Parklet-lupa

Parklet on pysäköintiruutu, joka otetaan tilapäisesti muuhun käyttöön. Voit hakea kivijalkayrityksesi edustalla sijaitsevaa parkkiruutua parklet-käyttöön.

Tällä sivulla

Voit hakea kivijalkayrityksesi edustalla sijaitsevaa parkkiruutua parklet-käyttöön ja perustaa ruutuun terassin tai muuta paikkaan sopivaa toimintaa. Voit vuokrata parklet-ruudun kesäkaudeksi eli huhti-lokakuuksi.

Jos liiketilasi edessä ei ole pysäköintipaikkaa, et voi silloin perustaa parklet-terassia. Parkletiksi vuokrattua pysäköintiruutua ei saa käyttää varasto- tai mainostilana, moottorikäyttöisten tai hinattavien ajoneuvojen pysäköintiin tai säilyttämiseen eikä liikkuvan elintarvikehuoneiston toimintaan.

Pysäköintipaikan myöntäminen parklet-käyttöön on aina tapauskohtaista ja harkinnanvaraista. Jos tarvitset lisäohjeita, ota meihin yhteyttä ulkoilma@hel.fi, niin selvitämme, ovatko suunnitelmasi toteutettavissa.

Tee hakemus parklet-alueen vuokraamiseksi

Tee hakemus parklet-alueen vuokraamiseksi sähköisellä lomakkeella kaupungin verkkoasioinnissa tai erillisellä lomakkeella. Voit tunnistautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia.

Lisätiedot

Jos et voi täyttää sähköistä lomaketta, täytä PDF-lomake ja lähetä se liitteineen sähköpostitse osoitteeseen ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Voit tarkistaa terassialueen hakemuksessa tarvittavat liitteet liiteluettelosta.

Asioi verkossa

Tee hakemus parklet-alueen vuokraamiseksi

Vaatii tunnistautumisen.

Mitä parkletin vuokraaminen maksaa?

Yleisillä alueilla kivijalkaliiketilojen edessä olevilla parklet-alueilla on kiinteät hinnat viiden vuoden sopimuskaudelle. Hinta määräytyy kahden erillisen hinnoitteluvyöhykkeen mukaisesti. Parkletit ovat käytössä vain kesäkautena. Myös osittaisen parkletin vuokraaminen voi olla mahdollista, laskutus tehdään kuitenkin aina kokonaisten alkavien pysäköintipaikkojen mukaan.

Terassihinnasto 1.4.2022– 31.3.2027:

Kausi

Terassialue 1

Terassialue 2

Kesäkausi 1.4.–31.10.

13,21 euroa/m2/kk

9,91 euroa/m2/kk

Talvikausi 1.11.–31.3.

6,61 euroa/m2/kk

4,96 euroa/m2/kk

Katso hinnoitteluvyöhykkeet kartalta (pdf).

 

Tarvitsenko rakennusvalvonnan luvan?

Joissain tapauksissa terassiin tai parkletiin saatetaan tarvita lupa myös rakennusvalvonnasta. Esimerkiksi katettuihin, kiinteitä seinämiä sisältäviin ja WC:n tai esiintymislavan sisältäviin terasseihin tarvitaan lupa.

Tarkista, milloin tarvitset rakennusvalvonnan luvan.

Muistilista parklet-luvan hakemiseen

 1. Tutustu ohjeisiin

  Ennen kuin haet parklet-lupaa, tutustu terassiohjeisiin, parklet-sopimukseen ja parklet-mallipiirustuksiin. 

  Hae anniskelulupaa parkletille Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

  Suurlähetystöjen käyttöön varattuja CD-paikkoja ei valitettavasti voida siirtää, joten niihin et voi perustaa parkletia.

  Terassiohje (pdf)

  Parklet-sopimus (pdf)

  Parklet-mallipiirustukset (pdf)

 2. Selvitä parkkiruudun soveltuvuus parkletiksi

  Pysäköintiruudun soveltuvuus parklet-käyttöön arvioidaan tapauskohtaisesti. Voit lukea soveltuvuuteen vaikuttavista asioista terassiohjeesta (pdf).

  Vahvista pysäköintiruudun soveltuvuus parklet-käyttöön olemalla yhteydessä terassi- ja parklet-alueiden tarkastajiin sähköpostitse osoitteessa ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Voit käyttää sijainnin määrittelyssä apuna karttapalvelua(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 3. Hanki kiinteistön omistajan lupa

  Ennen luvan hakemista kaupungilta tarvitset kiinteistön omistajan kirjallisen suostumuksen parkletille. Suostumuksen hankkimiseen voit käyttää esimerkiksi kiinteistön omistajan suostumus -lomaketta (pdf).

 4. Täytä sähköinen lomake

  Hae parklet-lupaa ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella kaupungin verkkoasioinnissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Voit tunnistautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia.

  Jos et voi täyttää sähköistä lomaketta, täytä terassihakemus (pdf) ja lähetä se liitteineen sähköpostitse osoitteeseen ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Voit tarkistaa parklet-alueen hakemuksessa tarvittavat liitteet liiteluettelosta (pdf).

 5. Odota vuokrauspäätöstä

  Hakemuksen käsittelyn jälkeen saat parkletista vuokrauspäätöksen, jonka liitteenä on vuokrasopimus ehtoineen ja ohjeineen. Sopimusta ei erikseen allekirjoiteta.

 6. Sopimuksen irtisanominen

  Voit irtisanoa sopimuksen lähettämällä kirjallisen irtisanomisilmoituksen (pdf) alueiden käyttö ja valvonta -yksikön tarkastajille sähköpostitse osoitteeseen ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).