Tupakka- ja lääkelain mukaiset myyntiluvat ja ilmoitukset

Tarvitset luvan tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin. Nikotiinivalmisteiden myyntilupa voidaan myöntää vain sellaisiin myyntipaikkoihin, joilla on myös tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupa. Tupakan vastikkeiden, kuten nikotiinipussien, myyntiin ei toistaiseksi tarvita vähittäismyyntilupaa.

Tällä sivulla

Tarvitset tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin luvan. Vähittäismyyntilupa on myyntipaikkakohtainen ja helsinkiläisiin myyntipaikkoihin luvat myöntää kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut. Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynnistä sinun on tehtävä ilmoitus.

Kaupungin ympäristöpalvelut valvoo tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden myyntiä sekä tupakointikieltojen ja -rajoitusten noudattamista. Myös tupakointivälineet, tupakan vastikkeet ja tupakkajäljitelmät kuuluvat valvonnan piiriin. Lisäksi ympäristöpalvelut valvoo lääkelain mukaisten nikotiinivalmisteiden myyntiä.

Hae tupakkalain mukaista myyntilupaa

Tee tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden myyntilupahakemus sekä tukkumyynti-ilmoitus kirjallisesti kunnalle. Tee hakemus sähköisesti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) internetsivuilla. Ilmoita lupatietojen muutoksesta ja myynnin lopettamisesta luvan myöntäjälle. Lupatietojen muutoksista ja toiminnan lopettamisesta voit ilmoittaa vapaamuotoisesti joko sähköpostitse kymp.tupakkalupa@hel.fi tai postitse Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, PL 58235, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. Ilmoituksessa tulee olla seuraavat tiedot: myyntiluvan haltija, myyntipaikka, lupanumero ja muutoksen/myynnin lopettamisen päivämäärä.

Jos et pysty tekemään myyntilupahakemusta Valviran sähköisessä palvelussa, täytä PDF-lomake ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen kymp.tupakkalupa@hel.fi.

Asioi verkossa

Tee vähittäismyyntilupahakemus Valviran sähköisessä palvelussa

Täytä lomake

Lähetä postia

Hae tupakkalain mukaista myyntilupaa

Helsingin kaupunki/Ympäristöpalvelut, PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki

Muistilista myyntiluvan hakemiseen

 1. Lue ohjeet ja täytä hakemuslomake

  Löydät ohjeet tupakkatuotteiden vähittäismyyntiluvan hakemiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja ohjeet tukkumyynti-ilmoituksen tekemiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) sekä hakemus- ja ilmoituslomakkeet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) sivuilta.

 2. Toimita hakemus Valviraan

  Voit toimittaa Helsingissä sijaitsevien tupakkatuotteiden vähittäismyyntipaikkojen hakemukset ja ilmoitukset Valviran sähköisen järjestelmän kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 3. Hae tupakkatuotteiden myyntipaikalle jäljitettävyysjärjestelmän edellyttämät tunnistekoodit

  Lisätietoja tunnistekoodeista saat Valviran sivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 4. Odota hakemuksesi käsittelyä

  Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut käsittelee hakemuksesi sen kiireellisyyden huomioiden ennen toimintasi aloittamista. Tupakkatuotteiden myynnin saa aloittaa vasta kun kunta on myöntänyt myyntiluvan.

 5. Maksa käsittelymaksu

  Perimme hakemuksesi käsittelystä maksun, jonka suuruuden voit tarkistaa maksutaulukosta (pdf). Tämän lisäksi maksat vuosittain valvontamaksua.

 6. Muista ilmoittaa muutoksista

  Jos lupatietosi, esimerkiksi myyntipisteiden lukumäärä tai myyntipaikan nimi, muuttuvat tai lopetat tupakkatuotteiden myynnin, ilmoita siitä sähköpostilla osoitteeseen kymp.tupakkalupa@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai postitse osoitteeseen: 

  Helsingin kaupunki
  Ympäristöpalvelut
  PL 58235
  00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Hae nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupaa

Tarvitset myyntiluvan lääkelain mukaisten nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin. Helsinkiläisiin tupakkatuotteita myyviin vähittäismyymälöihin, kioskeihin, huoltoasemille ja ravitsemisliikkeisiin luvan myöntää kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut. Voimme myöntää luvan vain sellaisiin myyntipaikkoihin, joilla on myös tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupa. Käsittelemme myyntilupahakemuksesi sen kiireellisyyden huomioiden ennen toimintasi aloittamista. Perimme hakemuksesi käsittelystä maksun, jonka lisäksi maksat vuosittain valvontamaksua. 

Lue lisää maksuista: Ympäristöterveydenhuollon taksa (pdf).

Nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiä varten täytä hakemus (pdf) ja toimita se sähköpostilla osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai postitse osoitteeseen:

Helsingin kaupunki
Kirjaamo / Ympäristöpalvelut
PL 10
00099 HELSINGIN KAUPUNKI 

Nikotiininesteiden myyntiin ottaminen

Jos sinulla on jo tupakkatuotteiden vähittäismyyntilupa, tee vapaamuotoinen ilmoitus nikotiininesteiden myyntiin ottamisesta sille samalle kunnalle, joka myönsi sinulle luvan.

Jos kuitenkin vähittäismyyntilupasi on myönnetty ennen 15.8.2016, eli vanhan tupakkalain nojalla, saat myydä samassa myyntipaikassa myös nikotiininesteitä. Sinun pitää tehdä kirjallinen ilmoitus asiasta ja toimittaa päivitetty omavalvontasuunnitelma sekä selvitys myyntipisteiden lukumäärästä ja sijainnista.

Helsingissä voit toimittaa ilmoituksen nikotiininesteiden myynnistä liitteineen sähköpostilla osoitteeseen kymp.tupakkalupa@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Vanhan tupakkalain mukaisten myyntilupien haltijoilta peritään ilmoitusten käsittelystä 105 euron maksu. Nikotiininesteiden myyntiin ottaminen vaikuttaa vuosittaisen valvontamaksun suuruuteen.

Vähittäismyynnin vuosittaiset valvontamaksut

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynnin vuosittainen valvontamaksu on Helsingissä tällä hetkellä 

 • 500 euroa myyntipistettä kohden, kun myynnissä on joko tupakkatuotteet tai nikotiininesteet 
 • 1 000 euroa myyntipistettä kohden, kun myynnissä on sekä tupakkatuotteet että nikotiininesteet.

Tämä tarkoittaa, että yhden kassan eli myyntipisteen myymälässäsi valvontamaksu on 500 tai 1 000 euroa riippuen siitä, myydäänkö kaupassa sekä tupakkatuotteita että nikotiininesteitä vai ainoastaan toista niistä. Esimerkiksi viiden kassan myymälässä, jossa myynnissä on tupakkatuotteet, valvontamaksu on 2 500 euroa. 

Valvontamaksu määräytyy 1. tammikuuta tilanteen mukaan ja silloin sinulta laskutetaan kaikki voimassa olevat luvat. Ensimmäisenä vuonna maksun määräytymispäivä on myyntiluvan myöntämispäivä. Maksuja ei palauteta.

Nikotiinivalmisteiden vuosittainen valvontamaksu on 130 euroa myyntipaikkaa kohden. Sinulta laskutetaan kaikki valvontamaksun määräytymispäivänä 1. tammikuuta voimassa olevat luvat. Ensimmäisenä vuonna maksun määräytymispäivä on myyntiluvan myöntämispäivä. Maksuja ei palauteta.

Muutoksista ilmoittaminen ja myynnin lopettaminen

Tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinivalmisteiden lupatietojen muuttumisesta sekä toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava etukäteen. Jos y-tunnuksesi tai myyntipaikkasi osoite muuttuu, sinun on haettava uutta lupaa.

Myyntipisteiden lukumäärän ja myynnissä olevien tuoteryhmien muutokset vaikuttavat tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vuosittaiseen valvontamaksuun. Valvontamaksu määräytyy 1. tammikuuta tilanteen mukaan ja silloin sinulta laskutetaan kaikki voimassa olevat luvat. Maksuja ei palauteta tai suhteuteta toiminnan kestoon.

Lupatietojen muutoksista ja toiminnan lopettamisesta voit ilmoittaa vapaamuotoisesti. Ilmoituksessa tulee olla seuraavat tiedot: myyntiluvan haltija, myyntipaikka, lupanumero sekä muutoksen tai myynnin lopettamisen voimaantulon päivämäärä.

Ilmoita muutoksista sähköpostilla osoitteeseen kymp.tupakkalupa@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai postitse osoitteeseen: 

Helsingin kaupunki
Ympäristöpalvelut
PL 58235
00099 HELSINGIN KAUPUNKI