Ihomuutosten näyttöaika

Jos olet huolissasi luomesta tai ihomuutoksesta, tule näyttämään sitä lääkärille.

Ihmisen iholla voi olla monenlaisia harmittomia luomia, laikkuja ja näppylöitä. Vaarattomat luomet ovat yleensä symmetrisen muotoisia, tasaisen värisiä ja tarkkarajaisia. Jos luomi tai muu ihomuutos huolestuttaa sinua, lähetä kuva luomesta tai luomista Maisa-viestillä. Ammattilainen arvioi kuvan perusteella, onko aihetta varata lääkärille vastaanottoaikaa. Jos sinulla ei ole Maisaa käytössä, soita omalle terveysasemallesi.

Lääkäri voi poistaa epäilyttävät pienet luomet terveysasemalla, isommista otetaan koepala lisätutkimusta varten. Huomaathan, että poistamme terveysasemalla luomia vain lääketieteellisin perustein, ei kosmeettisista syistä.

Ohjeet kuvan lähettämiseen Maisassa:

1. Ota luomesta mahdollisimman hyvä kuva laajalta alueelta esimerkiksi kännykkäkameralla. Mittaa luomen tai ihomuutoksen koko.

2. Kirjaudu Maisaan ja valitse ylävalikosta "Viestit". Valitse "Esitä kysymys" > "Hoitoon tai palveluun liittyvä kysymys".

3. Valitse oma terveysasematiimisi ja aiheeksi "Kiireetön hoitoon tai palveluun liittyvä kysymys". Kerro viestissä, missä luomi tai ihomuutos sijaitsee ja minkä kokoinen se on. Liitä viestiin ottamasi kuva tai kuvat.