1. Palkkaa hankkeelle pääsuunnittelija

Sinun on hyvä palkata pääsuunnittelija rakentamishankkeelle jo tontin hankinnan yhteydessä. Pääsuunnittelija vastaa rakennuksen suunnittelusta ja toimii yhteyshenkilönäsi rakennusvalvontaan. Hän myös vastaa siitä, että suunnittelussa noudatetaan voimassa olevaa asemakaavaa, rakennusjärjestystä ja muita määräyksiä. Pientalohankkeen suunnitteluun on tarpeen varata riittävästi aikaa, mielellään vuosi.
Helsingissä tiivis kaupunkiympäristö asettaa erityisiä vaatimuksia suunnittelijan kelpoisuudelle. Sinun on hyvä tarkistaa pääsuunnittelijaa palkatessasi, että pääsuunnittelijan koulutus ja työkokemus täyttää vaativuusluokan "Vaativa" kriteerit.
2. Avaa hanke tekemällä neuvontapyyntö Lupapisteessä

Aloita hankkeen valmistelu mahdollisimman pian tekemällä neuvontapyyntö Lupapisteeseen.
Lupapisteen kautta voit esittää meille kysymyksiä rakentamishankkeeseen liittyen ja pääsuunnittelija voi varata ennakkoneuvotteluajan, kun alustavat suunnitelmat on tehty lähtötietojen pohjalta.
Lupapisteessä ajantasaiset tiedot ja ohjeet pysyvät kaikkien hankkeen osapuolien saatavilla koko suunnittelu- ja lupaprosessin ajan.
Siirry Lupapisteeseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Katso Helsingin rakennusvalvonnan yhteystiedot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsingissä kaikki rakentamisen luvat haetaan sähköisesti Lupapiste-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) . Myös yleinen ja hankekohtainen ohjaus ja neuvonta tehdään ensisijaisesti Lupapisteen kautta. Hakemukseen ja rakentamisen aikaiseen valvontaan liittyvät asiakirjat toimitetaan sähköisessä muodossa Lupapisteeseen.
Näin aloitat ja kysyt neuvoa Lupapisteessä
- Rekisteröidy palveluun ensimmäisellä kerralla. Jatkossa kirjaudut sähköpostiosoitteella ja salasanalla.
- Kirjoita katuosoite, jossa hanke sijaitsee.
- Kysy neuvoa painamalla "Kysy neuvoa" -painiketta sivun oikeassa yläkulmassa.
- Kirjoita lyhyt kuvaus hankkeesta ja kysymyksesi. Sinut ohjataan oikealle asiantuntijalle.
Neuvonnan jälkeen voit tarvittaessa muuttaa neuvontapyynnön lupahakemukseksi.
Tarvitsetko apua Lupapisteen käyttöön?
Lupapisteen käyttöohjeesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) löydät ohjeita muun muassa rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen, uuden hakemuksen ja neuvontapyynnön tekemiseen, neuvontapyynnön muuttamiseen lupahakemukseksi tai hakemuksen jättämiseen.
Teknistä tukea Lupapisteen käyttöön saat tarvittaessa tukipyyntölomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) .
3. Hankkeen suunnittelu alkaa reunaehtojen selvittämisellä ja lähtötietojen kokoamisella

Rekisteröi kiinteistö tontiksi
Sinulla tulee olla hallintaoikeus rakennuspaikkaan ennen kuin rakentamislupahakemuksen voi jättää Lupapisteeseen.
Kun olet ostanut tai vuokrannut kiinteistön, varmista, että se on lisäksi rekisteröity tontiksi. Tämä on tärkeää, jotta osittaisen loppukatselmuksen yhteydessä rakennus on mahdollista ottaa käyttöön. Jos kiinteistössä tulee laatia tonttijako tai tehdä tontin lohkominen, sinun on tärkeää olla yhteydessä Helsingin Kaupunkimittauspalveluihin mahdollisimman aikaisin.
Lue lisää tontin lohkomisesta ja rekisteröinnistä
Asemakaavamääräykset ohjaavat tontilla rakentamista
Rakennuksen kokoa, muotoa ja sijaintia suunnitellaan tontille asemakaavan mukaan ja näin varmistetaan kokonaisuuden sopivuus kaupunki- ja maisemakuvaan. Kaavasta riippuen siihen on merkitty esimerkiksi tontin rakennusoikeus, enimmäiskerrosluku ja rakennuksen suurin sallittu korkeus. Asemakaava on velvoittava, ja siksi sinun on vastattava yhdessä pääsuunnittelijan kanssa siitä, että rakentamishankkeissa noudatetaan asemakaavamääräyksiä. Käy hakemassa alueesi asemakaava Helsingin karttapalvelusta. Jos tontillasi ei ole voimassa olevaa asemakaavaa, ota yhteyttä rakennusvalvontaan Lupapisteessä.
Tarkista alueesi asemakaava Helsingin karttapalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Siirrä kartta alueesi kohdalle, suurenna karttanäkymää ja klikkaa asemakaavan rajausta.)
Rakennusoikeus
Rakennusoikeus määrittää, kuinka paljon rakennuspaikalle saa rakentaa. Asemakaavassa rakennusoikeus osoitetaan yleensä kerrosalana tai tehokkuuslukuna. Pääsuunnittelija vastaa siitä, että rakennusoikeus on laskettu oikein rakentamishankkeissa.
Kerrosala
Kerrosala tarkoittaa tontille rakennettujen rakennusten yhteenlaskettua pinta-alaa. Vähintään jokainen rakennuksen maanpäällinen kerros lasketaan mukaan kerrosalaan.
Rakennusjärjestys määrittää rakentamisen reunaehdot Helsingissä
Rakennusjärjestys on velvoittava ja se antaa määräykset Helsingissä rakentamista koskien. Rakennusjärjestyksessä määrätään muun muassa
- terassin rakentamisesta
- hulevesien hallinnasta
- puiden kaatamisesta
- istutuksista
- tontin peittoalasta
- jätehuollosta.
4. Tilaa pohjatutkimus tontille

Tilaa lähtötietoaineistot ja kartta-aineistot Karttakori-palvelusta
Hanke tilaa suunnittelun ajankohtaiset lähtötietoaineistot Helsingin Karttakori-palvelusta. Näihin aineistoihin sisältyvät muun muassa tarvittavat kanta- ja johtokartat.
Hae lähtötietoaineistot Karttakori-palvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tämän jälkeen sinun tulee selvittää tontin pohjaolosuhteet tilaamalla pohjatutkimus. Rinnetontti sekä kallio- tai pehmeäpohjainen maaperä edellyttävät erityistoimia rakennuksen pohjarakenteiden suunnittelussa. Myös mahdollinen pohjavesialue tai maa-aineen pilaantuminen tulee ottaa suunnittelussa huomioon.
Pohjatutkimuksen lisäksi hankkeen on hyvä tarkistaa tontin muut rajoittavat tekijät, kuten luonnonsuojelu-, melu- tai tulva-alueita. Nämä tiedot löytyvät Helsingin karttapalvelusta.
Hulevedet tulee imeyttää tai viivyttää omalla tontilla. Jos viivyttäminen omalla tontilla ei ole mahdollista, on vedet johdettava tontin ulkopuoliseen hulevesijärjestelmään. Hulevesiä ei saa johtaa naapurin tontille, ajoradalle, pyörätielle, jalkakäytävälle, katuojaan eikä muullekaan yleiselle alueelle. Hulevesien käsittelyperiaatteet tulee esittää asemapiirroksessa.
5. Rakennus suunnitellaan lähtötietojen ehdoilla

Kun lähtötiedot ovat kunnossa, talon suunnittelu ja sijoittaminen tontille voidaan tehdä heti oikein.
Pääsuunnittelija vastaa lähtötietojen ja toiveittesi pohjalta laadittavista rakennussuunnitelmista ja pääpiirustuksista. Suunnitelmissa tulee ottaa huomioon Suomen rakentamismääräyskokoelman asetukset.
Pääpiirustuksia ovat
- asemapiirros
- leikkauspiirustus
- pohjapiirustus
- julkisivupiirustus.
Pientalotonteilla pitää laatia myös pihasuunnitelma, jos pihajärjestelyjä ei olla esitetty riittävällä tarkkuudella asemapiirroksessa.
Suunnittelun lähtökohtana tulee olla asemakaavan mukaisuus. Erityisestä syystä kunta voi kuitenkin myöntää vähäisiä poikkeamisia rakentamishakemuksen yhteydessä muun muassa lakiin, asetuksiin, asemakaavaan tai rakennusjärjestykseen.
Jos haet vähäistä poikkeamista, pääsuunnittelijan on mainittava erikseen jokainen vähäinen poikkeaminen perusteluineen Lupapisteen hankekuvauksessa. Harkitsemme vähäiset poikkeamiset tapauskohtaisesti ja tarvittaessa pyydämme lausuntoa tarvittavilta tahoilta.
Pääsuunnittelijan on ilmoitettava kuvauksessa selkeästi
- mistä halutaan poiketa
- miten halutaan poiketa
- perustelut poikkeamiselle.
Vähäisen poikkeamisen on johdettava parempaan lopputulokseen suunnitteluratkaisussa. Syy vähäisen poikkeamisen ei voi olla taloudellinen.
Vähäiset poikkeamiset tulee tuoda esille ennakkoneuvottelussa. Jos ilmoittamaton vähäinen poikkeaminen huomataan rakennusvalvonnan toimesta rakentamislupahakemuksessa, se voi pitkittää rakentamislupakäsittelyä.
6. Pääsuunnittelija käy ennakkoneuvottelut rakennusvalvonnan kanssa

Pääsuunnittelija käy ennakkoneuvotteluja rakennusvalvonnan lupakäsittelijän kanssa. Myös sinä voit osallistua ennakkoneuvotteluihin.
Ennakkoneuvottelut varataan Lupapisteen kautta. Samassa yhteydessä toimitetaan myös tarvittavat pääpiirustukset ja asiakirjat ennakkoneuvotteluja varten. Pääsuunnittelijan vastuulla on huolehtia, että asiakirjat ovat näkyvillä viimeistään viikkoa ennen sovittua ennakkoneuvotteluaikaa.
Ennakkoneuvottelussa käydään läpi
- suunnittelijan kelpoisuus
- hankkeen lähtötiedot
- selvitykset
- alustavat suunnitelmat
- mahdolliset vähäiset poikkeamiset asemakaavasta tai muista määräyksistä, jotka vaativat rakennusluvassa erityistä harkintaa tai selvityksiä.
Ennakkoneuvottelussa määritellemme, mitä asiakirjoja ja liitteitä pääsuunnittelija tarvitsee rakentamislupahakemukseen. Tavoitteena on ohjata suunnitelmat siihen pisteeseen, että rakentamislupaa voidaan hakea.
Ennakkoneuvottelun jälkeen keskustelu jatkuu Lupapisteessä.
Tutustu rakentamislupahakemukseen liitettäviin selvityksiin ja asiakirjoihin (pdf)
7. Rakentamislupahakemuksen jättäminen ja käsitteleminen

Rakentamislupahakemus käsitellään Lupapisteessä. Lupahakemuksen voi jättää joko sinä tai pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan vastaa siitä, että rakentamislupahakemus on huolellisesti täytetty ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Voimme käsitellä rakentamislupahakemuksen, kun pääpiirustukset ja muut edellytykset myönteiselle päätökselle ovat kunnossa.
Pientalohankkeessa täytyy olla mukana vastaavat LVI-, rakenne- ja pohjarakennesuunnittelijat. Sinun vastuullasi on, että hankkeellesi on nimetty vastuulliset erityissuunnittelijat Lupapisteessä viimeistään silloin, kun rakentamislupahakemus jätetään.
Tarkista Topten-ohjekortti pääpiirustuksien laatimiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Pientalojen rakentamislupahakemuksen käsittelyaika hankkeen luonteesta riippuen on 2–3 kuukautta, kun liitteet mahdollistavat hakemuksen käsittelyn. Annettu rakentamislupapäätös on nähtävissä Lupapisteessä.
Jätä rakentamislupahakemus Lupapisteeseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
8. Naapuria tulee kuulla rakentamislupahakemuksen yhteydessä

Naapureita pitää pientalohankkeessa kuulla, kun rakentamislupahakemus tulee vireille. Hoidamme pientalohankkeissa naapurien kuulemisen ilmaiseksi.
Naapurin suostumus tarvitaan, jos rakennushanke on lähellä naapurin rajaa tai vaikuttaa muuten naapurin kiinteistöön. Naapurin kuuleminen ja naapurin suostumus ovat eri asioita.
9. Rakennustyöt voit aloittaa aloituskokouksen jälkeen

Kun rakentamislupa on myönnetty, hanke siirtyy rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin vastuulle. Ennen rakennustöiden aloittamista sinun tulee sopia hänen kanssaan aloituskokouksen ajankohta. Muistathan myös nimetä rakentamishankkeen vastaava työnjohtaja ennen aloituskokousta.
Aloituskokouksessa tulee olla paikalla
- tarkastusinsinööri
- hankkeeseen ryhtyvä tai hänen edustajansa
- rakennuksen pääsuunnittelija
- vastaava työnjohtaja.
Kokouksessa sovitaan tarkastusasiakirjamenettelystä ja työvaiheet, jolloin tarkastusinsinöörimme toimittavat viranomaiskatselmukset työmaalle.
Rakennustyöt on aloitettava viimeistään kolmen vuoden päästä lupapäätöksen myöntämisestä ja saatettava loppuun viiden vuoden sisällä luvan lainvoimaiseksi tulosta.
Voit varata aloituskokouksen puhelinpalveluaikana alueesi tarkastusinsinööriltä.
Katso tarkastusinsinöörien yhteystiedot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
10. Rakentamisen aikaiset katselmukset ja rakennuksen käyttöönotto

Tarkastusinsinöörimme toimittavat viranomaiskatselmuksia työmaalle lupapäätöksessä ja mahdollisesti aloituskokouksessa sovituissa työvaiheissa. Tarkistamme, että työmaalla noudatetaan myönnettyä lupapäätöstä, voimassa olevia lakeja ja asetuksia ja että rakentamishankkeen vastuulliset tahot täyttävät velvollisuutensa.
Yleisimpiä katselmuksia työmaalla ovat muun muassa
- pohjakatselmus
- sijaintikatselmus
- rakennekatselmus
- vesi- ja viemärilaitteiden katselmus sekä ilmanvaihdon katselmus.
Sovittujen ajankohtien lisäksi suoritamme sattumanvaraisia tarkastuksia työmaalle.
Kun viranomaiskatselmukset ja toimenpiteet on tehty, sovi kanssamme vielä osittaisen loppukatselmuksen tai loppukatselmuksen ajankohta. Osittaisen loppukatselmuksen yhteydessä tarkastamme, että edellytykset rakennuksen käyttöönotolle ovat kunnossa. Kun myönnetyn luvan mukaiset rakennus- ja pihatyöt ovat täysin kunnossa, toimitamme rakennuskohteessa loppukatselmuksen. Loppukatselmus on tehtävä luvan voimassaolonaikana.
Helsinki-pientalo on kerrosalaltaan 120–165 m² kokoinen omakotitalon perusmalli yli 300 m² suuruisille tonteille. Talo on tarkoitettu kaupunkimaiseen asumiseen, ja se sopii sekä uusille alueille että vanhojen alueiden täydennysrakentamiseen. Helsinki-pientalon malli sopii myös omatoimiseen rakentamiseen.
Helsinki-pientalon tyyppisuunnitelmien perusteella tehdyn rakentamislupahakemuksen käsittely kestää vähemmän aikaa, jos tyyppisuunnitelmiin ei ole tehty muutoksia.
Helsinki-pientalon tyyppisuunnitelmien perusteella tehdyn rakentamislupahakemuksen käsittely kestää vähemmän aikaa, jos tyyppisuunnitelmiin ei ole tehty muutoksia.
Löydät Helsinki-pientalon tyyppisuunnitelmat ja pientaloesitteen Puuinfon sivulta.