NonHazCity3

Kansainvälisen NonHazCity3-hankkeen tavoitteena on tarjota ratkaisuja kunnille, yrityksille ja yksityishenkilöille haitallisten aineiden vähentämiseksi rakentamisessa ja rakennusmateriaaleissa.
NonHazCity3-hankkeen rakennusmateriaali- ja hulevesitutkimuksen näytteet kerättiin ATT:n ja Hekan Kuninkaantammen kohteista.  Kuva: Elisa Keto
NonHazCity3-hankkeen rakennusmateriaali- ja hulevesitutkimuksen näytteet kerättiin ATT:n ja Hekan Kuninkaantammen kohteista. Kuva: Elisa Keto

NonHazCity3-hanke (Reducing hazardous substances in construction to safeguard the aquatic environment, protect human health and achieve more sustainable buildings) on kolmivuotinen (2023–2025) kansainvälinen EU-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on vähentää haitallisten aineiden esiintyvyyttä rakennuksissa, rakennustyömailla ja rakennusmateriaaleissa. Haitallisten aineiden vähentämisen lisäksi hankkeessa otetaan huomioon ilmastonmuutoksen torjunta ja kiertotalousnäkökulma.

Hanketta johtaa Riian kaupunki ja siinä on mukana 20 varsinaista partneria sekä 18 kansallista yhteistyökumppania Itämeren alueen EU-maista. 

NonHazCity3-hankkeessa kehitetään ja parannetaan olemassa olevia strategisia ja käytännön ratkaisuja, joiden avulla kunnat, yritykset ja yksityishenkilöt voivat vähentää rakentamisesta ja rakennusmateriaaleista aiheutuvia haitta-ainepäästöjä. Hanke pyrkii myös selvittämään ja vähentämään rakennusmateriaaleista peräisin olevien haitallisten aineiden kulkeutumista ympäristöön, erityisesti Itämereen sekä muihin vesistöihin. Hankkeessa kehitettäviä ratkaisuja testataan pilottihankkeiden avulla.

Helsingin kaupungin pilottihankkeiden kohteena ovat Helsingin kaupungin Asuntotuotanto (ATT), Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos (Stara) ja Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka). Pilottihankkeiden tavoitteena on saada haitalliset aineet otetuksi nykyistä paremmin huomioon rakennushankkeissa ja materiaalihankinnoissa. Lisäksi tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta rakennusmateriaalien sisältämistä haitallisista aineista.

Hankkeen toteutuksesta Helsingin kaupungilla vastaa projektipäällikkö Elisa Keto (+358 40 6488 039, etunimi.sukunimi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)).

Lisätietoa NonHazCity3-hankkeesta löytyy hankkeen kotisivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Hankkeen julkaisuja englanniksi

Building material catalogue for tox-free construction(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  • Katalogi tarjoaa yleiskuvan eri rakennusmateriaaleista ja niiden mahdollisesti sisältämistä haitta-aineista, ilmastovaikutuksista ja kierrätettävyydestä sekä tietoa kestävien rakennusmateriaalien valitsemiseen.

Occurrence of substances of concern in BSR buildings, construction materials and sites(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  • Tutkimusraportti viiden eri kaupungin (Helsinki, Tallinna, Tukholma, Turku, Västerås) toteuttamasta haitallisten aineiden tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin haitallisten aineiden esiintymistä rakennusmateriaaleissa, hulevesissä, huonepölyssä ja -ilmassa sekä jätevedessä.

DIY Guide "Toxfree, circular and climate-friendly renovation of my home"(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  • Opas omatoimiseen asunnon tai kiinteistön pienimuotoiseen saneeraukseen. Oppaan avulla pystyt valitsemaan parhaat materiaalit ottaen huomioon materiaalien mahdollisesti sisältämät haitalliset aineet, ilmastovaikutuksen ja kierrätettävyyden.