Kehitämme Helsingistä maailman kestävintä ja älykkäintä matkailukohdetta.
Helsinki on kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloilla.
Kestävyyspolku helsinkiläisille matkailu- ja tapahtuma-alojen yrityksille
Helsingin tavoite on olla kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloilla. Helsinkiläisille yrityksille on luotu selkeä polku kohti kestävyyttä, ja tämä polku sisältää kolme toisiaan tukevaa työkalua. Tutustu tarkemmin helsinkiläisille matkailu- ja tapahtuma-alojen yrityksille tarkoitettuun kestävyyspolkuun.
Esittely kestävyyspolusta helsinkiläisille matkailu- ja tapahtuma-alojen yrityksille
Mitä matkailutoimija voi tehdä matkailun kestävyyden edistämiseksi?
Sustainable Travel Finland -ohjelma
Maksuton Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelma tarjoaa yrityksille ja destinaatioille kestävän matkailun kehittämisen työkalupakin, jonka avulla kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksuminen alueen tai yrityksen arkeen helpottuu. Ohjelman läpikäyneille, kriteerit täyttäville yrityksille ja destinaatiolle myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki, jolla viestitään kansainvälisille matkailijoille kestävästä toiminnasta. Sustainable Travel Finland -merkin saaneet yritykset ja alueet saavat käyttöönsä jatkuvan kehittämisen mallin, matkailun kestävään kehitykseen liittyvää uusinta tietoa sekä markkinointitukea ja lisänäkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.
Syyskuussa 2023 ohjelmassa oli mukana 132 yritystä, joista 58 on saanut STF -merkin. Helsinki on mukana ohjelmassa ja tavoittelee matkailukohteena STF-merkkiä vuoteen 2025 mennessä.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Valitse vastuullisemmin -palvelu
Valitse vastuullisemmin -palvelu nostaa esille helsinkiläisiä yrityksiä, jotka toimivat yritystoiminnassaan vastuullisesti. Palvelu kattaa kuusi eri kategoriaa: käyntikohteet, ravintolat, tapahtumat ja tapahtumatilat, majoitus sekä liikkeet.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism -julistus
YK:n tukemassa Glasgow Declaration -julistuksessa sitoudutaan puolittamaan matkailun aiheuttamat päästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan päästöjen nollataso vuonna 2050. Jokainen helsinkiläinen matkailuyritys voi allekirjoittaa sitoumuksen.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Hiilineutraaliuden käsikirja matkailuyrityksille
Matkailuyrityksiä varten on luotu Hiilineutraaliuden käsikirja, joka tarjoaa neuvoja ja tukea erilaisten matkailualalla toimivien yritysten omien päästövähennysten toteuttamiseen. Käsikirja on tehty osana Carbon Neutral Experience -hanketta, jota koordinoi Novago Yrityskehitys Oy. Käsikirja on julkaistu syyskuussa 2022.
Opas hiilijalanjälkiviestintään matkailualan yrityksille
Opas matkailualan yrityksille hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvästä viestinnästä kuluttajille. Opas on käytännönläheinen ja sisältää konkreettisia esimerkkejä.
Matkailuyritysten ja tapahtumien hiilijalanjäljen mittaaminen
Matkailuyritys voi mitata oman hiilijalanjälkensä käyttämällä Visit Finlandin matkailualan CO2 -laskuria. Tapahtumatuottaja voi laskea tapahtuman hiilijalanjäljen käyttämällä Helsingin kaupungin toteuttamaa tapahtumien hiilijalanjälkilaskuria.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Energiansäästön tarkastuslistat
Osana Carbon Neutral Experience- sekä Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeiden toimenpiteitä on toteutettu Energiansäästön tarkastuslistat matkailuyrityksille kategorioittain (linkit avautuvat excel-tiedostoina):
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Inklusiivisen matkailun opas
Inklusiivisen matkailun päämääränä on, että matkailuelämykset olisivat yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, kulttuurista ja erityistarpeista huolimatta. Visit Finlandin tekemän oppaan avulla matkailuyritykset voivat kehittää omaa toimintaa kohti yhdenvertaisuutta.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Näin viestit liikuntaesteettömistä palveluista toimintarajoitteisille asiakkaille -opas
Opas neuvoo, mitä majoitus- ja ravintola-alan yrityksissä tulisi huomioida, jotta ne voivat toteuttaa yhä paremmin liikuntaesteettömiä palveluja ja viestiä niistä toimintarajoitteisille asiakkaille. Opas on toteutettu osana Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanketta.
Kompassi – Käsikirja Helsingin matkailun ja tapahtumien turvallisuuteen
Käsikirja Helsingin matkailun ja tapahtumien turvallisuuteen eli Kompassi tarjoaa kattavasti turvallisuustietoa ja -ohjeistusta matkailualan toimijoille. Käsikirja on luotu yhteistyössä Matkailun turvallisuuden alueellinen johtaminen -hankkeessa, josta voi lukea lisää sivulta Päättyneet hankkeet.
Lokikirja – Digityökalu turvallisuuden kehittämiseen matkailuyrityksissä
Lokikirja on digityökalu turvallisuusasioiden huomioimiseen, ja siihen on koottu samoihin kansiin keskeisimmät turvallisuustoimet, jotka matkailun parissa toimivan yrityksen tulee huomioida. Käsikirja on valmistunut keväällä 2023.
10 kohtaa kyberturvallisuuden parantamiseksi matkailualalla
Mitä matkailuyrityksessä olisi hyvä tehdä kyberturvallisuuden parantamiseksi? Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK on luonut matkailuyrityksille suunnatun kyberturvallisuuden vuosikellon sekä 10 kohtaa kyberturvallisuuden parantamiseksi matkailualalla -materiaalit.
Helsingin vastuullisuudesta viestiminen
Helsinki Partnersin kattavat kaksi vastuullisuusteemaista työkalupakkia tuovat esille Helsingin tekemää kestävän kehityksen työtä ja auttaa siitä viestimiseen konkreettisten esimerkkien avulla ja työkalujen kautta (englanniksi).
Oman tapahtuman järjestäminen kestävästi
Helsinki Partners on luonut ohjeet kestävien tapahtumien järjestämiseksi. Ohje on ladattavana versiona myös Helsinki Material Bankissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kestävän matkailukohteen kehittäminen
Helsingin kestävän matkailun periaatteet
Helsinki on linjannut kestävän matkailun periaatteet (engl. policy), jotka ohjaa kaikkea kaupungin matkailun kehittämistä. Tutustu Helsingin kestävän matkailun periaatteisiin (pdf, englanniksi).
Kestävyys Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa
Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma 2022–2026 on jaettu kolmeen päätavoitteeseen ja niistä kohta B liittyy erityisesti kestävyyteen. Kohdan alatavoitteet ovat seuraavat:
B.1. Ympäristön kestävyys ja hiilineutraalius kehittämisen kärkenä
B.2. Helsinkiläiset, inklusiivisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys kehittämisen keskiössä
B.3. Helsinki on kestävyydessä maailman kärjessä indeksien ja sertifiointien avulla todennettuna
B.4.Osaavan työvoiman saatavuus on toimialojen elinehto
B.5. Kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen panostaminen on vetovoiman perusedellytys
Helsingin matkailun hiilijalanjälki ja ilmastotiekartta
Helsingin matkailun päästöt(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on keväällä 2023 arvioitu ensimmäistä kertaa yhdessä 14 muun uusimalaisen kunnan kanssa. Laskenta toteutettiin Carbon Neutral Experience -hankkeen toimesta. Tutustu laskennan loppuraporttiin. Laskennan tulosten pohjalta luotiin Helsingin matkailun ilmastotiekartta vuosille 2023–2036.
Matkailun ja tapahtumien kiertotalousohjelma
Helsingin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelmassa toimenpide 23 sisältää matkailun ja tapahtumien kiertotalousohjelman, joka sisältää seitsemän kokonaisuutta. Ohjelma on valmistunut kesäkuussa 2023.
Helsinkiläisten osallisuus matkailun kehittämiseen
Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 mukaan helsinkiläisten hyvinvoinnin tulee olla kaiken kehittämisen lähtökohtana. Helsingillä on toimintasuunnitelma asukkaiden osallistamiseksi vuosille 2022-2024. Helsingin matkailu ja kohdepalvelut -yksikkö seuraa helsinkiläisten näkemyksiä matkailun vaikutuksista kaupunkiin kahden vuoden välein tehtävän tutkimuksen avulla, ja viimeisin tutkimus toteutettiin helmikuussa 2023 (vuosi 2019, vuosi 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)). Lisäksi Helsinki kysyy kehittämisideoita paikallisille suunnatulla kyselyllä. Kaupunki järjestää myös kuulemistilaisuuksia ja tiedottaa aktiivisesti matkailun nykytilasta ja tulevista hankkeista. Vuoden 2023 osallisuusraportissa kuvataan tarkemmin eri tutkimusten ja kyselyiden tuloksia ja niistä seuraavia toimenpiteitä.
Matkailun ja tapahtumien inklusiivisuus
Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 mukaan helsinkiläiset, inklusiivisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys ovat kehittämisen keskiössä. Keväällä 2023 on valmistunut kattava Helsingin matkailun ja tapahtumien inklusiivisuuden nykytila-analyysi, joka sisältää myös askelmerkit inklusiivisuuden kehittämiseksi tulevaisuudessa.
Sertifioinnit ja indeksit
Matkailun kestävyyden edistäminen tulee tehdä uskottavasti, mitattavasti sekä vertailukelpoisesti. Viherpesun mahdollisuuksia tulee aktiivisesti vähentää ja Helsingin haluaa näyttää esimerkkiä. Helsinki tavoittelee kansainvälisen Global Destination Sustainability -indeksin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kärkipaikkaa vuoteen 2025 mennessä. Helsinki tavoittelee Green Destinations -sertifiointia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) vuoden 2023 aikana sekä Sustainable Travel Finland -merkkiä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) vuoteen 2025 mennessä.
Mitä Helsingin kaupunki tekee matkailun kestävyyden edistämiseksi?
Matkailun kestävyyden asiantuntija
