Oppimisen tuki

Kaikilla oppijoilla on oikeus oppia ja saada tukea koko opinpolun ajan. Tukea annetaan varhaisessa vaiheessa ja ennakoivasti. 

Tällä sivulla

Oppimisen tuen kokonaisuus

Oppilas saa tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin ensisijaisesti omassa opetusryhmässään erilaisin joustavin järjestelyin, ellei oppilaan etu välttämättä edellytä siirtymistä toiseen ryhmään tai kouluun.

Opetus järjestetään siten, että se huomioi oppijoiden erilaiset tarpeet ja edellytykset.
Oppimisen tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena. Siihen on oikeus kaikilla oppilailla.
Ryhmässä järjestetyn tuen lisäksi oppilas voi saada oppilaskohtaisia tukitoimia. 

Oppimisen tuen kokonaisuuteen kuuluvat oppimista tukevat opetusjärjestelyt, ryhmäkohtainen tuki sekä oppilaskohtaiset tukitoimet.
Oppimisen tuen kokonaisuuteen kuuluvat oppimista tukevat opetusjärjestelyt, ryhmäkohtainen tuki ja oppilaskohtaiset tukitoimet.

Oppimista tukevat opetusjärjestelyt

Oppimista tukevat opetusjärjestelyt luovat pohjan laadukkaan opetuksen ja tuen toteuttamiselle.

Opetus järjestetään siten, että se huomioi oppijoiden erilaiset tarpeet ja edellytykset.​ ​Opetusryhmät muodostetaan niin, että opetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa​. Ryhmässä voi olla mukana myös koulunkäynninohjaaja tukemassa oppijoita.

Pedagogisilla ratkaisuilla tuetaan hitaammin ja nopeammin eteneviä oppijoita, esimerkiksi:

  • opetusta eriytetään
  • selitetään opittavan asian kieltä ja käsitteitä​
  • oppimisympäristöä muokataan esteettömäksi​.

Ryhmäkohtainen tuki

Tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena. Siihen on oikeus kaikilla oppilailla.

Ryhmässä järjestettyä tukea ovat:

  • opettajan antama yleinen tukiopetus
  • opettajan antama opetuskielen tukiopetus
  • erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.

Ryhmäkohtaista tukea toteutetaan joustavasti ja suunnitelmallisesti koko lukuvuoden ajan. 

Oppilaskohtaiset tukitoimet

​Kun ryhmässä järjestetty tuki ei riitä, sitä täydennetään oppilaskohtaisilla tukitoimilla. ​Ne perustuvat oppilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Tukea annetaan säännöllisesti ja pitkäkestoisesti. ​

​Oppilaskohtaiset tukitoimet järjestetään oppilaan etu huomioon ottaen ensisijaisesti oppilaan omassa koulussa.

Oppilaskohtaisia tukitoimia ovat:

  • erityisopettajan opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä​
  • erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä​
  • erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa​
  • tulkitsemispalvelut​
  • avustajapalvelut​
  • apuvälineet​.

Erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä ja erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa eroavat siten, että ensiksi mainittu kohdistuu yhteen tai useampaan oppiaineeseen, jolloin erityisopettaja tai erityisluokanopettaja antaa opetusta enemmän kuin puolet kyseisessä oppiaineessa.

Erityisluokassa oppilas saa kokoaikaista opetusta erityisluokanopettajalta kaikkiin oppiaineisiin joko lähikoulun erityisluokassa tai vaativan tuen erityisluokassa. Vaativan tuen erityisluokat ovat kaupunkitasoisia. Oppilas pyritään sijoittamaan lähimpään tarkoituksenmukaiseen ryhmään.

Oppilaalla on oikeus saada maksutta sellaiset apuvälineet ja tulkitsemis- ja avustajapalvelut, joita hän tarvitsee osallistuakseen opetukseen.

Oikeus tulkitsemispalveluun on oppilailla, joilla on kuulovamma, näkövamma tai puhevamma, ja jotka tarvitsevat tulkitsemispalvelua opetukseen osallistumiseksi.

Lisäksi tukimuotoja voivat olla myös

  • perusopetuksen oppimäärästä tai paikallisen opetussuunnitelman tavoitteista poikkeaminen​ ja
  • perusopetuksen järjestäminen oppilaalle vamman, sairauden tai toimintakyvyn rajoitteen perusteella.​

Lue lisää alta:

Perusopetuksen oppimäärästä tai opetussuunnitelman tavoitteista voidaan poiketa kolmella tavalla:

  1. Tavoitekokonaisuuksittain opiskelu suunnitellaan oppilaalle henkilökohtaisesti, ja se mahdollistaa oppilaan opiskelun omaa vuosiluokkaansa nopeammin tai hitaammin.

    Tavoitekokonaisuuksittain opiskelu tulee vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen tilalle. Tällä hetkellä vuosiluokkiin sitomattomasti opiskelevan oppilaan tilanne arvioidaan lukuvuoden 2025‒2026 aikana. Oppilas siirtyy arvioinnin jälkeen opiskelemaan joko vuosiluokittain tai hänelle tehdään hallintopäätös tavoitekokonaisuuksittain opiskelusta.  

  2. Oppimäärän rajaaminen tarkoittaa nykyistä oppiaineen oppimäärän yksilöllistämistä. Jos oppilaalla on jossakin oppiaineessa rajattu oppimäärä, hän opiskelee vain osan sisällöistä tai alemman vuosiluokan sisältöjä.

    Opiskeltavat sisällöt ja oppimisen tavoitteet kuvataan hänen tuen suunnitelmassaan. Arvioinnissa käytetään sanallista arviointia. Päättöarvioinnissa rajattu oppimäärä merkitään päättötodistukseen teknisellä *5-merkinnällä.

  3. Oppilas voidaan vapauttaa oppiaineen opiskelusta tilapäisesti terveydentilan perusteella. Vapauttaminen voi kestää enintään neljä kuukautta. Terveydentilan todentaa terveydenhoidon ammattilainen. Hallintopäätöksessä tilapäinen vapauttaminen kohdennetaan tarvittaviin oppiaineisiin.

Opetussuunnitelman oppimäärän sisällöistä tai tavoitteista poikkeaminen on oppilaan perusoikeuksiin puuttuva toimenpide, siksi sitä käytetään viimesijaisena tukimuotoina.

Pidennetyn oppivelvollisuuden osalta lakimuutokset tulevat voimaan 1.8.2026. Jatkossa 5‒6-vuotiaille lapsille tehdään päätös varhennetusta oppivelvollisuudesta. Perusopetuksessa tehdään päätös opetuksesta oppilaalle, jolla on vamma, sairaus tai toimintakyvyn rajoite.

Vammalla tarkoitetaan esimerkiksi näkö- tai kuulovammaisuutta, kehitysvammaisuutta, vaikeita kehityshäiriöitä tai laaja-alaisia oppimisvaikeuksia.

Sairaudella tarkoitetaan sellaista vakavaa sairautta, joka vaikuttaa oppilaan kognitiivisiin taitoihin ja toimintakykyyn ja siten myös oppilaan oppimiseen ja koulunkäyntiin, usein laaja-alaisesti.

Sellainen pitkäaikaissairaus, joka ei vaikuta lapsen oppimiskykyyn (esimerkiksi diabetes), voidaan huomioida muilla opetusjärjestelyillä, kuten koulunkäynninohjaajan tuella.

Toimintakyvyn rajoitteella tarkoitetaan päivittäiseen selviytymiseen, osallisuuteen ja hyvinvointiin laajasti vaikuttavia tekijöitä, jotka aiheuttavat oppilaalle osallisuuden esteitä tai laajoja avun ja tuen tarpeita. 

Mistä saan lisätietoja oppimisen tuen järjestämisestä? 

Jos sinulla on kysyttävää lapsesi oppimisen tuen järjestämiseen liittyvistä asioista, ota ensisijaisesti yhteyttä lapsesi opettajaan tai koulun rehtoriin.