Ketterän kioskin rekisteröinti ja tiedotusvelvollisuus

Sinun tulee rekisteröidä ruokarekkasi tai muu liikkuva elintarvikehuoneistosi säännöllistä toimintaa varten ja joissakin tilanteissa tiedottaa elintarvikeviranomaisia ulkomyynnistä.

Tällä sivulla

Liikkuva elintarvikehuoneisto on pyörien päällä kulkeva tai väliaikainen elintarvikkeiden myynti- tai käsittelypaikka. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokarekka, myyntiauto, telttakatos, myyntipyörä tai -koju. Tarvitset liikkuvalle elintarvikehuoneistollesi rekisteröinti-ilmoituksen säännöllistä toimintaa varten. Muista tietottaa elintarvikeviranomaisia, kun aiot myydä elintarvikkeita tapahtumassa.

Tee ilmoitus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta

Tee rekisteröinti Ilppa-asiointipalvelun kautta tai erillisellä lomakkeella. Voit tunnistautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia.

Asioi verkossa

Tee ilmoitus elintarviketoiminnan sähköisessä palvelussa

Vaatii tunnistautumisen.

Lähetä postia

Postiosoite

Helsingin kaupunki/ Elintarviketurvallisuusyksikkö, PL 58235 00099 Helsingin kaupunki

Kuinka paljon ennen toiminnan aloittamista rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä?

Tee ilmoitus elintarvikehuoneiston perustamisesta elintarviketurvallisuusyksikköön viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.

Rekisteröinnin käsittely ja maksu

Kirjaa ilmoitukseen mahdollisimman tarkat tiedot toiminnastasi ja liitä mukaan kuva myyntipisteestäsi.

Elintarviketurvallisuusyksikkö lähettää sinulle todistuksen, kun ilmoituksesi on otettu käsittelyyn. Ilmoituksen käsittely on maksullista. Katso hintatiedot: Ympäristöterveydenhuollon taksa (pdf).

Elintarviketarkastaja tarkastaa myyntipisteesi, kun olet aloittanut toiminnan. Tarkastaja varmistaa muun muassa, että myyntipisteesi soveltuu valitsemasi ruoan myyntiin ja toimintatavat ovat hygieenisiä. 

Muistathan ilmoittaa myös, jos toiminta keskeytyy tai loppuu.

Tiedotusvelvollisuus elintarvikkeiden ulkomyynnistä

Elintarvikeviranomaisille tulee kertoa, missä ja milloin aiot tehdä elintarvikkeiden ulkomyyntiä. Tätä kutsutaan tiedottamiseksi. Elintarvikeviranomaiset tekevät satunnaisesti tarkastuskäyntejä, etenkin suurimpien yleisötapahtumien yhteydessä.

Milloin minulla on tiedotusvelvollisuus?

Sinun tulee tiedottaa elintarvikevalvontaa esimerkiksi näissä tapauksissa:

  • Siirryt ruokarekallasi uuteen paikkaan myymään elintarvikkeita.
  • Ravintolasi osallistuu tapahtumaan, jossa tarjoillaan ruokaa teltasta.
  • Yrityksesi aikoo maistattaa tuotteita messuilla.

Milloin tiedottamista ei tarvita?

Jos et ole elinkeinonharjoittaja ja toimit yksityishenkilönä alle 12 päivänä vuodessa. Toiminnan tulee olla vähäriskistä eli esimerkiksi pienimuotoista kahvin tai leivonnaisten myyntiä.

Järjestöjen, koulujen tai seurakuntien ei tarvitse tiedottaa satunnaisista myyjäisistä, kahvitilaisuuksista tai tapahtumista. Huolehdithan kuitenkin hyvästä hygieniasta ja elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista.

Jos et ole varma, tarvitseeko sinun tiedottaa elintarvikeviranomaisia, ole yhteydessä ulkomyynti@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

 

Näin teet tiedotuksen elintarvikkeiden ulkomyynnistä

Tiedota elintarviketurvallisuusyksikköä viimeistään neljä arkipäivää ennen myyntitapahtumaa. Tiedottamisella kerrot, missä, milloin ja millaista myyntiä olet suunnittelemassa. Tiedottaminen on maksutonta.

Liikkuviin elintarvikehuoneistoihin ja ulkomyyntiin liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteeseen ulkomyynti@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tee tiedotus ensisijaisesti verkkopalvelussa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos et voi täyttää hakemusta verkkopalvelussa, täytä PDF tai Word-lomake ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen ulkomyynti@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tiedotuslomake (pdf)

Tiedotuslomake (Word)

 

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/ulkomyynti.