Vasikkasaari

Vasikkasaari sijaitsee Kruunuvuorenselällä, Santahaminan länsipuolella. Saaressa yhdistyvät kaupunkilaisten virkistyskäyttö ja saaren kesäasukkaiden mökkeily.
Perhe kävelee kalliopolkua
Kuva: Teemu Saloriutta

Mitä voit kokea Vasikkasaaressa?

Vasikkasaari sijaitsee Kruunuvuorenselällä, Santahaminan länsipuolella, n. 15 minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta.

Vesiliikenneyhteydet

Vasikkasaareen ei ole säännöllistä vesiliikennettä.

Vierasvenelaituri

Saaren itäpuolella sijaitsevassa vierasvenelaiturissa on aisapaikkoja.

Muut rantautumis- ja kiinnittäytymispaikat

Saarella ei ole vierasvenelaiturin lisäksi muita turvallisia rantautumispaikkoja. Päälaiturin poiju- ja aisapaikat ovat vain niiden varanneiden käytössä.

Vasikkasaaressa on kaksi opastettua reittiä: historiallisia kohteita esittelevä pääreitti, joka kiertää pääosin saaren keskiosassa ja on noin kilometrin mittainen, sekä ja saaren länsiosaan sijoittuva, rantaviivaa mukaileva hyvinvointipolku. Hyvinvointipolun pituus on vajaa kilometri, mutta maasto on hidaskulkuista kapeaa polkua pitkin ja sisältää pieniä nousuja.

Saarella on kartallinen opastaulu sekä opasviittoja. Polku on kallioalueilla merkitty maastoon valkoisilla pylväillä ja nuolimerkinnöillä.

Vasikkasaaren reittien mobiiliopastus (citynature.eu)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Puinen levähdyspaikka meren äärellä kalliolla
Kuva: Mira Lainiola

Keittokatokset ja tulipaikat 

Vesiliikennelaiturin vieressä on grillauspaikka, sekä jätekatos.  

Muut taukopaikat

Kommendantintalon ja vanhan jääkellarin välissä on puinen levähdystasanne jossa on istuintilaa. Merimaisemia voi ihailla myös katokselliselta taukopaikalta saaren länsirannalta. 

WC

Saarella on 4 WC:tä.
Vesiliikennelaiturin vieressä sijaitsee kaupungin ylläpitämä WC ja jätekatos retkeilijöille.
Muut WC:t ovat mökkiläisten ylläpitämiä, mutta myös retkeilijät voivat käyttää niitä.

 

Nainen kaivaa eväitä repusta katoksellisessa taukomajassa
Kuva: Mira Lainiola

Vasikkasaari ei ole Helsingin tunnetuimpia saaria. Se on rauhallinen lähisaari seikkailtavaksi, jossa nähtävää kuitenkin riittää. Saarella kiertävät mobiililuontopolut kuljettavat saaren nähtävyyksien luokse: kokeile vanhan öljysäiliön kaikua, vieraile vanhan muurin raunioilla ja ihmettele venäläisajan raunioituvia rakennuksia. 

Uimaranta 

Vasikkasaaressa ei ole uimarantaa.

Yöpyminen

Telttailu ei ole sallittua Vasikkasaaressa.

Saunasaari

Vasikkasaareen yhdistyy pohjoisosassa Saunasaari, jossa toimii yksityinen saunayrittäjä. Saaressa on kaksi savusaunaa, joita voi vuokrata,
Saunasaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Retkeilijä kulkee polulla kohti vanhaa öljysäiliötä
Kuva: Mira Lainiola

Vasikkasaaren historiaa

Vuosina 1853–1918 Vasikkasaari oli Venäjän armeijan hallinnassa. Vasikkasaaren tiilirakennukset ja kivirakennelmat ovat peräisin Krimin sodan (1853–1856) ajoilta. Muistona tuosta ajasta saareen on jäänyt myös elämään monia kasveja, jotka luetaan venäläistulokkaisiin. 
 
Vasikkasaari ja sen varastoihin jääneet Venäjän sotatarvikkeet siirtyivät Suomen valtion hallintaan vuonna 1918. Saari tuhoutui perusteellisesti räjähdyksessä 8. helmikuuta 1919, kun suuri naftasäiliö räjähti ja syttyi palamaan, ja sen jälkeen saaren ammusvarastojen ammuksia räjähteli. Räjähdys kuului Tallinnassa ja Heinolassa asti. Vasikkasaaren puiset rakennukset hajosivat räjähdyksessä täysin. Myös tiilinen vartiomiesten talo hajosi. 
 
Vuodesta 1946 Vasikkasaaressa on ollut kesämajoja puolustusvoimien henkilöstölle ja eri liittojen jäsenille, parhaimmillaan 176 kappaletta. Helsingin kaupunki hankki Vasikkasaaren omistukseensa vuonna 1963. Tänä päivänä kesämajoja on 51 kappaletta, ja ne sijoittuvat suurimmaksi osaksi saaren pohjois- ja itäosiin.

Saunasaari

Vasikkasaareen yhdistyy pohjoisosassa Saunasaari, jossa toimii yksityinen saunayrittäjä. Saaressa on kaksi savusaunaa, joita voi vuokrata,
Saunasaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Vasikkasaari on kallioinen karuhko saari, johon on helppo tutustua merkittyjä polkuja pitkin. Kallioille rakennetuilta levähdyspaikoilta aukeaa hienoja merimaisemia. Saaren männikköisissä metsissä kulkee melko kapeita polkuja. Saarella ei ole luonnonsuojelualueita. 

Vasikkasaaren länsiosan keskiosassa esiintyy arvokasta ketokasvillisuutta. Vaikka kalliot ovat niukkaravinteisia, ovat vanhoista venäläisistä rakennuksista peräisin olevat ravinteet ja tulokaslajit vaikuttanee hienon ja monipuolisen keto- ja kalliokasviston syntymiseen. Alueella on tavattu myös valtakunnallisesti uhanalaista keltamataraa. 

Vasikkasaarella on myös lepakkoalueita,  etenkin lepakoiden ruokailualueita. Havaittuja lajeja ovat pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa ja pikkulepakko. 

Citynature-verkkosivu esittelee Vasikkasaaren luontoa

Tutustu tarkemmin luontoon ja historiaan. 

Vasikkasaaren kohdesivu (citynature.eu)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vasikkasaaren lajihavainnot 

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia. 

Vasikkasaaren lajihavainnot (inaturalist.laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vasikkasaaren lajihavainnot (laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hakkeella vahvistettu metsäpolku koivujen lomassa
Kuva: Teemu Saloriutta
Kalliokielo marjoineen
Kuva: Mira Lainiola

Vasikkasaari on kallioinen ja maastoltaan epätasainen luontokohde. Saaren polkujen varrella on portaita ja polut kulkevat myös kallioita pitkin. Osa poluista on vahvistettu hakkeella. Saari ei ole esteetön retkikohde, eikä sovellu pyörätuolille tai lastenrattaille. 

Vasikkasaaren palveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset. Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu.

Vasikkasaari kartalla

Vasikkasaaren palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Vasikkasaaren entinen öljysäiliö erottuu hyvin ilmasta käsin
Kuva: Teemu Saloriutta

Tee virtuaalikierros Vasikkasaaressa

Tutustu Vasikkasaaren maisemiin ja kohteisiin  jo ennakkoon virtuaalikierroksen avulla. Vasikkasaari on vähemmän tunnettu ja rauhallinen retkisaari, joka kuitenkin tarjoaa paljon löydettävää. 

Avaa virtuaalikierros(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvia Vasikkasaaresta

Metsäpolku Vasikkasaaressa.
Kuva: Maarit Hohteri
Kivikkoinen ranta Vasikkasaarella
Kuva: Maarit Hohteri
Maitohorsmia komendantin talon edustalla Vasikkasaaressa.
Kuva: Teemu Saloriutta
Vasikkasaaren kallioinen ranta.
Kuva: Teemu Saloriutta