Jos saat asukaspysäköintitunnusta ostaessasi ilmoituksen ”omistajuutta/haltijuutta ei pystytty todentamaan", niin tarkista, että tiedoissasi Traficomin liikenneasioiden rekisterissä ei ole päällä tiedonluovutuskieltoa koskien liikenteeseen liittyviä tarkoituksia. Jos saat jonkin muun virheilmoituksen rekisterinumeroa syöttäessäsi, niin tunnuksen ostaaksesi joudut asioimaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa osoitteessa Työpajankatu 8.

Pysäköinnin uusi asiointipalvelu on otettu käyttöön. Jos olet ostanut tunnuksen ennen 17.1.2024, tunnuksesi tiedot eivät näy uudessa asiointipalvelussa. Tällöin et saa ilmoitusta maksukauden päättymisestä ja sinun tulee itse muistaa uusia tunnuksesi. Tunnus uusitaan uudessa asiointipalvelussa. Tarvittaessa voit tarkistaa tunnuksen voimassaolon päättymisajan asiakaspalvelustamme sähköpostitse kymp.pysakointitunnus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Muista ilmoittaa sähköpostissasi ajoneuvosi rekisterinumero.

Jos olet ostanut tunnuksen 17.1.2024 tai sen jälkeen, saat jatkossa ilmoituksen, kun tunnuksen maksukausi on päättymässä. Voit itse jatkaa tunnuksen voimassaoloaikaa, muuttaa tunnuksen tietoja tai irtisanoa sen uudessa asiointipalvelussa.

Asukaspysäköinti

Asukaspysäköintitunnuksella pysäköit edullisesti asuinalueesi asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköinti on käytössä kantakaupungissa.

Tällä sivulla

Asukaspysäköintitunnuksella saat pysäköidä oman asuinalueesi erikseen merkityille asukaspysäköintipaikoille kuukausimaksulla. Tarkista aina liikennemerkistä, että pysäköintitunnuksella on mahdollisuus pysäköidä kadun varteen tai pysäköintialueelle. Tunnus ei kuitenkaan takaa pysäköintipaikkaa.

Tunnus maksaa alueesta riippuen 45 tai 60 euroa kuukaudessa. Vähäpäästöiset ajoneuvot saavat maksusta alennusta.

Voit saada tunnuksen, jos Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmän ja Traficomin liikenneasioiden rekisterin mukaan
- asut asukaspysäköintialueella
- sinulla on voimassa oleva ajokortti kyseiseen ajoneuvoluokkaan
- olet ajoneuvorekisterin mukaan sen henkilö- tai pakettiauton, moottoripyörän tai mopoauton omistaja tai haltija, jolle tunnusta haetaan.

Jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä, tunnus ei ole voimassa. Huolehdithan siitä, että tunnuksesi on voimassa ja tietosi ovat ajan tasalla.

Osta asukaspysäköintitunnus tai jatka sen voimassaoloa

Voit hankkia asukaspysäköintitunnuksen tai jatkaa sen voimassaoloa verkossa tai asioimalla henkilökohtaisesti kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Jos sinulla on ulkomainen tai ahvenanmaalainen ajokortti, joudut käymään kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa, kun ostat tunnuksen ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen voit ostaa jatkoa tunnukseesi verkossa.

Jos tarvitset kimppatunnuksen tai haluat jatkaa sen voimassaoloa, joudut asioimaan toistaiseksi paikan päällä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit ostaa tunnuksen 1-12 kuukaudeksi tai valita jatkuvan veloituksen, jolloin veloitamme maksun kuukausittain, kunnes irtisanot tunnuksen tai oikeutesi tunnukseen päättyy esimerkiksi muuton takia.

Verkossa voit maksaa uuden kauden aikaisintaan kahta viikkoa etukäteen.

Käsittelyaika

Tunnus tulee voimaan heti, kun olet maksanut sen.

Asiakaspalvelussa asioidessasi tunnus maksetaan heti. Maksutavat ovat käteinen raha ja korttimaksu. Verkossa asioidessasi voit maksaa tunnuksen verkkopankissa, debit-korteilla sekä MasterCard ja Visa -luottokorteilla (Diners Club ja American Express -kortit eivät kelpaa).

Linkit

Asioi verkossa

Osta asukaspysäköintitunnus tai jatka sen voimassaoloa

Vaatii tunnistautumisen.

Irtisano asukaspysäköintitunnus

Tunnuksen voimassaolo päättyy automaattisesti maksukauden päätyttyä. Voit halutessasi irtisanoa tunnuksen kesken maksukauden ilmoittamalla irtisanomisesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun tai verkossa.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, tunnus irtisanotaan toimittamalla se asiakaspalveluun postitse tai henkilökohtaisesti.

Käsittelyaika

Tunnuksen voimassaolo päättyy sinä päivänä, kun ilmoitat irtisanomisesta tai palautat tunnuksen asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista. Jos haluat palautuksen, muista ilmoittaa myös tilinumerosi.

Linkit

Asioi verkossa

Irtisano tunnus, joka on ostettu viimeistään 16.1.2024

Vaatii tunnistautumisen.

Irtisano tunnus, joka on ostettu 17.1.2024 alkaen

Vaatii tunnistautumisen.

Päivitä uusi osoite asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkittyä osoitettasi verkossa tai ilmoittamalla osoitteenmuutoksesta kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Voimme muuttaa tunnukseen merkityn osoitteen, kun uusi osoitteesi on päivittynyt väestötietojärjestelmään.

Jos tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa osoitteen vain asioimalla asiakaspalvelussa. Kimppatunnuksen osoitteenmuutoksen voit tehdä puhelimitse tai asioimalla asiakaspalvelussa.

Käsittelyaika

Osoitteenmuutos tulee voimaan heti, kun olet ilmoittanut muutoksesta. Jos tunnus on ostettu ennen 17.1.2024 ja ilmoitat muutoksesta verkossa, muutoksen käsittelyaika on noin kaksi arkipäivää.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu osoitteenmuutoksen vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Linkit

Asioi verkossa

Päivitä osoite tunnukseen, joka on ostettu viimeistään 16.1.2024

Vaatii tunnistautumisen.

Päivitä osoite tunnukseen, joka on ostettu 17.1.2024 alkaen

Vaatii tunnistautumisen.

Päivitä uusi rekisterinumero asukaspysäköintitunnukseen

Voit muuttaa tunnukseen merkityn ajoneuvon rekisterinumeroa verkossa tai ilmoittamalla uuden rekisterinumeron kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Jos aiemmin hankittuun tunnukseen on merkitty kahden ajoneuvon tiedot, voit muuttaa rekisterinumeron vain asioimalla asiakaspalvelussa.

Saat ilmoituksen, kun muutos on päivittynyt ja pysäköintiä voi jatkaa uudella ajoneuvolla.

Käsittelyaika

Rekisterinumeron muutos tulee voimaan heti, kun olet ilmoittanut muutoksesta. Jos tunnus on ostettu ennen 17.1.2024 ja ilmoitat muutoksesta verkossa, käsittelyaika on noin kaksi arkipäivää.

Lisätiedot

Jos tunnuksen hinta kallistuu ajoneuvon vaihdon vuoksi, palautamme rahat etukäteen maksetuista täysistä kuukausista ja teemme sinulle uuden tunnuksen. Jos hinta halpenee, palautamme sinulle vanhan ja uuden hinnan erotuksen etukäteen maksuista kuukausista.

Linkit

Asioi verkossa

Päivitä rekisterinumero tunnukseen, joka on ostettu viimeistään 16.1.2024

Vaatii tunnistautumisen.

Päivitä rekisterinumero tunnukseen, joka on ostettu 17.1.2024 alkaen

Vaatii tunnistautumisen.

Usein kysyttyä

Pysäköintitunnusten uusi asiointipalvelu otettiin käyttöön 17.1.2024. Jos olet ostanut tunnuksen sen jälkeen, niin hoida kaikki tunnukseen liittyvä asiointi, kuten voimassaolon jatkaminen, rekisterinumero- ja osoitetietojen muutokset sekä tunnuksen irtisanominen, uudessa asiointipalvelussa. Uuteen asiointipalveluun pääset valitsemalla linkit, joissa on maininta tunnuksen ostamisesta 17.1.2024 tai sen jälkeen. 

Jos olet ostanut tunnuksen ennen 17.1.2024, hoida tunnukseen liittyviä asioita vanhoilla verkkolomakkeilla, joihin pääset linkeistä, joissa on maininta tunnuksen ostamisesta ennen 17.1.2024.

Asukaspysäköintitunnus ja kimppatunnus maksavat alueesta riippuen 45 tai 60 euroa kuukaudessa. Vähäpäästöisille ajoneuvoille hinta on 37,5 tai 45 euroa. Jos sinulla on kaksi tunnusta, toisen tunnuksen hinta on puolitoistakertainen.

Asukaspysäköintialue 1.12.2023 alkaen
A Kamppi 60 €
B Punavuori, Eira 60 €

C Kaartinkaupunki, 

Ullanlinna, Kaivopuisto

60 €
DC Suomenlinna (saa pysäköidä C- ja D-alueilla) 60 €
D Katajanokka 60 €
E Kluuvi, Kruununhaka 60 €
F Etu-Töölö 60 €
H Taka-Töölö, Meilahti 60 €
I Kallio, Sörnäinen 60 €
J Alppiharju 60 €
K Vallila 60 €
L Ruskeasuo 60 €
M Etelä-Haaga 45 €
N Lauttasaari 45 €
O Munkkiniemi 45 €

P Munkkivuori, 

Niemenmäki

45 €
Asukaspysäköintitunnuksen ja kimppatunnuksen hinnat (€/kuukausi)

Hinta sisältää arvonlisäveron (24 %).

Jos kimppatunnus koskee useampaa aluetta, tunnuksen hinta muodostuu kaikkien tunnukseen merkittyjen alueiden yhteenlasketusta hinnasta.

Hinnat vähäpäästöisille ajoneuvoille

Asukaspysäköintialue 1.12.2023 alkaen
A Kamppi 45 €
B Punavuori, Eira 45 €

C Kaartinkaupunki, 

Ullanlinna, Kaivopuisto

45 €
DC Suomenlinna (saa pysäköidä C- ja D-alueille) 45 €
D Katajanokka 45 €
E Kluuvi, Kruununhaka 45 €
F Etu-Töölö 45 €
H Taka-Töölö, Meilahti 45 €
I Kallio, Sörnäinen 45 €
J Alppiharju 45 €
K Vallila 45 €
L Ruskeasuo 45 €
M Etelä-Haaga 37,5 €
N Lauttasaari 37,5 €
O Munkkiniemi 37,5 €

P Munkkivuori, 

Niemenmäki

37,5 €
Asukaspysäköintitunnuksen ja kimppatunnuksen hinnat
vähäpäästöisille ajoneuvoille (€/kuukausi)

Tutustu vähäpäästöisten ajoneuvojen kriteereihin.

Voit saada asukaspysäköintitunnuksen, jos

Voit saada tunnuksen henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikennnekäytöstä, tunnus ei ole voimassa.

Kyllä. Voit saada asukaspysäköintitunnuksen vuokra-autoa varten vuokrasopimuksessa määritellyksi ajaksi. Ajoneuvo on vuokrattava yritykseltä, jonka toimialana on ajoneuvojen vuokraus.

Kyllä. 

Jos olet ostanut tunnuksen uudesta asiointipalvelusta eli 17.1.2024 tai sen jälkeen, voit lisätä tunnukseesi sijaisauton tiedot itse verkossa. 

Jos olet ostanut tunnuksesi ennen 17.1.2024, voit lähettää meille vapaamuotoisen korjaamon todistuksen tai sijaisauton vuokrasopimuksen sähköpostitse kaupunkiymparisto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) - kun olet lähettänyt viestin, soita vielä asiakaspalveluumme, niin lisäämme sijaisauton tunnukseen. Sähköpostien käsittelyaika on noin kaksi työpäivää. 

Sijaisauto voi olla merkittynä tunnukseen enintään kaksi kertaa vuodessa ja enintään kahden viikon ajan kerrallaan. Jos tarvitset tunnuksen sijaisautolle tätä pitemmäksi ajaksi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kyllä. Jos autolla on useampi omistaja tai haltija, voitte saada kimppatunnuksen. Kimppatunnuksella saatte pysäköidä kaikilla niillä asukaspysäköintialueilla, joilla kimppa-auton omistajat tai haltijat asuvat.

Sinulla ei voi olla samaan aikaan kimppatunnusta ja omaa asukaspysäköintitunnusta. Voit olla mukana vain yhdessä kimppatunnuksessa.

Kimppatunnusta haetaan ja se lunastetaan ja uusitaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Voit saada kaksi asukaspysäköintitunnusta. Toisen tunnuksen hinta on puolitoistakertainen.  Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöauto ja siihen liittyvä kimppatunnus.

Voit hankkia tunnuksen 1–12 kuukaudeksi kerrallaan tai valita jatkuvan veloituksen, jolloin veloitamme maksun kuukausittain, kunnes irtisanot tunnuksen tai oikeutesi tunnukseen päättyy esimerkiksi muuton takia.

Voit maksaa tunnuksen asiakaspalvelussamme käteisellä tai pankkikortilla. Verkossa asioidessasi voit maksaa tunnuksen verkkopankissa, debit-korteilla sekä MasterCard ja Visa -luottokorteilla (Diners Club ja American Express -kortit eivät kelpaa).

Saat pysäköidä tunnukseen merkityn asukaspysäköintialueen asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on merkitty liikennemerkin lisäkilvellä. Liikennemerkin lisäkilvessä voi lukea esimerkiksi “Ei koske P-tunnuksella X”.

Huomioithan, että kaikki paikat eivät ole asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja. Esimerkiksi liikerakennuksien lähellä on myös ns. asiointipaikkoja, joissa ei voi pysäköidä pysäköintitunnuksella, vaan niistä joutuu aina maksamaan.

Saat sähköpostiisi ilmoituksen tunnuksen voimassaolon päättymisestä, jos olet ostanut tunnuksen 17.1.2024 tai sen jälkeen. Aiemmin ostettujen tunnusten voimassaolon päättymisestä emme valitettavasti pysty lähettämään ilmoitusta, joten joudut itse huolehtimaan, että uusit tunnuksen ajoissa.

Tarkistamme tunnuksen voimassaolon sähköisesti rekisterinumeron perusteella. Sinun ei tarvitse pitää laminoitua tunnusta tuulilasissa.

Jos sinulla on kahden rekisterinumeron pysäköintitunnus, joka on ostettu ennen 17.1.2024, sinun tulee laittaa laminoitu tunnus kojelaudalle niin, että se on luettavissa auton ulkopuolelta.

 

 

 

Palvelupisteet

Kaupunkiympäristön toimitalo katutasosta kuvattuna.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/asukaspysakointi.