Digitaaliset kartat

Helsingin karttoja voi tilata eri käyttötarkoituksiin digitaalisessa muodossa, yleisimmin karttoja tilataan suunnittelua ja rakentamista varten. Kartat toimittaa Kaupunkimittauspalveluiden Karttatuotteet-tiimi. Vakiomuotoisten kartta-aineistojen tilaukset voi helpoiten tehdä sähköisen Karttakori-palvelun kautta.

Tällä sivulla

Karttakori

Ennen Karttakorin käyttöä tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Karttakori-palveluun rekisteröidytään Suomi.fi -tunnistautumisen avulla. Palvelu on vain suomeksi.

Karttakori-palvelusta   tilattavien aineistojen koko on rajattu 1 km/2 aluekokoon. Suurempien aluerajausten kertatilaukset tulee tilata sähköpostin kautta. Toimitamme kartat pääsääntöisesti ETRS-GK25-tasokoordinaatistossa (EPSG:3879) ja N2000-korkeusjärjestelmässä.  

Kartta- ja paikkatietoaineistojen hinnoittelussa, aineistoirrotuksissa ja luovutuksissa noudatetaan vuosittain vahvistettavaa kaupunkimittauksen hinnastoa. Tilattaessa aineistot karttakori-palvelusta hinta päivittyy tilausta tehtäessä

1. Suunnittelun lähtötietoaineisto eli rakennuslupakartta

Suunnittelun lähtötietoaineisto on rakennuslupahakemuksen pakollinen liite. Rakennuslupakartalla varmistetaan, että tontti on voimassa olevan tonttijaon ja asemakaavan mukainen. Kartta-aineiston ajantasaisuus tarkistetaan ja tarvittaessa aineistoa täydennetään lisämittausten avulla. Rakennuslupakartta sisältää lajitelman karttaotteita pdf-tiedostoina sekä digitaalisen kanta- ja johtokartta-aineiston asemapiirustuksen laatimista varten. Rakennuslupakartta tilataan Karttakorin kautta, kun tonttijako on hyväksytty ja tontin lohkominen on vireillä. Rakennuslupakartta tulee olla hankittuna ennen varsinaisen rakennuslupahakemuksen jättämistä Lupapiste.fi palveluun. Sen voimassaoloaika Helsingissä on 12 kuukautta.

2. Digitaaliset aineistot

Digitaaliset aineistot suunnittelua ja asemapiirroksen laatimista varten. Saatavilla ovat kanta- ja johtokartta, ortoilmakuva, laserpisteet ja maastomalli.

3. Erillinen omistajaselvitys

Omistajaselvityksessä selvitetään hankkeen naapurit esimerkiksi rakennuslupaa varten.  Tämä koskee niitä rakentajia, jotka haluavat hoitaa naapurin kuulemisen itse.

Karttakori on linkitetty Lupapiste-palveluun, eli Karttakorista tilattua aineistoa ei tarvitse erikseen siirtää eikä tulostaa Lupapisteeseen. Lupapisteeseen tallennetaan toimitetusta tilauksesta pelkästään Karttakori-tilauksen hankenumero.  Hankenumero lisätään Lupapisteessä  Suunnitelmat ja liitteet -välilehdelle kohtaan ”Suunnittelun lähtötietoaineisto”.

Peruskarttatuotteet ovat rasteriaineistoja
Esimerkkejä rasterikarttatuotteista Kuva: Kartat (c) Kaupunkimittauspalvelut

Muut tilaukset ja hinnat

Sähköpostitilauksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

 • Kohteen tai alueen yksilöinti: esim. katuosoite, kiinteistötunnus tai karttarajaus liitetiedostona
 • Tiedostomuoto, vakioformaatteja:
  • vektori: dwg, dgn, pdf
  • rasteri: jpg, tif.
 • Selkeät yhteys- ja laskutustiedot.   Puutteellisin yhteystiedoin varustettu tilaus viivästyttää tilauksen käsittelyä.
  • Tilaajan, aineiston vastaanottajan ja/tai laskutuksen yhteystiedot.
  • Nimi, Osoite, Puhelinnumero, Sähköposti.
  • Jos tilaus laskutetaan eri taholta kuin tilauksen tekijältä: laskutuksen yhteyshenkilö ja tiedot. Laskun maksajan Y-tunnus on pakollinen tieto laskutusasiakkaiden yksilöimiseksi.  Yksityishenkilön kohdalla tarvitsemme laskun maksajan henkilötunnuksen. Käytettävissämme on tarvittaessa turvasähköposti henkilötietojen välittämiseksi tietoturvallisesti.
  • Mahdolliset sähköisen laskutuksen tunnisteet: OVT-tunnus sekä välittäjätunnus.  
  • Tilaajan viite: tilaajan/maksajan tarvitsemat omat tunnistetiedot laskussa.

Sähköpostitilaukset(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tilauksen toimittamiseksi tehtävä henkilötyö (irrotus, formaatti- ja järjestelmämuunnokset, muu aineiston valmistelu) ja muut toimituskulut veloitetaan kaupunkimittauspalvelujen hinnaston mukaisesti erikseen lähetettävällä laskulla. Henkilötyön minimiveloitus on yksi tunti.

A) Maksulliset tilaus- ja sopimusaineistot – Kartat suunnittelu ja rakentamiskäyttöön.

Suunnittelu- ja rakentamiskäyttöön on saatavilla kohdekohtaisesti ennakkohinnoitellut aineistopaketit. Aineistopakettien hinnat alkaen 59,50 € (max. 0,25 km2). Tarkat hinnat ja aineistopaketit määritellään vuosittain  hinnastossa. 

B) Maksuttomat tilaus- ja sopimusaineistot

Maksuttomista tilaus- ja sopimusaineistoista ei peritä käyttöoikeusmaksuja. Aineistojen irrotus- ja toimituskulut peritään voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Aineistojen saatavuus ja valmius valmiina vakiotuotteina vaihtelee. Kysy tarkemmat aineistokohtaiset tiedot sähköpostitse.

HUOM! Maksuttomat tilaus- ja sopimusaineistot eivät ole avointa dataa, jota käytettäisiin avoimen datan lisenssillä, vaan tilauksesta toimitettavaa aineistoa tilausvahvistuksessa määritellyin käyttöehdoin.