Wilma - kodin ja koulun yhteydenpitoon

Wilma-järjestelmän kautta saat tietoa lapsesi opetuksesta ja opetusjärjestelyistä. Voit olla Wilman kautta suoraan yhteydessä opettajiin ja rehtoriin. Wilmaa käyttävät myös oppilaat omien opintojensa seurantaan.

Wilma-tunnuksen tekeminen Suomi.fi-tunnistautumisen avulla

Voit lapsen huoltajana luoda itsellesi Wilma-tunnuksen. Tämä tehdään Suomi.fi-tunnistautumisen avulla, jolloin huoltajatiedot haetaan Digi- ja väestötietoviraston kautta. Jos sinulla on jo aiempi Wilma-tunnus, voit liittää siihen koulun aloittavan lapsesi.

Tunnuksen tekemisessä tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuuksia tehdä tunnusta tämän ohjeen mukaan, ota yhteyttä lapsesi koulun koulusihteeriin. Huomaathan, että Wilma-tunnusta ei voi luoda mobiilisovelluksella, joten käytä tietokoneen tai puhelimen selainta.

Alla on ohje kahteen eri tilanteeseen:

Näin teet uuden Wilma-tunnuksen 

 1. Uuden Wilma-tunnuksen tekeminen, jos sinulla ei ole aiempaa Helsingin kaupungin Wilma-tunnusta. Siirry selaimessa osoitteeseen https://helsinki.inschool.fi/connect(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) , jos lapsesi opiskelee Helsingin kaupungin koulussa, tai osoitteeseen https://yvkoulut.inschool.fi/connect(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jos lapsesi opiskelee yksityisessä tai valtion koulussa. Kirjoita sähköpostiosoitteesi.
 2. Avaa sähköpostissasi Wilmasta tullut viesti ja avaa siinä oleva linkki, jonka jälkeen pääset jatkamaan tunnusten luontia
 3. ”Valitse asiointikoulu” -kohdassa valitse listalta lapsesi koulu ja paina Seuraava-painiketta
 4. Siirry Suomi.fi-tunnistautumiseen
 5. Tunnistautumisen jälkeen palaa Wilmaan ja seuraa ohjeita 
 6. Valitse lapsesi, jonka haluat liittää uuteen Wilma-tunnukseen. Määritä myös salasana ja paina Seuraava-painiketta.
 7. Tarkista tunnuksen tiedot ja paina ”Luo tunnus” -painiketta. Saat ilmoituksen, että tunnuksen luominen onnistui. Voit kirjautua tunnuksilla Wilmaan.

Sinulla ei ole aiempaa Helsingin kaupungin Wilma-tunnusta.

 1. Siirry selaimessa

  osoitteeseen https://helsinki.inschool.fi/connect(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jos lapsesi opiskelee Helsingin kaupungin koulussa tai osoitteeseen https://yvkoulut.inschool.fi/connect(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jos lapsesi opiskelee yksityisessä tai valtion koulussa.

 2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina ”Lähetä varmistusviesti” -painiketta

  Tämä sähköpostiosoite on jatkossa Wilma-käyttäjätunnuksesi.

 3. Kirjaudu sähköpostiisi, avaa Wilmasta tullut viesti ja avaa siinä oleva linkki

  Viestin saapuminen voi kestää useita minuutteja. Jos et saa viestiä sähköpostiisi, ole yhteydessä lapsesi kouluun. Sitä ennen kannattaa tarkistaa myös sähköpostin roskaposti-kansio. 

 4. Sähköpostin linkki vie takaisin Wilmaan, jossa voit jatkaa tunnusten luontia painamalla Seuraava-painiketta

 5. ”Valitse asiointikoulu” -kohdassa valitse listalta lapsesi koulu ja paina Seuraava-painiketta

  Koulut ovat listassa aakkosjärjestyksessä.

 6. Suomi.fi-tunnistautuminen-sivulla paina Siirry tunnistautumiseen -painiketta

  Käytä Ohita-painiketta vain jos sinulla on avainkoodi.

 7. Kirjaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja seuraa ohjeita

 8. Henkilötietojen tarkistaminen -kohdassa paina Jatka palveluun -painiketta

  Jos tietosi eivät ole oikein, ole yhteydessä Digi- ja väestötietoviraston Väestötiedot-yksikköön: Puhelin: 0295 536 220.

 9. Wilma-tunnukset/Avainkoodit-sivulla valitse "huoltajatiedot saatavilla Digi- ja väestötietoviraston kautta" ja paina Hae huollettavasi -painiketta

  Jos turvakielto estää tunnistautumisen, valitse kohta ”avainkoodi” ja syötä koodi, jonka olet saanut koululta. Ota yhteyttä lapsesi koulun koulusihteeriin, jos vahva tunnistautuminen tai avainkoodi ei toimi. 

 10. Valitse lapsesi, jonka haluat liittää tulevaan Wilma-tunnukseesi

  Paina Valitse ja siirry asiointipalveluun -painiketta (painike muuttuu aktiiviseksi, kun olet valinnut lapsesi). 

 11. Palaat Wilma-tunnukset/Avainkoodit-sivulle ja näet lisätyn lapsen nimen Roolit-kohdassa

  Siirry eteenpäin painamalla Seuraava-painiketta. 

 12. Käyttäjän tiedot -sivulla paina Seuraava-painiketta

 13. Salasana-sivulla kirjoita valitsemasi salasana kohtiin Salasana ja Toista salasana

  Salasanan tulee olla vähintään 8 merkkiä pitkä ja sen tulee sisältää vähintään kolmea erilaista merkkityyppiä: isoja kirjaimia, pieniä kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä (esimerkiksi pilkku, huutomerkki, kysymysmerkki). Paina sen jälkeen Seuraava-painiketta.

 14. Tunnuksen tiedot -sivulla tarkista tiedot ja paina Luo tunnus -painiketta

 15. Saat ilmoituksen, että tunnuksen luominen onnistui. Voit kirjautua tunnuksilla Wilmaan.

  Paina ensin “Takaisin etusivulle”, niin pääset Wilman kirjautumissivulle.

 16. Kirjaudu Wilmaan kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi Käyttäjätunnus-kenttään ja salasanasi Salasana-kenttään ja paina Kirjaudu sisään -painiketta

Näin liität koulun aloittavan lapsen jo olemassa olevaan Wilma-tunnukseesi

 1. Koulun aloittavan lapsen lisääminen aiempaan, jo käytössä olevaan Wilma-käyttäjäprofiiliin osoitteessa https://helsinki.inschool.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jos lapsesi opiskelee Helsingin kaupungin koulussa, tai osoitteeseen https://yvkoulut.inschool.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jos lapsesi opiskelee yksityisessä tai valtion koulussa.  Avaa Käyttöoikeudet (ylävalikon oikeassa reunassa Asetukset -kohdassa).
 2. Roolien lisääminen -kohdassa paina Lisää rooli-painiketta.
 3.  Valitse asiointikoulu -kohdassa valitse listalta lapsesi koulu ja paina Seuraava-painiketta.
 4. Siirry Suomi.fi-tunnistautumiseen.
 5. Kirjaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 6. Seuraa ohjeita, kunnes palaat Wilmaan ja Wilma-tunnukset/Avainkoodit-sivulle. Valitse "huoltajatiedot saatavilla Digi- ja väestötietoviraston kautta". Paina ”Hae huollettavasi” -painiketta. Jos turvakielto estää vahvan tunnistautumisen, valitse kohta ”avainkoodi” ja syötä koodi, jonka olet saanut koululta. 
 7. Seuraa ohjeita ja täytä tarvittavat tiedot, kunnes lapsesi on yhdistetty Wilma-tunnukseesi. Tarvittaessa katso tarkemmat ohjeet "Yksityiskohtainen ohje uuden Wilma-tunnuksen tekemiseen"- kohdasta 10 eteenpäin.