Ketterän kioskin perustaminen ja käyttöoikeudet

Ketterä kioski on liikuteltava elintarvikehuoneisto, esimerkiksi ruokarekka, joka on rekisteröity moottoriajoneuvoksi tai vaunuksi. Voit hakea toiminnallesi käyttöoikeutta Helsingin kauppapaikoille. Lue, kuinka teet Ketterä Kioski -sopimuksen ja mitä muuta muistettavaa ruokarekan perustamiseen liittyy.

Tällä sivulla

Ketterä kioski on liikuteltava elintarvikehuoneisto, esimerkiksi ruokarekka, joka on rekisteröity moottoriajoneuvoksi tai vaunuksi. Ketterällä kioskilla ei ole pysyvää myyntipaikkaa, vaan se tarvitsee aina kaupungilta käyttöoikeuden kauppapaikoille. Tekemällä Ketterä kioski -sopimuksen, saat oikeuden harjoittaa myyntiä Helsingin kaupungin yleisillä alueilla. Ketterä kioski -järjestelmä muodostuu erikseen määritellyistä myyntipaikoista, joiden käyttämiseksi sinun on yrittäjänä tehtävä sopimus kaupungin kanssa. Lue myös, mitä muuta muistettavaa ruokarekan perustamiseen liittyy.

Miten teen sopimuksen?

  • Varaa aika alueiden käytön tarkastajalle sähköpostitse ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Ota tapaamiseen mukaan verovelkatodistus ja kaupparekisteriote (enintään 3 kuukautta vanhat) sekä todistus elintarvikehuoneistoilmoituksesta, jonka saat ilppa.fi-palvelusta rekisteröinnin jälkeen.
  • Voit tehdä sopimuksen kuukauden ajaksi tai enintään 12 kuukaudeksi.
  • Sopimuksen voi tehdä ja uusia tällä hetkellä enintään 31.12.2025 asti.
  • Sopimuksen voi uusia kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Missä saan myydä?

  • Tarkista kartoista (pdf) keskusta-alueen, Hakaniementorin, Säästöpankinrannan, Haagan torin ja Pornaistenniemen myyntipaikat ja -ajat.
  • Mikäli haluat osallistua Asema-aukion, Kansalaistorin, Simonpuistikon ja Pornaistenniemen myyntipaikkojen vuorolistalle, lähetä viesti osoitteeseen ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).
  • Keskustan ja nimettyjen alueiden ulkopuolella voit toimia melkein kaikilla kaupungin kaduilla ja aukioilla. Näitä voit käyttää kioskitoimintaan, jos et häiritse liikennettä tai asukkaita. Toimintasi ei saa vaarantaa kenenkään turvallisuutta tai vahingoittaa ympäristöä.
  • Ketterät kioskit saavat toimia seuraavilla uimarannoilla: Furuvik, Hevossalmi, Iso Kallahti, Pakila, Porvariskuninkaanpuisto, Tapaninvainio, Veijarivuori, Rastila, Puotila, Munkkiniemi.

Myynnin rajoitteet

  • Ethän mene häiritsevän lähelle muita kioskeja tai ravintoloita.
  • Varaa kadulla jalankulkijoille vähintään 2 metriä tilaa kioskin kaikilla sivuilla.
  • Ketterät kioskit eivät saa toimia puistoalueilla.
  • Valmista ja myy kaikki ruoka ajoneuvon sisällä. Et voi pystyttää ulkopuolista tilaa tätä varten.
  • Huomioithan, että Suomenlinnan kaupunginosa poikkeaa Helsingin kaupungin hallinnoimista alueista. Suomenlinnan suojellussa maailmanperintökohteessa liikkuva myyntitoiminta ja mainostaminen on kielletty.

Huomioi nämä

  • Otathan huomioon liikenne- ja pysäköintisäännöt, alueen muut käyttäjät, turvallisuuden ja esteettömyyden. Huomioithan myös, että moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ei voi ajaa puistoalueille.
  • Mahdolliset sähköjohdot on sijoitettava siten, etteivät ne haittaa tai aiheuta vaaraa yleiselle kululle. Sähköjohtojen tulee olla ulkoilmakäyttöön soveltuvat ja suojamaadoitetut.         
  • Jos alue on muussa käytössä, tarvitset toimintaasi tilaisuuden järjestäjän suostumuksen.
  • Kioskin tulee olla liikuteltavissa ja aina miehitettynä, lyhyt poistuminen esimerkiksi vetoauton pysäköimistä varten on sallittu.

Mitä sopimus maksaa?

  • Sopimus ketterästä kioskitoiminnasta maksaa joko 200 euroa (+ alv 25,5 %) kuukaudelta tai 1 500 euroa (+ alv 25,5 %) 12 kuukaudelta.
  • Sopimus ketterästä kioskitoiminnasta 1.1.2025 alkaen maksaa 200 euroa (+ alv 25,5 %) kuukaudelta.
  • Sopimuksen vakuus, 1 000 euroa, maksetaan sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Usein kysytyt kysymykset

Lupaa ei välttämättä aina tarvita. Polkupyörästä, kärrystä tai moposta (rekisteröity luokkaan L1e tai L2e) saa myydä elintarvikkeita ilman erillistä lupaa. Katso tarkemmat ohjeet Liikkuva myynti ja jakelu polkupyörästä, kärrystä tai moposta -sivulta.

Ketteristä kioskeista ei ikävä kyllä saa tehdä vesi- tai viemäriliitäntöjä.

Ketterä kioski tarvitsee tapahtumanjärjestäjän luvan toimiessaan tapahtuma-alueella. Löydät tapahtumat Helsingin kaupungin karttapalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Runsaan lumen aikana ketterien kioskien myyntipaikat voivat olla hetken poissa käytöstä. Tehtyä ketterä kioski -sopimusta ei hyvitetä runsaan lumen aiheuttamista esteistä johtuen.

Tietyn alueen myyntipaikan käyttöoikeus on ensisijaisesti sillä toimijalla, jolle vuorolistan mukaan paikka sillä viikolla kuuluu. Jos alueella on vuorolistan mukaan yksi paikka, voi sillä olla vain yksi ketterä kioski kerrallaan. Mikäli vuorolistan mukainen myyntipaikka on vapaana, voi paikkaa käyttää jokainen yrittäjä, jolla on voimassa oleva sopimus.

Muistilista ketterän kioskin perustamiseen

Ketterän kioskin perustamiseen kuuluu monenlaisia vaiheita. Tämän listan avulla voit tarkistaa, oletko muistanut tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet. Otathan alla mainitut paperit mukaan, kun tulet allekirjoittamaan ketterä kioski -sopimusta.

  1. Rekisteröi yrityksesi Kaupparekisteriin ja hanki kaupparekisteriote.

  2. Rekisteröi yrityksesi nimiin moottoriajoneuvo tai vaunu, josta aiot myydä elintarvikkeita.

  3. Rekisteröi ajoneuvo tai vaunu elintarvikehuoneistoksi ja hanki todistus elintarvikehuoneistoilmoituksesta ilppa.fi-palvelussa.

  4. Varmista, että kaikki ruuanvalmistus ja myynti tapahtuu ajoneuvon sisällä.

    Ruuanvalmistuksen ja myynnin tulee tapahtua ajoneuvosi sisällä, joten et voi pystyttää kioskin jatkeeksi esimerkiksi ulkopuolista grilliä, myyntitiskiä tai katosta.

  5. Hanki Verohallinnolta verovelkatodistus.

    Jos yrityksellä on verovelkaa, sen maksamisesta täytyy toimittaa maksusuunnitelma Kaupunkiympäristön asiakaspalvelulle.

    Siirry Verohallinnon sivuille.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  6. Varaa aika ruokarekan käyttöoikeuden aloitustapaamiseen.

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/luvat/ketteratkioskit.