Hoppa till huvudinnehåll

Läroavtalsutbildning

Läroavtalsutbildning ger dig examen i praktiskt arbete. När du vill kombinera arbete med studier är läroavtalsutbildningen det perfekta alternativet för dig.

Vid läroavtalsutbildningen sker utbildningen i yrkesämnen på arbetsplatsen och kompletteras med teoretisk utbildning på ett yrkesinstitut för branschen. Den teoretiska utbildningens andel är 0-5 dagar i månaden beroende på examen, tidigare utbildning och arbetserfarenhet.

Med ett läroavtal kan man förvärva alla yrkesinriktade examina av andra stadiet: grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen. De ger en allmän ansökningsbehörighet till yrkeshögskolor och universitet. Det tar i allmänhet 1-3 år att slutföra utbildningen.

Läroavtalet är ett tidsbundet arbetsavtal mellan arbetsgivaren och den studerande, och medan det är i kraft betalar företaget den studerande lön i enlighet med kollektivavtalet. Arbetsgivaren kan enligt prövning erhålla ett utbildningsbidrag.

Företagare kan studera med ett läroavtal för företagare. I detta fall sluts avtalet mellan företagaren och stadens yrkes- och vuxeninstituts (Stadin ammatti- ja aikuisopisto) läroavtalstjänster.

Både ungdomar och vuxna kan lära sig ett yrke med en läroavtalsutbildning. Kompetensen konstateras genom prov som genomförs på arbetsplatsen i verkliga arbetsuppgifter.

I Helsingfors anordnas läroavtalsutbildningen av stadens yrkes-och vuxeninstitut (Stadin ammatti- ja aikuisopisto).