Bekanta dig och sök

"Lärkan ger vingar för livet"
Studerande på inokväll
Bild: Rebecka Pimenoff

Lärkan – samarbete i skolan, lokalt och globalt

Vi tror att samarbete är nyckeln till framgång i vår värld. Samarbetsförmåga är något som alla kommer att behöva och vi vill att våra lärkor får möjlighet att öva på det och samtidigt får de insikter om vikten av gott samarbete i skolan, på lokala planet och i världen.

Lärkan – balans i skolan, livet och världen

Det är viktigt att inse att vi alla behöver balans i våra liv och i vår vardag. Förmågan att kunna prioritera kommer att bli allt viktigare. Vi behöver hitta motvikt till våra arbeten för att vi ska må bra. Vi bryr oss varandra och arbetar kontinuerligt med välmåendefrågor.   

Lärkan – engagemang för skolan, samhället och oss alla

Om man är engagerad blir man motiverad. Och om man är motiverad är man kreativ. Vi har som mål att våra lärkor blir engagerade på olika sätt i värld: i vår skola, i samhället och ute i världen.

Läs mer om oss

Vilka speciella drag har Lärkan?

Lärkan är ett dagsgymnasium, som eftersträvar ett mångsidigt utbud. Du kan läsa mera om vår profilering under "Info om skolan". I skolan syns vår profilering på varje lektion. Vi arbetar för en levande skola med många kontakter till omvärlden. Våra gäster och alla våra projekt är direkt anknytna till vår profileringstanke.

Vi eftersträvar en god studerandedemokrati i skolan. Våra studerande bereds möjligheten till aktiv medverkan i utvecklandet av vår skola. Vi arbetar mycket för skapandet av en god anda i skolan. Vi har både en konventsstyrelse (som ansvarar för evenemang i skolan) och ett elevforum (som bidrar med studerandes åsikter i vår skolutveckling). Respekt och förståelse är nyckelord i vår skola.

Måste man ha jättebra betyg för att söka till Lärkan?

Ibland hörs kommentarer som antyder att Lärkan är en skola där det krävs mycket och jobbas hårt. Det är sant att vi gärna vill stöda våra studerande så de kan nå goda resultat. Det viktigaste målet för oss är ändå att gymnasietiden skall vara en väckande och inspirerande tid som ger redskap för ett bra liv. Lärkan vill vara en skola för alla studerande. Vem som helst kan söka till Lärkan.

Vilka språk kan man läsa i Lärkan?

Som A-språk kan man läsa engelska eller franska.
Finska kan man läsa enligt A-lärokurs, B-lärokurs och modersmålsinriktad lärokurs.

Som B-språk kan man läsa tyska, franska, ryska, spanska och engelska.
Dessutom erbjuder vi en kurs i teckenspråk.

Vilket medeltal krävs för att komma in i Lärkan?

Medeltalen varierar mycket från år till år, mycket beroende på hur stor årskull med nior det finns i huvudstadsregionen. Allmänt råder vi alla som är intresserade att söka till oss. Helsingfors stad har som lägsta antagningsgräns för gymnasiestudier 7.0.   

Händer det något annat i Lärkan?

Det finns också annat än studier under ett läsår. Till de stora händelserna i Lärkan under året hör olika tillställningar som brukar lysa upp tillvaron i skolan, som t.ex. Filmens Natt, vår Talangafton och Lärkans årliga Filmgala (Magnusgalan), där läsårets studerandefilmer tävlar om pris och ära.

Hur många nya studerande tar Lärkan in i år?

Vi tar in 144 nya studerande inför läsåret 2023-2024

Lärkan har en omfattande internationell verksamhet bl.a. i form av digitala samarbeten med skolor utomlands, kortare studieresor till närliggande länder, samt längre reseprojekt inom Europa. Varje projekt fokuserar på ett på förhand bestämt tema.

Vissa av de kortare och längre reseprojekten är öppna för alla studerande, medan andra är knutna till särskilda kurser. Information om de längre reseprojekten läsåret 2023-2024 gavs under våren 2023. Information om de kortare reseprojekten ges under läsåret 2023-2024. I samband med detta informeras även om ansökningsförfarandet till varje projekt.

Det är möjligt att anmäla intresse för flera projekt, men deltagandet är begränsat till en längre projektresa/läsår och två längre projektresor/gymnasietid. Detta för att ge så många studerande som möjligt tillfälle att delta i ett reseprojekt under sin gymnasietid.

Under läsåret 2023-2024 planerar vi genomföra projekt till följande resmål:

  • Tjeckien, Prag: Framtida studier och karriärer

  • Spanien, Malaga, Granada, Cordoba, Madrid: Spanien - enat eller splittrat?

  • Nordirland, Belfast: The Troubles

  • Tyskland, Berlin: Det multikulturella Berlin igår och idag

  • Ungern-Rumänien: Kultur och volontärskap

  • Schweiz, CERN: Ett besök till fysikens frontlinje. På gränsen till det okända…

  • Lappland/Nordnorge (augusti 2024): Vandring

Utöver dessa planeras ett antal kortare reseprojekt till bl.a. Danmark och Sverige i anknytning till samhällslära, modersmål, kemi, teater, film mm. Vi deltar även i internationella tävlingar, t.ex. EYP (European Youth Parliament) och ESAs (European Space Agency) CanSat tävling .

Lärkan ligger ett stenkast ifrån Gjuteriets tågstation, mellan Vichtisvägen och Sockebackavägen. Du kan även komma till oss med spårjokern och en rad bussar som exempelvis busslinjerna 30, 200, 300, 550.