Hyppää pääsisältöön

Asukaspysäköinti

Asukaspysäköintitunnuksella pysäköit edullisesti asuinalueesi asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköinti on käytössä kantakaupungissa.

Tällä sivulla

Asukaspysäköintitunnuksella saat pysäköidä oman asuinalueesi erikseen merkityille asukaspysäköintipaikoille kuukausimaksulla. Tunnus ei kuitenkaan takaa pysäköintipaikkaa. Tunnus maksaa alueesta riippuen 15 tai 30 euroa kuukaudessa. Vähäpäästöiset ajoneuvot saavat maksusta 50 prosentin alennuksen.

Voit saada tunnuksen, jos
- asut asukaspysäköintialueella
- sinulla on ajokortti
- olet ajoneuvorekisterin mukaan sen henkilö- tai pakettiauton, moottoripyörän tai mopoauton omistaja tai haltija, jolle tunnusta haetaan.

Jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Osta asukaspysäköintitunnus ensimmäistä kertaa

Voit hankkia asukaspysäköintitunnuksen sähköisesti verkkolomakkeella tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Jos tarvitset kimppatunnuksen tai tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, joudut asioimaan paikan päällä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit ostaa tunnuksen 1-12 kuukaudeksi.

Käsittelyaika

Jos asioit asiakaspalvelussamme, saat tunnuksen heti käyttöösi. Jos haet tunnusta sähköisesti, saat tunnuksen muutamassa arkipäivässä.

Maksut

Asiakaspalvelussa asioidessasi tunnus maksetaan heti. Maksutavat ovat käteinen raha ja korttimaksu

Lisätiedot

Koronavirustilanteen takia tunnusta haetaan ensisijaisesti sähköisesti ja muutokset ilmoitetaan puhelimitse.

Lisätietolinkit

Sulje

Jatka asukaspysäköintitunnuksen voimassaoloa

Voit jatkaa asukaspysäköintitunnuksen voimassaoloa sähköisessä asiointipalvelussa tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Jos haluat uusia kimppatunnuksen tai tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, joudut asioimaan paikan päällä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Sähköisessä asiointipalvelussa voit maksaa uuden kauden aikaisintaan kahta viikkoa etukäteen.

Käsittelyaika

Tunnuksen jatko tulee voimaan heti maksamisen jälkeen.

Lisätietolinkit

Sulje

Irtisano asukaspysäköintitunnus

Tunnuksen voimassaolo päättyy automaattisesti maksukauden päätyttyä. Voit halutessasi irtisanoa tunnuksen kesken maksukauden ilmoittamalla irtisanomisesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun tai sähköisesti verkkolomakkeella.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, tunnus irtisanotaan toimittamalla se asiakaspalveluun postitse tai henkilökohtaisesti.

Käsittelyaika

Tunnuksen voimassaolo päättyy sinä päivänä, kun ilmoitat irtisanomisesta tai palautat tunnuksen asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista. Jos haluat palautuksen, muista ilmoittaa myös tilinumerosi.

Lisätietolinkit

Sulje

Päivitä uusi osoite asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkittyä osoitettasi sähköisesti verkossa tai ilmoittamalla osoitteenmuutoksesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Voimme muuttaa tunnukseen merkityn osoitteen, kun uusi osoitteesi on päivittynyt väestötietojärjestelmään.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa osoitteen vain asioimalla asiakaspalvelussa. Kimppatunnuksen osoitteenmuutoksen voit tehdä puhelimitse tai asioimalla asiakaspalvelussa.

Asiakaspalvelu käsittelee muutospyynnön noin kahdessa arkipäivässä. Saat ilmoituksen, kun muutos on päivittynyt ja pysäköintiä voi jatkaa uudella osoitteella.

Käsittelyaika

Sähköisesti ilmoitetun osoitteenmuutoksen käsittelyaika on muutama arkipäivä. Asiakaspalvelussa tai puhelimitse ilmoitettu muutos tulee voimaan heti.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu osoitteenmuutoksen vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Lisätietolinkit

Sulje

Päivitä uusi rekisterinumero asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkityn ajoneuvon rekisterinumeroa sähköisesti verkossa tai ilmoittamalla uuden rekisterinumeron kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa rekisterinumeron vain asioimalla asiakaspalvelussa.

Asiakaspalvelu käsittelee muutospyynnön noin kahdessa arkipäivässä. Saat ilmoituksen, kun muutos on päivittynyt ja pysäköintiä voi jatkaa uudella ajoneuvolla.

Käsittelyaika

Sähköisesti ilmoitetun rekisterinumeron muutoksen käsittelyaika on muutama arkipäivä. Asiakaspalvelussa tai puhelimitse ilmoitettu muutos tulee voimaan heti.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu osoitteenmuutoksen vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Lisätietolinkit

Sulje

Usein kysyttyä

Voit saada asukaspysäköintitunnuksen, jos

 • asut väestötietojärjestelmän mukaan asukaspysäköintialueella (katso kartta asukaspysäköintialueista )

 • sinulla on voimassa oleva ajokortti

 • olet ajoneuvorekisterin mukaan henkilö- tai pakettiauton, moottoripyörän tai mopoauton omistaja tai haltija. Jos tiedot eivät ole päivittyneet ajoneuvorekisteriin, voit todistaa omistajuuden kauppakirjalla.

Sulje

Voit saada tunnuksen henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikennnekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Sulje

Kyllä. Voit saada asukaspysäköintitunnuksen vuokra-ajoneuvolle vuokrasopimuksessa määritellyksi ajaksi. Ajoneuvo tulee olla vuokrattu yritykseltä, jonka toimiala on ajoneuvojen vuokraus.

Sulje

Kyllä. Lähetä meille joko vapaamuotoinen korjaamon todistus tai sijaisauton vuokrasopimus sähköpostitse, kaupunkiymparisto@hel.fi , ja soita kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Vaihdamme sijausauton tunnukseen. Sähköpostien käsittelyaika on noin 2 työpäivää.

Sulje

Kyllä. Jos autolla on useampi omistaja tai haltija, voitte saada kimppatunnuksen. Kimppatunnuksella saatte pysäköidä kaikilla niillä asukaspysäköintialueilla, joilla kimppa-auton omistajat tai haltijat asuvat.

Sinulla ei voi olla samaan aikaan kimppatunnusta ja omaa asukaspysäköintitunnusta. Voit olla mukana vain yhdessä kimppatunnuksessa.

Kimppatunnusta haetaan ja se lunastetaan ja uusitaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Sulje

Voit saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta voit käyttää tunnusta kerrallaan vain yhdessä ajoneuvossa. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöauto ja siihen liittyvä kimppatunnus.

Sulje

Voit hankkia tunnuksen 1–12 kuukaudeksi kerrallaan. 

Sulje

Asukaspysäköintitunnus ja kimppatunnus maksavat tänä vuonna 15 tai 30 euroa kuukaudessa asukaspysäköintialueesta riippuen.

30 euroa kuukaudessa:

 • A Kamppi

 • B Punavuori, Eira

 • C Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto

 • D Katajanokka

 • E Kluuvi, Kruununhaka

 • F Etu-Töölö

 • H Taka-Töölö, Meilahti

 • I Kallio, Sörnäinen

 • J Alppiharju

 • K Vallila

 • L Ruskeasuo

15 euroa kuukaudessa:

 • M Etelä-Haaga

 • N Lauttasaari

 • O Munkkiniemi

 • P Munkkivuori, Niemenmäki

Hinta sisältää arvonlisäveron (24 %).

Jos kimppatunnus koskee useampaa aluetta, tunnuksen hinta muodostuu kaikkien tunnukseen merkittyjen alueiden yhteenlasketusta hinnasta.

Vähäpäästöiset ajoneuvot saavat 50 prosentin alennuksen.

Sulje

Voit maksaa tunnuksen asiakaspalvelussamme käteisellä tai pankkikortilla. Jos haet tunnusta sähköisesti, saat hakemuksen käsittelyn jälkeen sähköpostiisi linkin asiointipalveluun, jossa voit maksaa tunnuksen verkkopankissa tai korttimaksuna.

Sulje

Saat pysäköidä tunnukseen merkityn asukaspysäköintialueen asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on merkitty liikennemerkin lisäkilvellä. Liikennemerkin lisäkilvessä voi lukea esimerkiksi “Ei koske P-tunnuksella X”.

Sulje

Emme valitettavasti pysty lähettämään ilmoitusta tunnuksen voimassaolon päättymisestä, joten joudut itse huolehtimaan, että uusit tunnuksen ajoissa

Sulje

Jos sinulla on laminoitu tunnus, aseta se auton kojelaudalle oikealle puolelle siten, että se on selvästi ulkoa luettavissa.

Sulje

Palvelupaikat

Kaupunkiympäristön toimitalo katutasosta kuvattuna.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Työpajankatu 8 00580 Helsinki

Katso aukioloajat ja yhteystiedot