Hyppää pääsisältöön

Matkailun toimintaympäristö Helsingissä

Kaupungin matkailuinfrastruktuuri eli toimintaympäristö on tärkeä osa kaupungin palvelukykyä. Kehittämiskohteina ovat mm. matkailun linja-autoliikenne, julkiset vessat ja opastukset.

Matkailubussiliikenne

Matkailubussiliikenteen määrät ovat viime vuosina kasvaneet matkailun kasvun myötä. Helsingin matkailubussiliikenteelle on tehty oma Matkailubussiliikenteen kehittämissuunnitelma, jossa on tarkasteltu monipuolisesti matkailubussiliikenteen nykytilannetta sekä tunnistettu kehittämistarpeita ja ratkaisuehdotuksia muun muassa kansainvälistä kartoitusta hyödyntäen. Kehittämisen tavoitteena on, että matkailijoille on tarjolla myös helppoja vaihtoehtoisia kulkutapoja tutustua kaupunkiin ja että matkailubussiliikenteellä pystytään sujuvasti palvelemaan juuri niitä kohderyhmiä, joille se on tarkoituksenmukaisin tapa nähdä Helsinkiä.

Julkiset vessat

Uusien julkisten vessojen tarve on tunnistettu ja lisää julkisia vessoja on jo tullut ja lisää on tulossa. Muun muassa Sibeliuspuistoon on tullut uusi city-wc vanhan lisäksi sekä kesäaikaan Sibeliuspuiston siivouskertoja on lisätty kovan käytön vuoksi. Lisätietoja julkisten vessojen kehittämistyöstä Jukka Punamäen blogikirjoituksessa Matkailu ja vessat 2020

Opastukset

Opastamisen ekosysteemi -hankkeessa  Helsinki, Tampere ja Turku kehittivät opastamistaan yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa jaetun innovaatioalustan kautta. Vuonna 2019 päättyneen hankkeen tuloksena rakentui älykkään kaupunkiopastuksen konsepti ja 6Aika-kaupunkien yhteinen kaupunkiopastamisen käsikirja. Uusi Älykäs kaupunkiopastaminen Helsingissä -projekti käynnistyi 2021.