Rajan- ja korkeuden näyttö

Tilaa rajannäyttö kiinteistön rajojen sijainnin osoittamista varten tai korkeuden näyttö rakennuksen, rakenteen tai pihan korkeusaseman määrittämistä varten.

Jos kiinteistösi rajojen sijainti on epäselvä esimerkiksi aitaa rakennettaessa, voit hakea rajannäyttöä, joka on epävirallinen rajankäyntitoimitus. Rajannäytössä osoitetaan maastossa tehtävällä mittauksella asemakaava-alueella kiinteistörekisterin mukainen rajamerkin sijainti maastossa ja merkitään se tilapäisesti maastoon.

Korkeuden näyttö on mittaustoimenpide, jonka avulla määritetään rakennuksen, rakenteen tai pihan korkeusasema tilaajan esittämästä paikasta. Tarvittaessa korkeusasemasta annetaan lausunto.

Rajan- ja korkeuden näyttöä voi hakea kiinteistön omistaja tai osaomistaja, vuokraoikeuden haltija, kunta tai henkilö, jonka oikeutta rajankäynti välittömästi koskee, esimerkiksi yhteisen alueen osakas.​ Näytön voi tilata milloin tahansa.

Tilaa rajan- tai korkeudennäyttö

Tilaa rajan- tai korkeudennäyttö sähköpostilla kaupunkimittauspalvelun asiakaspalvelusta. Voit kysyä lisätietoa puhelimitse kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Kaupunkimittaus suorittaa rajan- ja korkeudennäytön noin 1-2 viikon kuluessa tilauksen tekemisestä ja ne ovat maksullisia palveluita.

Soita

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Avoinna ma-to 08:15-16, pe 12-15
Puhelun hinta: normaali puhelumaksu

Kaupunkimittauspalveluiden hinnasto ja Lupapisteen ohje

Kaupunkimittauspalvelut ovat maksullisia. 

Katso kaikki maksut:

Kaupunkimittauksen hinnasto (pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Voit hakea tonttijakoa tai kiinteistötoimituksia, kysyä neuvoa neuvontapyynnöllä sekä toimittaa asiakirjoja sähköisesti Lupapiste-palvelussa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Näin aloitat ja kysyt neuvoa Lupapisteessä

 1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisellä kerralla. Jatkossa kirjaudut sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

 2. Valitse "Kysy neuvoa" tai ”Tee hakemus” sivun oikeasta ylälaidasta.

 3. Kirjoita kohteen osoite tai kiinteistötunnus.

 4. Valitse ”Kiinteistötoimitukset ja tonttijaot”.

 5. Valitse tilanteeseen sopiva hakemustyyppi:

  • valitse ”Tonttijako”, jos tonttijakoa muutetaan tai se puuttuu kokonaan

  • valitse ”Kiinteistönmuodostus”, jos tonttijako on kunnossa ja haetaan vain tontin lohkomista tai tontin rekisteröintiä

  • valitse ”Rasitetoimitus”, jos haetaan vain rasitteiden perustamista / muuttamista / poistamista

  • valitse ”Rajankäynti ja muut kiinteistönmääritykset”, jos haetaan esimerkiksi vain rajaa tai rajamerkkiä/-ejä koskevaa kiinteistötoimitusta.

 6. Valitse joko ”Kysy neuvoa” tai ”Tee hakemus”.

  • ”Tee hakemus”-valinnalla pääset täyttämään varsinaiset hakemustiedot ja lisäämään tarvittavat liitteet 

  • ”Kysy neuvoa”-valinnalla voit tiedustella asiantuntijoilta kohteeseen tai hakemustyyppiin liittyviä yksityiskohtia jättämättä varsinaista hakemusta.

 7. Hankkeen kuvaus: Täytä ”Kohteena oleva kiinteistö” ja ”Tonttijako” –valikoista soveltuvat kohdat.

  • Kerro ”Tonttijako”-kohdassa, millaista tonttijakoa haetaan. Mainitse mahdollinen koelaskenta tai aiempi neuvottelu Kiinteistönmuodostuksen asiantuntijoiden kanssa.

 8. Osapuolet: täytä Osapuolet-välilehden tiedot. Voit valtuuttaa muita henkilöitä. Mikäli hakijoita on useampia, niin voit kutsua muita hakijoita samalle hakemukselle. Täytä tonttijakohakemuksen maksajan/maksajien tiedot.

 9. Suunnitelmat ja liitteet: lisää tarvittavat liitteet kuten koelaskenta, neuvottelumuistio, havainnekuva tontista ja/tai varauspäätös.

Hakemusten linkittäminen

 1. Kun tonttijakohakemus on jätetty, voit linkittää yhteen hakemukseen muita hakemustyyppejä ”Hae kiinteistönmuodostusta” –toiminnolla.

 2. Valitse ”Luo kiinteistönmuodostushakemus”.

Tarvitsetko apua Lupapisteen käyttöön?

Lupapisteen käyttöohjeesta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)löydät ohjeita muun muassa rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen, uuden hakemuksen ja neuvontapyynnön tekemiseen, neuvontapyynnön muuttamiseen lupahakemukseksi tai hakemuksen jättämiseen.

Teknistä tukea Lupapisteen käyttöön saat tarvittaessa tukipyyntölomakkeella (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).