Yrityspysäköinti

Yrityspysäköintitunnuksella pysäköit edullisesti yrityksesi liiketilan lähistöllä tai lähes koko kantakaupungissa.

Tällä sivulla

Alueellisella yrityspysäköintitunnuksella saat pysäköidä asukaspysäköintipaikoille sillä asukaspysäköintialueella, jolla yrityksesi sijaitsee. Kaikkien alueiden yrityspysäköintitunnuksella saat pysäköidä kaikilla asukaspysäköintialueilla.

Tunnus on tarkoitettu yrityksille, julkisyhteisöille ja elinkeinonharjoittajille.

Yrityksen yhtä toimipaikkaa kohti myönnämme enintään viisi tunnusta. Yhtä tunnusta voi käyttää vain yhdessä, tunnukseen merkityssä autossa. Emme myönnä tunnuksia työmatkapysäköintiin.

Tunnuksen voi saada yrityksen tai yrityksen työntekijöiden henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia.

Alueellinen tunnus maksaa 60,83 euroa kuukaudessa, ja kaikkien alueiden tunnus maksaa 91,66 euroa kuukaudessa. Hinnat sisältävät arvonlisäveron. Vähäpäästöiset ajoneuvot saavat maksusta alennusta.

Jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Hae yrityspysäköintitunnusta

Voit hakea yrityspysäköintitunnusta tai jatkaa tunnuksen voimassaoloa sähköpostitse tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit ostaa tunnuksen 1-12 kuukaudeksi kerrallaan. Paikan päällä asioidessa tunnuksen saa voimaan heti ja sähköpostitse käsittelyjonosta riippuen 2-4 arkipäivän kuluttua.

Asian käsittelyn eteneminen

Kun haet tunnusta, toimita meille:
- alle kuukauden vanha isännöitsijän tai kiinteistöyhtiön antama todistus, jossa kerrotaan yrityksen osoite. Vuokrasopimus ei ole riittävä todistus
- ajoneuvon rekisterinumero ja yrityksen Y-tunnus​
- tieto, haetaanko tunnus yhdelle vai kaikille alueille​
- tieto, mille ajalle tunnus halutaan ostaa (1-12kk)

Jos auto ei ole yrityksen omistuksessa tai hallinnassa, toimita lisäksi viimeisin palkkalaskelma tai ote tulorekisterin kilometrikorvauksista, jossa eritellään kilometrikorvaus auton käytöstä työajossa. Huomaa, että matkalaskut eivät ole riittävä dokumentti. Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Käsittelyaika

Hakemuksen käsittelyaika on noin kaksi vuorokautta. Tunnus tulee voimaan, kun maksu on saapunut.

Sähköpostitse haettu tunnus maksetaan laskulla, jonka lähetämme sähköpostiisi. Tunnus astuu voimaan n. kahden arkipäivän kuluttua maksusta. Asiakaspalvelussa haettu tunnus maksetaan käteisellä tai pankki- tai luottokortilla.

Lisätiedot

Voit käyttää tietojesi lähettämiseen kaupungin tarjoamaa suojattua sähköpostia.

Linkit

Irtisano yrityspysäköintitunnus

Tunnuksen voimassaolo päättyy automaattisesti maksukauden päätyttyä. Voit halutessasi irtisanoa tunnuksen kesken maksukauden sähköpostitse tai palauttamalla tunnuksen kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista.

Käsittelyaika

Tunnuksen voimassaolo päättyy sinä päivänä, kun palautat tunnuksen asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Jos irtisanot tunnuksen sähköpostitse, ilmoita viestissä
- nimesi
- yhteystietosi
- tunnuksen tiedot
- tilinumero mahdollista maksujen palautusta varten.

Linkit

Jatka yrityspysäköintitunnuksen voimassaoloa

Kun haet tunnusta, toimita meille

- ajoneuvon rekisterinumero ja yrityksen Y-tunnus
- tieto, mille ajalle tunnus halutaan ostaa (1-12kk).

Jos auto ei ole yrityksen omistuksessa tai hallinnassa, toimita vuosittain viimeisin palkkalaskelma tai ote tulorekisterin kilometrikorvauksista, jossa eritellään kilometrikorvaus auton käytöstä työajossa. Huomaa, että matkalaskut eivät ole riittävä dokumentti.

Lähetäthän pysäköintiluvan uusimispyynnön hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen edellisen kauden päättymistä.

Tunnus tulee voimaan, kun maksu on saapunut.

Lue lisää yrityspysäköintitunnuksesta

Asukaspysäköintipaikat on merkitty liikennemerkin lisäkilvellä. Esimerkiksi liikennemerkin lisäkilvessä voi lukea “Ei koske P-tunnuksella X”.

Yrityspysäköintitunnuksella et voi pysäköidä yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintipaikoille, jotka on merkitty Z-lisäkilvellä.

Pysäköinnintarkastajat tarkistavat tunnuksen voimassaolon rekisterinumeron perusteella.

Kyllä. Lähetä meille joko vapaamuotoinen korjaamon todistus tai sijaisauton vuokrasopimus sähköpostitse, kaupunkiymparisto@hel.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), ja soita kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Vaihdamme sijausauton tunnukseen. Sähköpostien käsittelyaika on noin 2 työpäivää.

1. Voit käyttää pysäköintitunnusta ainoastaan oman vyöhykkeen sisällä. Tarkista aina liikennemerkistä, että pysäköintitunnuksella on mahdollisuus pysäköidä kadun varteen tai pysäköintialueelle. Pysäköintialueiden kartat, jotka löytyvät osoitteesta www.hel.fi/pysakointi ovat suuntaa antavia.

2. Huomioithan, että kaikki paikat eivät ole asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja. Esimerkiksi liikerakennuksien lähellä on myös ns. asiointipaikkoja, joissa ei voi pysäköidä pysäköintitunnuksella, vaan niistä joutuu aina maksamaan.

3. Kiinnitäthän pysäköintitunnuksen ajoneuvoosi siten, että se on kokonaisuudessaan vaivatta luettavissa ulkoapäin. (Esim. tuulilasin oikea ala- tai yläreuna) ja tarkastathan asian lähtiessäsi autolta. Jos sinulla on sähköinen asukaspysäköintitunnus, tarkistetaan pysäköintisi rekisterinumeron perusteella.

4. Jos sinulla on pysäköintitunnus moottoripyörään, pysäköintisi tarkistetaan sähköisesti rekisterinumeron perusteella.

5. Huomioithan, että jos teet autosi rekisteritietoihin liikenteestä poiston pysäköintitunnus ei ole enää voimassa.

6. Kaupunki myöntää yhdelle henkilölle yhden asukaspysäköintitunnuksen joko omaan ajoneuvoon tai yhteiskäyttöajoneuvoon. Yrityksille myönnetään viisi yrityspysäköintitunnusta. Yhdessä asukaspysäköintitunnuksessa voi olla enintään kahden ja yhdessä yrityspysäköintitunnuksessa voi olla vain yhden ajoneuvon rekisterinumerot. Kyseiset ajoneuvot eivät voi olla pysäköitynä yhtä aikaa asukas- ja yrityspysäköintiehdoilla.

7. Kun tunnukseen tehdään muutoksia (esim. alue tai auto vaihtuu) voimassa oleva tunnus pitää olla mukana asioidessasi asiakaspalvelussamme. Jos sinulla on sähköinen asukaspysäköintitunnus, muutos voidaan tehdä soittamalla asiakaspalveluun, jos tietosi ovat päivittyneet.

8. Tunnuksen voimassaoloaika ja oikeus tunnuksen käyttämiseen päättyvät, kun edellytyksiä sen antamiselle ei enää ole. Tuolloin tunnus palautetaan asiakaspalveluumme. Sähköisen asukaspysäköintitunnuksen kohdalla tunnuksen voi päättää ilmoittamalla sähköpostitse asiakaspalveluun: kymp.pysakointitunnus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

9. Huolehdithan siitä, että tunnuksesi on voimassa ja asianmukainen. Tunnuksen haltija vastaa siitä, että tunnus on voimassa.

10. Jos et vuosiasiakkaana ole saanut laskua uudesta tunnuksesta viimeistään noin kaksi viikkoa ennen kuin tunnuksesi voimassaoloaika päättyy, ota silloin yhteys asiakaspalveluumme. Esimerkiksi kimppatunnuksia ei koskaan laskuteta ennakkoon, tunnuksen uusiminen vaatii asiakaspalvelussa käymisen.

Palvelupisteet

Kaupunkiympäristön toimitalo katutasosta kuvattuna.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/yrityspysakointi.