Mielenterveysasiakkaiden asumispalvelut

Tarjoamme helsinkiläisille täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille tukea kotona asumiseen sekä tuettua, yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista.

Haluamme turvata asumispalveluissa tarpeitasi vastaavan asumisen sekä tarjota tukea, joka edistää kuntoutumistasi ja arjen hallintaasi. 

Tuemme sinua, jotta voit opetella itsenäisiä asumisen taitoja sekä siirtyä asumaan itsenäisesti. Jos tämä ei ole tilanteessasi mahdollista, tuemme mielenterveyttäsi, turvallista asumistasi sekä toimintakykyäsi. 

Tuemme kotona asumista, mutta tarvittaessa järjestämme tuettua ja yhteisöllistä asumista sekä asumisyksikön ympärivuorokautista palveluasumista. 

Mielenterveysasiakkaiden asumispalvelumme ovat lähtökohtaisesti aina määräaikaisia, ja arvioimme palvelusi tarvetta säännöllisesti. 

Miten pääsen asumispalvelujen asiakkaaksi? 

Palveluihimme hakeudutaan hakemuksella. Tee hakemus yhdessä tilanteesi tuntevan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hakemukseen kuuluu palvelutarpeen arvio ja selvittäminen. Mukana ovat tiedot fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen ja sosiaalisen toimintakykysi arvioinnista, ylläpitämisestä ja edistämisestä sekä kuntoutumisen mahdollisuuksistasi. 

Asumisen tuen arviointipäällikkö käsittelee hakemuksesi, ja ratkaisu tehdään työryhmässä. Olemme päätöksen jälkeen sinuun yhteydessä. 

Järjestämme mielenterveysasiakkaiden asumispalveluja itse mutta ostamme palveluja myös eri säätiöiltä ja yksityisiltä palveluntuottajilta. Suunnittelemme ja järjestämme asumisesi myös ostopalvelukohteissamme. 

Asumisesi voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista. Asumisen aika vaihtelee ja riippuu esimerkiksi kuntoutumisesi tarpeesta.  

Asunnot sijaitsevat Helsingissä ja lähikunnissa, kaupungin omissa asumisyksiköissä sekä yksityisissä asumispalveluissa. 

Voit hakea mielenterveysasiakkaana asumispalvelua myös muilta hyvinvointialueilta kuin Helsingistä. Olet tuolloinkin tasaveroisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. 

Huomaa: jos olet tehnyt hakemuksen jollekin toiselle hyvinvointialueelle ja asian käsittely on kesken, hakemustasi ei käsitellä. 

Sinulla voi kuitenkin olla samaan aikaan vireillä hakemus omalla hyvinvointialueellasi, siis helsinkiläisenä Helsingissä.