Kuutoskaupungit

Kuutoskaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu – ovat Suomen kuusi suurinta kaupunkia. Näissä kaupungeissa asuu noin kaksi miljoonaa suomalaista eli yli kolmannes koko maan väestöstä. Kuutoskaupungeissa on yli 40 % suomalaisista työpaikoista ja niissä tehdään 55 % Suomen bruttokansantuotteesta.
Kuutoskaupunkien vaakunat, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.
Kuutoskaupunkien vaakunat, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Kuutoskaupungit ovat merkittäviä talouskasvun rakentajia sekä innovaatioiden ja investointien syntypaikkoja. Kaupungit kouluttavat uusia osaajia ja huolehtivat sosiaalisesti oikeudenmukaisten yhteisöjen rakentamisesta. Ne ovat siten elintärkeitä koko Suomen hyvinvoinnin kannalta. Suurimmat kaupungit ovat usein yhteiskunnallisten päätösten varsinaisia toimeenpanijoita ja osaltaan ratkaisemassa myös eurooppalaisia haasteita ja vahvistamassa EU:n kilpailukykyä. Kasvu syntyy kaupungeissa.

Kaupungit kokoontuvat kaupunginjohtajatasolla säännöllisesti useita kertoja vuodessa. Tiivis yhteistyö ulottuu myös eri toimialoille ja muun muassa tilastolliseen kaupunkivertailuun.

Kaupunginjohtajakokouksen jäsenet

Juhana Vartiainen, Helsingin pormestari
Jukka Mäkelä, Espoon kaupunginjohtaja
Pekka Timonen, Vantaan kaupunginjohtaja
Kalervo Kummola, Tampereen pormestari
Minna Arve, Turun pormestari
Ari Alatossava, Oulun kaupunginjohtaja
 

Katso kuuden suurimman kaupungin hallitusohjelmatavoitteet (.pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Helsinki

Helsinkiläinen elämäntapa perustuu avoimuuteen ja kaupunkilaisten mahdollisuuteen toteuttaa itseään ja tuntea itsensä vapaiksi. Helsinki on iloinen, yllätyksellinen ja elämyksellinen kaupunki, joka henkii kansainvälisyyttä.

Kaupunkitieto kertoo Helsingin kehityksestä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vallisaaresta kohti Helsingin keskustaa.
Kuva: Julia Kivelä

Espoo

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja kulttuurisesti moninainen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, kokea, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Tietoa Espoosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tapiola.
Kuva: Elias Metsämaa, Filmbutik Oy

Vantaa

Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki ja väkilukumme ylittää 250 000 asukasta tänä vuonna. Olemmekin yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista. Vantaa on myös nuori kaupunki, niin iältään kuin väestöltäänkin. Olemme kasvaneet vain 50 vuodessa pienestä pitäjästä suurkaupungiksi.

Tietoa Vantaasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Helsinki-Vantaan lentoasema.
Kuva: Sakari Manninen

Tampere

Tampere on tutkitusti Suomen vetovoimaisin kaupunki, joka tunnetaan rennosta ja rohkeasta tekemisen ja yhdessä kehittämisen meiningistä. Kaupunki ja kaupunkiseutu kasvavat voimakkaasti mutta kestävästi. Tampere on arvostettu osaamisen sekä kulttuuri-, tapahtuma- ja opiskelijakaupunki, jossa viihtyy yli 255 000 asukasta.

Tietoa Tampereesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hämeenpuisto ja siltaa ylittävä Tampereen raitiovaunu.
Kuva: Laura Vanzo

Turku

Turku on kulttuurin, tieteen sekä elinvoimaisen yritystoiminnan ja kestävän kehityksen kaupunki. Kansainvälinen ilmapiiri, historiallinen miljöö sekä kaunis saaristo tekevät Turusta vetovoimaisen kaupungin niin asukkaille kuin matkailijoillekin. 

Turku-tieto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Turun kevät jokirannassa.
Kuva: Mika Kurkilahti

Oulu

Oulussa yhdistyy inhimillinen ja hyväntuulinen ilmapiiri, huipputeknologia ja yrittäjyys sekä omaleimainen, uutta luova älykäs kulttuuri. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. 

Tietoa Oulusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ilmakuva Oulusta.
Kuva: Harri Tarvainen

Strateginen allianssi

Kuutoskaupungit muodostavat yhdessä valtion kanssa strategisen allianssin. Allianssin perustaminen liittyy pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan.

Allianssin tavoitteena on ratkaista entistä tehokkaammin haasteita, jotka koskevat sekä valtiota että suuria kaupunkeja. Haasteita ovat esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus ja osaamisen vahvistaminen. Strategisen allianssin taustalla on ajatus siitä, että suuret kaupungit ovat Suomen innovaatioiden ja talouden vetureita.

Allianssiryhmän puheenjohtajana toimii pääministeri Petteri Orpo ja varapuheenjohtajana kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Jäseniä ovat muun muassa kaikki kuuden suurimman kaupungin pormestarit ja kaupunginjohtajat. Valmisteluun on asetettu myös sihteeristö.

#kuutoskaupungit