Rakennusvalvonnan arkisto

Löydät rakennusvalvonnan arkistosta pääpiirustukset, työpiirustukset ja erityissuunnitelmat.

Rakennusvalvonta arkistoi luvanvaraisten rakennushankkeiden lupapäätökset, vahvistetut pääpiirustukset, toimitetut erityissuunnitelmat sekä muut rakennustyön määräystenmukaisuuden toteamiseen tarvittavat selvitykset. Tällaisia selvityksiä ovat mm. loppukatselmuspöytäkirjat, tarkastusasiakirjojen yhteenvedot ja loppukatselmuksen yhteydessä päivitetyt energiatodistukset.

Löydät rakennusvalvonnan arkistosta seuraavat aineistot: 

  • Pääpiirustukset. Arkiston vanhimmat pääpiirustukset ovat 1800-luvun loppupuolelta.
  • Työpiirustukset. Lähinnä kantakaupungin suurempiin kohteisiin edellytettiin työpiirustuksia aina vuoteen 1990 asti. Näitä löytyy mikrofilmikortteina arkistosta vuodesta 1908 vuoteen 1990.
  • Erityissuunnitelmat. Arkistosta on saatavilla myös erityissuunnitelmia, kuten rakenne-, ilmanvaihto- sekä kiinteistön vesi- ja viemäröintipiirustukset. Rakennepiirustukset löytyvät mikrofilmikortteina vuodesta 1908, vesi- ja viemäripiirustukset vuodesta 1913 ja ilmanvaihtopiirustuksia vuodesta 1965 alkaen.

Sähkösuunnitelmia ja lämmitysjärjestelmään liittyviä suunnitelmia ei ole koskaan toimitettu eikä arkistoitu rakennusvalvontaan. Sähköpiirustusten arkistointivastuu on kiinteistön haltijalla.

Voit ostaa rakennuspiirustuksia myös Lupapiste Kaupasta. Lupapiste Kauppa täydentää kaupungin palvelutarjontaa. Varsinaisiin tietopyyntöihin vastaa rakennusvalvonnan arkisto, kun tietopyyntö kohdistuu arkiston aineistoihin.

Lue lisää Lupapiste Kaupasta sivulta Kaavat ja kartat rakentajalle. 
Siirry Lupapiste Kauppaan.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää

Voit asioida rakennusvalvonnan arkistossa paikan päällä vuoronumerolla tai sähköpostin välityksellä tai ajanvarauksella, jos haluat tutkia laajaa aineistoa (esim. suunnittelijat ja tutkijat).

Varaa aika rakennusvalvonnan arkistoon tästä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  Varauslomakkeessa on tarkemmat ohjeet varauksen tekemiseen.

Asiakaspalvelussa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Arkistossa aineisto tarjotaan nähtäväksi ja asiakas pääsee selaamaan julkista asiakirjaa maksutta.

Toimitamme asiakirjapyyntöjä myös sähköpostilla. Asiakirjapyynnön tulee olla riittävän yksilöity, jotta voimme selvittää, mitä asiakirjapyyntö koskee. Kirjoita pyyntöön esimerkiksi osoite ja kiinteistötunnus.

Toimitamme aineiston mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa asiakirjapyynnön saamisesta. Poikkeuksena laajat aineistopyynnöt, joissa toimitusaika enintään 30 vuorokautta.

Asiakkaiden käytössä on arkistopääte

Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelutilassa asiakkaiden käytössä on arkistopääte, josta piirustuksia voi katsella maksutta.

Arkistopäätteellä piirustukset ovat selattavissa sähköisessä muodossa. Arkistopäätteellä on sama aineisto kun Lupapiste Kaupassa.

Voit tarvita pääsuunnittelijan tai muun asiantuntijan apua aineiston etsimisessä ja tulkitsemisessa. Aineistoa voi olla paljon, ja siihen tutustuminen vie aikaa. Aineiston tulkinta saattaa vaatia asiantuntijan apua. Arkiston henkilökunta ei valitse eikä tulkitse asiakirjoja.

Tiedon saaminen viranomaisen asiakirjasta on maksutonta silloin kun tietoja annetaan suullisesti, asiakirja annetaan viranomaisen luona luettavaksi tai aineisto lähetetään sähköpostin välityksellä. Maksu kuitenkin voidaan periä, jos asiakirjan esille hakeminen aiheuttaa erityisiä kustannuksia.

Voit ostaa kopioita arkistoidusta aineistosta tai aineisto voidaan tallentaa muistitikulle. Kopioiden tilaaminen edellyttää tilauslomakkeen täyttämistä asiakaspalvelupisteessä.

Arkiston asiakaspalvelu tekee pienet jäljennöstilaukset odottaessa. Isompien tilauksien valmistumisaika kerrotaan tilausta tehtäessä.

Asiakirjasta annettavista kopioista ja tulosteista voidaan periä kustannuksia vastaava maksu. Arkiston maksut määräytyvät hinnaston mukaan. Arkistossa voi maksaa yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Tulosteet ja kopiot

  • Oikeaksi todistamattomat jäljennökset: 0,5 e/sivu. Kolme ensimmäistä sivua maksutta. 
  • Oikeaksi todistetut jäljennökset: 1 e/sivu

Aineistopyynnöt/tietopyynnöt

Tietopyynnöt ovat julkisuuslain mukaisesti pääosin maksuttomia. Julkisuuslain 34 § mukaan asiakirjan antamisesta ei peritä maksua, kun julkinen asiakirja toimitetaan tiedon pyytäjälle sähköpostitse tai kun asiakirja annetaan viranomaisen luona luettavaksi tai kopioitavaksi. Tiedon esille hakemisesta aiheutuneita kustannuksia vastaava maksu peritään kuitenkin, mikäli pyydetty asiakirja ei ole yksilöitävissä tai löydettävissä hakutoimintojen tai tunnistetietojen avulla. Tiedon antamisesta kopiona ja tulosteena peritään myös maksu. 

Tietopyyntöihin tulee vastata pääsääntöisesti viimeistään kahden viikon (14 vrk) kuluessa tietopyynnön lähettämisestä (14 §). Vastaamisella tarkoitetaan aineistojen antamista.

  • Tiedon yhdistäminen tai tavanomaisesta poikkeava tietotyö (julkisuuslain määrittelyn mukaan): 70,00 e/tunti + alv 24% 
  • Muistitikku: 12 e tai hankintahinnan mukaan 

Rakennusvalvonnan arkisto

Käyntiosoite:
Työpajankatu 8, 00580 Helsinki
Aukioloajat:

Voimassa toistaiseksi:
- ma, to 12.00-15.00 - ti-ke 8.30-12.00 - pe - Suljettu "Asiointi vain ajanvarauksella" - la-su - Suljettu Kehittämispäivä: 24.5.2024 - Suljettu

Puhelinpalvelu 09 310 22111 avoinna ma-to klo 8.30-16.00, pe 12-15.

arkisto@hel.fi

Katso tarkemmat tiedot

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/rava-arkisto.