FACTA-kuntarekisterissä tehdään versiopäivitys torstaina 28.9.2023 klo 20.00 alkaen. Työ päättyy maanantaina 2.10.2023 klo 23.59.  Huomaathan, että päivityksestä aiheutuvat katkokset voivat vaikuttaa pysäköintitunnusten jatkoajan ostamiseen.

Asukaspysäköinti

Asukaspysäköintitunnuksella pysäköit edullisesti asuinalueesi asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköinti on käytössä kantakaupungissa.

Tällä sivulla

Asukaspysäköintitunnuksella saat pysäköidä oman asuinalueesi erikseen merkityille asukaspysäköintipaikoille kuukausimaksulla. Tarkista aina liikennemerkistä, että pysäköintitunnuksella on mahdollisuus pysäköidä kadun varteen tai pysäköintialueelle. Tunnus ei kuitenkaan takaa pysäköintipaikkaa. Tunnus maksaa vuonna 2023 alueesta riippuen 15-60 euroa kuukaudessa. Vähäpäästöiset ajoneuvot saavat maksusta alennusta.

Voit saada tunnuksen, jos
- asut asukaspysäköintialueella
- sinulla on ajokortti
- olet ajoneuvorekisterin mukaan sen henkilö- tai pakettiauton, moottoripyörän tai mopoauton omistaja tai haltija, jolle tunnusta haetaan.

Yhden rekisterinumeron pysäköintitunnukset ovat sähköisiä. Jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Huolehdithan siitä, että tunnuksesi on voimassa ja asianmukainen. Tunnuksen haltija vastaa siitä, että tunnus on voimassa. Huomioithan, että voimassaolon päättymisestä ei tule erikseen ilmoitusta.

Osta asukaspysäköintitunnus ensimmäistä kertaa

Voit hankkia asukaspysäköintitunnuksen sähköisesti verkkolomakkeella tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Jos tarvitset kimppatunnuksen tai tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, joudut asioimaan paikan päällä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit ostaa tunnuksen 1-12 kuukaudeksi.

Käsittelyaika

Jos asioit asiakaspalvelussamme, saat tunnuksen heti käyttöösi. Jos haet tunnusta sähköisesti, saat tunnuksen muutamassa arkipäivässä.

Asiakaspalvelussa asioidessasi tunnus maksetaan heti. Maksutavat ovat käteinen raha ja korttimaksu

Jatka asukaspysäköintitunnuksen voimassaoloa

Voit jatkaa asukaspysäköintitunnuksen voimassaoloa sähköisessä asiointipalvelussa tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Jos haluat uusia kimppatunnuksen tai tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, joudut asioimaan paikan päällä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Sähköisessä asiointipalvelussa voit maksaa uuden kauden aikaisintaan kahta viikkoa etukäteen.

Käsittelyaika

Tunnuksen jatko tulee voimaan heti maksamisen jälkeen.

Irtisano asukaspysäköintitunnus

Tunnuksen voimassaolo päättyy automaattisesti maksukauden päätyttyä. Voit halutessasi irtisanoa tunnuksen kesken maksukauden ilmoittamalla irtisanomisesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun tai sähköisesti verkkolomakkeella.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, tunnus irtisanotaan toimittamalla se asiakaspalveluun postitse tai henkilökohtaisesti.

Käsittelyaika

Tunnuksen voimassaolo päättyy sinä päivänä, kun ilmoitat irtisanomisesta tai palautat tunnuksen asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista. Jos haluat palautuksen, muista ilmoittaa myös tilinumerosi.

Linkit

Päivitä uusi osoite asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkittyä osoitettasi sähköisesti verkossa tai ilmoittamalla osoitteenmuutoksesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Voimme muuttaa tunnukseen merkityn osoitteen, kun uusi osoitteesi on päivittynyt väestötietojärjestelmään.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa osoitteen vain asioimalla asiakaspalvelussa. Kimppatunnuksen osoitteenmuutoksen voit tehdä puhelimitse tai asioimalla asiakaspalvelussa.

Asiakaspalvelu käsittelee muutospyynnön noin kahdessa arkipäivässä. Saat ilmoituksen, kun muutos on päivittynyt ja pysäköintiä voi jatkaa uudella osoitteella.

Käsittelyaika

Sähköisesti ilmoitetun osoitteenmuutoksen käsittelyaika on muutama arkipäivä. Asiakaspalvelussa tai puhelimitse ilmoitettu muutos tulee voimaan heti.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu osoitteenmuutoksen vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Linkit

Päivitä uusi rekisterinumero asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkityn ajoneuvon rekisterinumeroa sähköisesti verkossa tai ilmoittamalla uuden rekisterinumeron kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa rekisterinumeron vain asioimalla asiakaspalvelussa.

Asiakaspalvelu käsittelee muutospyynnön noin kahdessa arkipäivässä. Saat ilmoituksen, kun muutos on päivittynyt ja pysäköintiä voi jatkaa uudella ajoneuvolla.

Käsittelyaika

Sähköisesti ilmoitetun rekisterinumeron muutoksen käsittelyaika on muutama arkipäivä. Asiakaspalvelussa tai puhelimitse ilmoitettu muutos tulee voimaan heti.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu ajoneuvon vaihdon vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Linkit

Usein kysyttyä

Asukaspysäköintitunnuksen ja kimppatunnuksen hinta riippuu asukaspysäköintialueesta ja kuukaudesta, jolle tunnuksen ostaa. Tunnusten hintaan tulee 15 euron korotus 1.6.2023 ja toinen 15 euron korotus 1.12.2023.

Asukaspysäköintitunnuksen ja kimppatunnuksen hinnat 2023 (€/kuukausi)
Asukaspysäköintialue 31.5.2023 asti 1.6. - 30.11.2023 1.12.2023 alkaen
A Kamppi 30 € 45 € 60 €
B Punavuori, Eira 30 € 45 € 60 €
C Kaartinkaupunki,
Ullanlinna, Kaivopuisto
30 € 45 € 60 €
D Katajanokka 30 € 45 € 60 €
E Kluuvi, Kruununhaka 30 € 45 € 60 €
F Etu-Töölö 30 € 45 € 60 €
H Taka-Töölö, Meilahti 30 € 45 € 60 €
I Kallio, Sörnäinen 30 € 45 € 60 €
J Alppiharju 30 € 45 € 60 €
K Vallila 30 € 45 € 60 €
L Ruskeasuo 30 € 45 € 60 €
M Etelä-Haaga 15 € 30 € 45 €
N Lauttasaari 15 € 30 € 45 €
O Munkkiniemi 15 € 30 € 45 €
P Munkkivuori,
Niemenmäki
15 € 30 € 45 €

Hinta sisältää arvonlisäveron (24 %).

Esimerkki: Jos ostat maaliskuussa A-alueen tunnuksen  12 kuukaudeksi (voimassa 1.3.2023–29.2.2024), tunnus maksaa maaliskuusta toukokuuhun 30 euroa kuukaudessa, kesäkuusta marraskuuhun 45 euroa kuukaudessa ja joulukuusta helmikuuhun 60 euroa kuukaudessa eli yhteensä 540 euroa.

Jos kimppatunnus koskee useampaa aluetta, tunnuksen hinta muodostuu kaikkien tunnukseen merkittyjen alueiden yhteenlasketusta hinnasta.

Hinnat vähäpäästöisille ajoneuvoille

Asukaspysäköintitunnuksen ja kimppatunnuksen hinnat
vähäpäästöisille ajoneuvoille 2023 (€/kuukausi)
Asukaspysäköintialue 31.5.2023 asti 1.6. - 30.11.2023 1.12.2023 alkaen
A Kamppi 15 € 30 € 45 €
B Punavuori, Eira 15 € 30 € 45 €
C Kaartinkaupunki,
Ullanlinna, Kaivopuisto
15 € 30 € 45 €
D Katajanokka 15 € 30 € 45 €
E Kluuvi, Kruununhaka 15 € 30 € 45 €
F Etu-Töölö 15 € 30 € 45 €
H Taka-Töölö, Meilahti 15 € 30 € 45 €
I Kallio, Sörnäinen 15 € 30 € 45 €
J Alppiharju 15 € 30 € 45 €
K Vallila 15 € 30 € 45 €
L Ruskeasuo 15 € 30 € 45 €
M Etelä-Haaga 7,5 € 22,5 € 37,5 €
N Lauttasaari 7,5 € 22,5 € 37,5 €
O Munkkiniemi 7,5 € 22,5 € 37,5 €
P Munkkivuori,
Niemenmäki
7,5 € 22,5 € 37,5 €

Tutustu vähäpäästöisten ajoneuvojen kriteereihin.

Voit saada asukaspysäköintitunnuksen, jos

Voit saada tunnuksen henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikennnekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Kyllä. Voit saada asukaspysäköintitunnuksen vuokra-ajoneuvolle vuokrasopimuksessa määritellyksi ajaksi. Ajoneuvo tulee olla vuokrattu yritykseltä, jonka toimiala on ajoneuvojen vuokraus.

Kyllä. Lähetä meille joko vapaamuotoinen korjaamon todistus tai sijaisauton vuokrasopimus sähköpostitse, kaupunkiymparisto@hel.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), ja soita kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Vaihdamme sijausauton tunnukseen. Sähköpostien käsittelyaika on noin 2 työpäivää.

Kyllä. Jos autolla on useampi omistaja tai haltija, voitte saada kimppatunnuksen. Kimppatunnuksella saatte pysäköidä kaikilla niillä asukaspysäköintialueilla, joilla kimppa-auton omistajat tai haltijat asuvat.

Sinulla ei voi olla samaan aikaan kimppatunnusta ja omaa asukaspysäköintitunnusta. Voit olla mukana vain yhdessä kimppatunnuksessa.

Kimppatunnusta haetaan ja se lunastetaan ja uusitaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta voit käyttää tunnusta kerrallaan vain yhdessä ajoneuvossa. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöauto ja siihen liittyvä kimppatunnus.

Voit hankkia tunnuksen 1–12 kuukaudeksi kerrallaan. 

Voit maksaa tunnuksen asiakaspalvelussamme käteisellä tai pankkikortilla. Jos haet tunnusta sähköisesti, saat hakemuksen käsittelyn jälkeen sähköpostiisi linkin asiointipalveluun, jossa voit maksaa tunnuksen verkkopankissa tai korttimaksuna.

Saat pysäköidä tunnukseen merkityn asukaspysäköintialueen asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on merkitty liikennemerkin lisäkilvellä. Liikennemerkin lisäkilvessä voi lukea esimerkiksi “Ei koske P-tunnuksella X”.

Huomioithan, että kaikki paikat eivät ole asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja. Esimerkiksi liikerakennuksien lähellä on myös ns. asiointipaikkoja, joissa ei voi pysäköidä pysäköintitunnuksella, vaan niistä joutuu aina maksamaan.

Emme valitettavasti pysty lähettämään ilmoitusta tunnuksen voimassaolon päättymisestä, joten joudut itse huolehtimaan, että uusit tunnuksen ajoissa

Tarkistamme yhden rekisterinumeron tunnuksen voimassaolon sähköisesti rekisterinumeron perusteella. Sinun ei tarvitse pitää laminoitua tunnusta tuulilasissa.

Jos sinulla on kahden rekisterinumeron pysäköintitunnus, sinun tulee laittaa laminoitu tunnus kojelaudalle niin, että se on luettavissa auton ulkopuolelta.

Palvelupaikat

Kaupunkiympäristön toimitalo katutasosta kuvattuna.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/asukaspysakointi.