Eropäätöstä voi työstää yhdessä ammattilaisten kanssa
Parisuhteen ongelmissa on tavallista, että eroamista ja yhdessä elämisen jatkamista pohditaan pitkään. Pohdintaa ei tarvitse tehdä yksin, sillä tilanteeseen on tarjolla tukea.
Parisuhteen työstämiseen saat yhdessä kumppanisi kanssa pariterapiasta. Lasten ja koko perheen tilanteen työstämisessä auttaa perheneuvola. Tilannetta voi käydä läpi myös perheasioiden sovittelussa sekä lastenvalvojan vastaanotolla. Löydät linkit pariterapian, perheneuvolan, perheasioiden sovittelun ja lastenvalvojien sivuille tämän sivun lopusta otsikon "Tutustu palveluihimme" alta.
Eropäätöksen tai eron jälkeen sinulla ja toisella vanhemmalla on yksin tai yhdessä mahdollisuus asioida eron ensiapupisteellä ja saada neuvonta- ja keskusteluapua eroasioissa. Eron ensiapupisteen ajanvaraukseen ja neuvontaan voit ottaa yhteyttä maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12–13.
Erotilanteessa sovittavat lasta koskevat asiat
Eroon päätyminen on kaikille iso elämänmuutos, jossa sinä ja muu perhe voitte tarvita monenlaista apua ja tukea. Esimerkiksi lasten asioissa asiantuntijan apua saa lastenvalvojien neuvonnasta sekä perheasioiden sovittelusta.
Tukea tarjoavat myös erilaiset järjestöt, kuten Kirkon perheneuvonta ja Väestöliitto, mielenterveyspalvelut sekä työterveyshuolto.
- Miten hoidetaan lapsen huoltajuus eron jälkeen?
- Kuinka lapsen asuminen järjestetään?
- Kuinka muualla asuvan vanhemman tapaamiset lapsen kanssa järjestetään?
- Miten lapsen elatus tulisi hoitaa?
Olemme koonneet vastaukset lapsen huoltajuutta sekä asumis-, tapaamis-, ja elatusjärjestelyitä koskeviin kysymyksiin perheoikeudellisten asioiden Usein kysytyt kysymykset -sivulle.
Voitte sopia lapsen asioista keskenänne ilman virallisia sopimuksia. Kannattaa muistaa, että keskenään tehdyt sopimukset eivät ole täytäntöönpanokelpoisia asiakirjoja, toisin sanoen esimerkiksi Kela tarvitsee mahdollista elatustuen maksamista varten virallisen asiakirjan.
Jos haluatte vahvistaa lapsen asioita koskevat sopimukset, teidän pitää varata aika lastenvalvojalle.
Mikäli ette pysty sopimaan yhdessä lapsen asioiden hoitamisesta, tarvitsette oikeudellista apua. Vähävaraisuuden takia sinun tai toisen vanhemman on mahdollista saada oikeusapua oikeusaputoimiston kautta. Muutoin tarvitsette yksityisen puolen oikeudellisen avustajan asiantuntia-apua. Mikäli tilanteenne ei selviä ei oikeudellisella avullakaan, ratkaisua voi hakea tuomioistuinsovittelusta.
Keskustele sovittavista lasta koskevista asioista etukäteen yhdessä toisen vanhemman kanssa. Voitte käyttää tukena STM:n verkkosivujen vanhemmuussuunnitelmaa.
Tutustu vanhemmuussuunnitelmaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
On hyvä, jos voitte asioida yhdessä perheasioiden sovittelijan luona ennen lastenvalvojalle hakeutumista. Perheasioiden sovittelussa saatte maksutta ohjausta ja neuvontaa lasten huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvien ristiriitojen ratkaisemiseksi.
Katso perheasioiden sovittelun yhteystiedot
Hyödyllisiä ovat myös MLL:n Ero lapsiperheessä -piirrosvideot, jotka on tehty suomeksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi ja somaliksi.
Tutustu MLL:n videoihin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kun olet saanut sovittua asioista yhdessä toisen vanhemman kanssa, lastenvalvoja laatii sovituista asioista täytäntöönpanokelpoisen asiakirjan. Tällöin teidän kummankin on lähtökohtaisesti oltava yhtä aikaa paikalla.
Lastenvalvoja voi vahvistaa vain vanhempien yksimielisiä sopimuksia.