Terveydensuojelulain mukaiset ilmoitukset

Sinun on ilmoitettava muun muassa kauneushoitolan, hotellin, koulun, päiväkodin ja liikuntatilan toiminnasta kaupungin ympäristöpalveluihin.

Tällä sivulla

Kerro ilmoituksessa toiminnastasi ja käytettävistä tiloista. Tärkeää on, että listaat kaikki tarjottavat palvelut kohdassa "toiminnan kuvaus". Muutosilmoitusta tehdessäsi kerro mahdollisimman tarkasti, mikä toiminnassa tai tiloissa muuttuu. Ympäristöpalvelut käy ilmoituksen läpi ja tarkistaa, että tiedot ovat riittävät rekisteröintiä varten.

Tee ilmoitus terveydensuojelulain mukaisesta toiminnasta

Tee ilmoitus terveydensuojelulain mukaisesta toiminnasta Ilppa-asiointipalvelussa. Samassa palvelussa voit ilmoittaa myös ruoan myynnistä tai tarjoilusta. Voit tunnistautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia.

Käsittelyaika

Käsittelyaika on 7 vuorokautta.

Lisätiedot

Jos et voi tehdä sähköistä ilmoitusta, täytä PDF tai Word -lomake ja lähetä se liitteineen sähköpostitse osoitteeseen kymp.terveydensuojelu@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Voit myös tulostaa lomakkeen ja lähettää sen postitse.

Asioi verkossa

Tee ilmoitus sähköisessä palvelussa

Vaatii tunnistautumisen.

Täytä lomake

Tee ilmoitus terveydensuojelulain mukaisesta toiminnasta

Lähetä postia

Tee ilmoitus terveydensuojelulain mukaisesta toiminnasta

Ympäristöpalvelut/ympäristöterveysyksikkö, PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki

Minkälainen toiminta vaatii ilmoituksen tekemistä?

Sinun tulee terveydensuojelulain mukaan ilmoittaa seuraavien tilojen käyttöönotosta, toiminnan muutoksesta, yrittäjän vaihtumisesta tai toiminnan lopettamisesta:

 • Nuorisotila, päiväkoti, lasten kerhotila tai leikkipuisto 
 • Koulu tai oppilaitos
 • Jatkuvaa hoitoa antava sosiaalihuollon toimintayksikkö 
 • Kauneushoitola 
 • Tatuointiliike
 • Solarium 
 • Kuntosali tai liikuntatila
 • Hotelli tai muu majoitustila
 • Yleinen sauna (tilaussaunasta ei tarvitse ilmoittaa)
 • Uimahalli tai uima-allastila
 • Yleinen uimaranta tai talviuintipaikka
 • Vastaanottokeskus

Talousveden jakelua koskevat ilmoitukset ovat omalla sivullaan.

Kotonasi toimivasta kauneushoitolasta sinun tarvitsee ilmoittaa vain, jos siellä tehdään ihoa rikkovaa toimintaa, esimerkiksi microblading. Jos kauneushoitolalle on kotonasi varattu erilliset tilat, esimerkiksi piharakennus tai autotalli, sinun tulee tehdä siitä ilmoitus. Pelkistä parturi-kampaamopalveluista ei tarvitse ilmoittaa.

Muistilista ilmoituksen tekemiseen

 1. Hanki Suomi.fi-valtuutus, jos sinulla ei vielä sitä ole

  Jotta voit tehdä ilmoituksen sähköisessä ilmoituspalvelussa, tarvitset Suomi.fi-valtuutuksen yritykseltä, jolle haluat ilmoituksen tehdä. Katso lisätietoja ja hanki valtuutus Suomi.fi -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 2. Kerro toiminnastasi ja tiloistasi

  Kerro ilmoituksessa toiminnastasi ja käytettävistä tiloista. Tärkeää on, että kerrot kaikki tarjottavat palvelut kohdassa ”toiminnan kuvaus”. Muutosilmoitusta tehdessäsi kerro mahdollisimman tarkasti, mikä toiminnassa tai tiloissa muuttuu.

 3. Laita liitteeksi pohjapiirustus

  Ilmoituksen liitteenä on hyvä olla ajantasainen kaluste- tai pohjapiirustus. Piirustuksen ei tarvitse olla virallinen. Pohjapiirustuksesta tulee näkyä tilojen vesipisteet.

 4. Tee ilmoitus sähköisessä palvelussa

  Tee ilmoitus ympäristöterveydenhuollon Ilppa.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-ilmoituspalvelussa. Samassa palvelussa voit ilmoittaa myös ruoan myynnistä tai tarjoilusta.

Miten asian käsittely etenee?

Ympäristöpalvelut käy ilmoituksen läpi ja tarkistaa, että tiedot ovat riittävät rekisteröintiä varten. Jos tiedoissa on puutteita, sinulta pyydetään lisätietoja. Toimittamasi ilmoitus pyritään käsittelemään 7 vuorokauden kuluessa siitä, kun olet toimittanut kaikki käsittelyyn tarvittavat tiedot.

Ilmoittamasi toiminta rekisteröidään ja saat todistuksen rekisteröinnistä. Saat todistuksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli et ole ilmoittanut sähköpostisoitetta tai olet ilmoituslomakkeessa pyytänyt näin, saat todistuksen postin kautta. Jos olet tehnyt ilmoituksen ympäristöterveydenhuollon sähköisessä Ilppa-palvelussa, näet ilmoittamasi tiedot palvelussa.

Ilmoituksen jälkeen valvontaviranomainen saa tiedon toiminnastasi ja ottaa toimintasi säännöllisen valvonnan piiriin. Valvontaviranomainen tekee tarkastuksia sekä auttaa ja opastaa sinua terveydensuojeluasioissa. Ilmoittamasi toiminta tarkastetaan ensimmäisen kerran yleensä 3–12 kuukauden kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Ilmoituksen rekisteröinti ja tarkastukset ovat yritykselle maksullisia. Voit tarkistaa summat maksutaulukosta (pdf).

Ohjeita erilaisille tiloille

Alla olevissa ohjeissa on kerrottu, mitä vaatimuksia ja suosituksia eri tiloille on. Voit hyödyntää niitä suunnitellessasi tiloja tai mietittäessäsi jonkin tilan sopivuutta omalle toiminnalle. Lisäksi löydät ohjeita terveydensuojelun omavalvontaan. 

Valvontaohjeita

Ohjeita uima-allastilojen ylläpitäjille

Terveydensuojelun omavalvonta

Videolla kerromme, miten voit toteuttaa terveydensuojelun omavalvontasuunnitelman.

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/terveydensuojelu.