vuotta sitten. Muistona siitä on entinen tehdasrakennus, jossa toimii nykyisin ravintola Uunisaari. Rakennus saneerattiin v. 1999 museoviraston valvonnassa. 
 
1800-luvun loppupuolella saarella toimi kuuluisa merikylpylä ja vuonna 1934 saarella avattiin Helsingfors Simsällskapin uimalaitos, jossa kahden ensimmäisen kuukauden aikana kävi peräti 125 000 uimaria. Pitkän hiekkarantansa ja korkeatasoisten palvelujensa ansiosta Uunisaari on nykyisin suosittu virkistyssaari ja piknik-kohde.

Uunisaari on pieni kallioinen saari, joka muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistyvästä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta. Saaren pinta-ala on noin 3 hehtaaria. Molemmilla saarilla on joitakin geologisestikin merkittäviä silokallioalueita, joilla näkyy muinaisen jäätikön kulutusjälkiä. Merellinen Helsinki on yksi Suomen 27:stä kansallismaisemasta. Virallisesti Helsingin merelliseen kansallismaisemaan kuuluvat näköalat Suomenlinnan ja Kauppatorin väliltä, mutta samojen maisemien äärellä ollaan niin Särkän, Harakan kuin Uunisaarenkin kallioilla.

Uunisaaren lajihavainnot 

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia. 

Uunisaaren lajihavainnot (inaturalist.laji.fi) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uunisaaren lajihavainnot (laji.fi) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uunisaaren palveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset.
Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu.

Uunisaaren palvelut kartalla

Uunisaaressa on kahvila ja ravintola, uimaranta ja sauna. 

Uunisaaren palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ravintola Uunisaaren pihamaa.
Kuva: 110th Street Productions

Ravintola Uunisaari palvelee historiallisessa miljöössä!

Uunisaaressa on aikaisemmin ollut teollisuutta, muun muassa vernissatehdas ja öljytehdas. Muistona noista ajoista on entinen tehdasrakennus, jossa toimii nykyisin ravintola. Ravintolan päärakennus saneerattiin v. 1999 museoviraston valvonnassa. Vanhat punatiiliseinät luovat ravintolaan lämpimän ja juhlallisen tunnelman.

Ravintola Uunisaari on viihtyisä ravintola, jossa on A-oikeudet, kahvila, aurinkoinen terassi sekä kaksi tilaussaunaa. Saunat ovat aitoja suomalaisia saunoja, niiden kertalämmitteiset Aito-kiukaat lämmitetään maakaasulla. Löylyhuoneiden seinät ja lauteet ovat kotimaista puuta, haapaa ja tervaleppää.

Ravintola Uunisaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvia Uunisaaresta

Rantanäkymä Uunisaaresta.
Kuva: Helsingin kaupunki
Uunisaaresta Liuskaluotoon vievä aallonmurtaja.
Kuva: Helsingin kaupunki
Uunisaaren siltaa asennetaan talveksi paikoilleen.
Kuva: Helsingin kaupunki
Uunisaaren uimaranta.
Kuva: Helsingin kaupunki