Stenuddens fågelplattform

Från Stenuddens hinderfria fågelplattform öppnar sig ett landskap mot Bastuvikens vassiga vattenområde och Gammelstadsvikens fågelvatten.

Kontaktuppgifter

Stenudden, Rajatie, 00810 Helsingfors Visa plats på servicekartan
finska, svenska

Vad kan du uppleva på Stenuddens fågelplattform?

Stenuddens hinderfria fågelplattform ligger i slutet av en hinderfri bomärksstig. På fågelplattformen finns det fågelskyltar och sittbänkar.

Observera sjöfåglar

Från Stenuddens plattform öppnar sig landskapet mot norr och vassruggen framför plattformen, som stänger till Bastuvikens vattenområde så att en stor göl bildas. Här kan du se häckande skäggdoppingar och sothönor. På sensommaren samlas snatterand, bläsand och vigg framför fågelplattformen. Ofta finns där också brunand och bergand. Den bruna kärrhöken kan ses på jakt i vassgölarnas labyrinter.

Ljud från vassen och den gamla skogen

Stenuddens fågelplattform är en utmärkt plats för att observera naturens ljudlandskap. Lyssna på rörsångarens sång från vassen eller det sträva kraxandet från trastsångaren i de höga vassdungarna i Bastuviken. I Stenuddens gamla skog kan den uppmärksamme lyssnaren höra kungsfågel, grönsiska, trädkrypare och svartmes. Skogens ljudvärld inkluderar också den större hackspettens trummande och suset från de äldsta granarna i Helsingfors längs naturstigen.

Ankomst till Stenuddens fågelplattform

Från metrostationerna i Hertonäs och Brändö är det cirka två kilometer till Stenuddens fågelplattform. Från Brändö kan du också ta dig till början av naturstigen med cykel. I början av naturstigen finns en parkeringsplats för personer med nedsatt rörlighet. De närmsta parkeringsplatserna finns framför Brändö gård, på adressen Kipparlahdensilmukka 5.

Plats

Stenudden, Rajatie, 00810 Helsingfors
Plats på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Sidans innehåll har utarbetas av Eero Haapanen.