Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaaleihin liittyvästä toiminnasta

Sinun on ilmoitettava elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan toiminnan aloittamisesta, olennaisesta muutoksesta, toimijan vaihtumisesta tai lopettamisesta. Elintarvikekontaktimateriaaleja ovat kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit ja tarvikkeet.

Tällä sivulla

Ilmoitusvelvollisuus koskee elintarvikekontaktimateriaalin valmistajaa, maahantuojaa ja jakelijaa, kuten tukkukauppaa. Kerro ilmoituksessa toimipaikastasi ja siellä harjoitettavasta kontaktimateriaalitoiminnasta. Ilmoita myös, jos toiminnassa tapahtuu olennainen muutos, kuten jos toimija vaihtuu tai toiminta loppuu. Elintarvikekontaktimateriaaleja ovat kaikki materiaalit ja tarvikkeet, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeen kanssa suoraan tai välillisesti. Tällaisia ovat muun muassa elintarvikkeiden pakkausmateriaalit, astiat ja ruokailuvälineet sekä ruoanvalmistusvälineet ja -laitteet.

Tee kirjallinen ilmoitus toimipaikastasi ja siellä harjoitettavasta kontaktimateriaalitoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten. Jos toiminta sijaitsee Helsingissä, teet ilmoituksen Helsingin kaupungin valvontaviranomaiselle.

Tee kontaktimateriaalitoimijan ilmoitus

Tee kontaktimateriaalitoimijan ilmoitus Ilppa-asiointipalvelussa tai erillisellä lomakkeella. Voit tunnistautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia.

Lisätiedot

Jos et voi täyttää sähköistä lomaketta, täytä PDF tai Word-lomake ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen kymp.elintarviketurvallisuus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Voit myös tulostaa lomakkeen ja lähettää sen postitse.

Asioi verkossa

Tee ilmoitus sähköisessä palvelussa

Vaatii tunnistautumisen.

Täytä lomake

Lähetä postia

Tee kontaktimateriaalitoimijan ilmoitus

Ympäristöpalvelu/elintarviketurvallisuusyksikkö, PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki

Muistilista ilmoituksen tekemiseen

 1. Tee ilmoitus hyvissä ajoin

  Tee ilmoitus hyvissä ajoin tai viimeistään neljä viikkoa ennen kuin aloitat toiminnan.

 2. Ilmoita toiminnasta sähköissä palvelussa

  Tee kontaktimateriaalitoimijan ilmoitus ympäristöterveydenhuollon sähköisessä Ilppa-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 3. Odota ilmoituksesi käsittelyä ja todistusta

  Käsittelemme lähettämäsi ilmoituksen keskimäärin seitsemän työpäivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja. Lähetämme sinulle todistuksen, kun ilmoituksesi on käsitelty. 

 4. Maksa käsittelylasku sen saatuasi

  Ilmoituksen käsittely on maksullista. Saat siitä laskun jälkikäteen. Elintarvikevalvonnan maksut voit tarkistaa maksutaulukosta (PDF).

Kontaktimateriaalitoiminnan valvonta

Ilmoituksesta saamme tarvittavat tiedot toiminnasta ja lisäämme tiedot valvontatietokantaamme. Rekisteröinnin jälkeen elintarvikekontaktimateriaalitoimintasi on säännöllisen valvonnan piirissä. Valvonnan tiheys riippuu toiminnan laajuudesta ja riskeistä. Elintarvikeneuvonta opastaa kontaktimateriaalitoiminnan perustamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tutustu kontaktimateriaalitoimijoita koskevaan lainsäädäntöön

Lisätietoja kontaktimateriaalitoiminnasta ja elintarvikekontaktimateriaaleja koskevasta lainsäädännöstä saat Ruokaviraston sivuilta.

Lainsäädäntö Ruokaviraston sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)