Mitä leikkipuistoissa tehdään?

Helsingissä leikkipuistoksi kutsutaan puistoa, jossa on rakennus sisätiloineen ja piha-alue leikkivälineineen. Leikkipuiston koulutetut ohjaajat järjestävät ja ohjaavat toimintaa. Yhdessä toimimalla ja toisemme huomioimalla luomme kaikille turvalliset ja mukavat leikit. Leikkipuistot ovat avoinna arkipäivisin. Meille voi aina tulla leikkimään. Puistokohtaisen ohjelmatarjonnan löydät leikkipuistojen omilta verkkosivuilta. Tervetuloa!

Tällä sivulla

Järjestämme mukavaa ja monipuolista tekemistä sisällä ja ulkona, ohjattuja toimintatuokioita ja erilaisia tapahtumia. Toiminta on maksutonta ja mukaan saa tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Toimintamme on ohjattua ja tavoitteellista pedagogista toimintaa ja sitä ohjaa Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma. 

Tutustu lähileikkipuistosi toimintaan, etsi leikkipuistoja haulla  

Leikkipuistossa lapset saavat leikkiseuraa ja vanhemmilla on mahdollisuus tutustua muihin lapsiperheisiin. Meillä on lastenhoitoon sopivat tilat. Suunnittelemme toimintaamme myös perheiden toiveiden ja ideoiden mukaisesti – kerrothan toiveesi työntekijälle. 

Pihapuuhat

Leikkipuiston pihalle saa aina tulla leikkimään. Pihapuuhat-tuokiossa leikitään vaihtuvilla leluilla ja teemoilla osallistujien toiveiden mukaan − keppihevoset, kauppaleikki, autopesula tai vaikka mitä! Tule mukaan kehittelemään lapsesi kanssa leikki-ideoita yhdessä ohjaajien kanssa. Lapset löytävät leikkiseuraa ja leikin lomassa vanhemmat voivat tutustua muihin lapsiperheisiin.

Toimintaa vauvaperheille: vauvatreffit ja vauva-aamut

Leikkipuiston vauvatreffeille ovat kaikki vauvaperheet tervetulleita! Vauvatreffeillä köllöttely- ja konttausikäiset lapset saavat yhdessä vanhemman kanssa osallistua leikkimiseen, liikkumiseen, tutkimiseen ja ilmaisuun mm. musiikki-, liikunta-, askartelu- ja satutuokioissa.

Vauva-aamussa leikitään, lauletaan, taiteillaan, lorutellaan ja liikutaan vaihtuvin teemoin. Vauva-aamuun on tervetulleita kaikki alle 1-vuotiaat.

Vanhemmilla on mahdollisuus tutustua muihin lapsiperheisiin ja lapset saavat leikkiseuraa. Vanhemmat ja lapset voivat osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä ohjaajien kanssa. Mahdollisuus omien ruokien lämmittämiseen ja kahvin/teen keittoon.

Vauvasirkus

Vauhdikkaassa vauvasirkushetkessä temppuillaan vauvan kanssa yhdessä. Vauva nauttii vauhdinhurmasta ja hitaista hellittelyhetkistä. Laulut, lorut ja leikit tekevät vauvasirkustuokiosta hauskan yhdessäolohetken ja värikkäät sirkusesineet herättävät uteliaisuuden.

Tuokio sopii yli 4 kk ikäisille vauvoille, jotka eivät vielä kävele. Tuokiot ovat maksuttomia. Ilmoittaudu mukaan leikkipuistoon/perhetaloon sähköpostilla tai soittamalla, tuokioissa on rajoitettu osallistujamäärä.

Leikkipuistoissa ja perhetaloissa on tilat vauvanhoidolle ja mahdollisuus lämmittää ruokia. Tuokion jälkeen voi jäädä juttusille ja leikkimään muiden vauvaperheiden kanssa. Tervetuloa temppuilemaan!

Ilo liikkua -tuokioita ja perheliikuntaa

Ilo liikkua -tuokiot ovat mukaansa tempaavia tarinnallisia liikuntatuokioita yli 1-vuotiaille lapsille ja vanhemmille.

Liikuntatuokioissa harjoitellaan motorisia perustaitoja liikkumalla eri tavoin sekä käyttämällä apuna erilaisia välineitä esim. palloja. Tuokiot ovat ohjattuja alusta loppuun sisältäen pienen vapaamuotoisen osion.

Tavoitteena on myös tukea positiivisia vuorovaikutuskokemuksia lapsen ja vanhemman välillä.

Liikutaan ja iloitaan yhdessä.

Musiikki- ja lorutuokioita perheille

Vanhemmat ja lapset kokoontuvat laulamaan, leikkimään ja musisoimaan leikkipuiston tai perhetalon pihalle tai sisätiloihin. Lisätietoa saat leikkipuistoista. 

Tänään leikitään!

Tänään leikitään! -toiminnassa koetaan mielikuvitusleikin riemua vaihtuvilla teemoilla.

Toiminnassa lapset ja aikuiset saavat syventyä leikkien ja mielikuvituksen maailmaan. Perheet rakentavat yhdessä ohjaajien kanssa leikkiin houkuttavia ympäristöjä: kaupan, sataman, kotileikin, liikennekaupungin, eläinten pesiä ja vaikka mitä. Teemat vaihtuvat vuodenajan ja osallistujien toiveiden mukaan.

Uniohjaus

Leikkipuistojen ohjaajat järjestävät yhdessä perhekeskuksen lapsiperheiden sosiaaliohjaajien kanssa ryhmämuotoista uniohjausta perheille, joissa vanhemmat tuntevat 6-12 kuukauden ikäisen vauvan "yöelämän" ongelmalliseksi. Vauva on vaikea laittaa nukkumaan, saada nukahtamaan tai vauva heräilee useasti yön aikana. 

Perheitä tuetaan yksilöllisesti pienryhmissä. Kukin uniohjausryhmä kokoontuu kolme kertaa, tapaamiset järjestetään noin kahden viikon välein alkaen aamupäivisin tai alkuillasta. Yhteen ryhmään mahtuu 6-7 perhettä.

Uniohjauksen tavoitteena on, että vauva oppii nukahtamaan ja nukkumaan yönsä ilman aikuisen jatkuvaa apua. Vanhempia rohkaistaan ratkomaan vauvan uniasioita lempein kotikeinoin. Uniohjaukseen ilmoittaudutaan lapsiperheiden sosiaaliohjaajalle.

Vauvahieronta

Vauvahieronta vahvistaa vauvaa henkisesti, fyysisesti ja motorisesti. Vauvahieronta aktivoi, rauhoittaa, rentouttaa, tuottaa mielihyvää sekä vahvistaa aikuisen ja lapsen suhdetta. 

Hieronnalla on lisäksi monia muita etuja. Vauvahieronnan kautta monet isät tai äidit saavat tekemistä vauvan kanssa. Vauvahieronnalla pystytään myös vahvistamaan vauvan yleiskuntoa vilkastuttamalla verenkiertoa, syventämällä hengitystä ja helpottamalla ruuansulatusta.

Vauvahierontaa järjestetään leikkipuistoissa ja perhetaloissa. Tietoja ryhmistä löytyy toimipisteiden viikko-ohjelmista. Ryhmiin on yleensä ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautua voi toimintaa järjestävän leikkipuiston tai perhetalon ohjaajille.

Vauvojen värileikit

Värileikki on vauvan tutustuttamista värien maailmaan. Vauvaa ohjataan kokeilemaan ja kokemaan värejä ja muita materiaaleja aisteillaan ja liikkeillä. Rento yhdessä tekeminen ja vauvan tahdissa eteneminen ovat keskiössä. Värit, joita käytämme tuokioissa, ovat turvallisia.

Leikkipuistot järjestävät vauvaperheohjausta neuvolan perhevalmennuksen jatkoksi. Vauvaperheohjauksessa on kolme aihetta, joista keskustellaan yhdessä ohjaajien kanssa. Tapaamiset ovat saman sisältöisiä kaikissa toimipaikoissa.

Vauvaperheohjauksen aiheet ovat:

  • Yhdessä vauvan kanssa – mitä on varhainen vuorovaikutus
  • Voimavaroja arkeen – vanhempana oleminen
  • Vauvan vuorokausirytmi

Vauvan kanssa yhdessä, varhainen vuorovaikutus  

Voimavaroja arkeen, vanhempana oleminen  

Vauvan vuorokausirytmi  

2-4-vuotiaiden maksuttomat kerhot kokoontuvat muutamaksi tunniksi  1-4 kertaa viikossa. Lue lisää kerhoista.

Perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestäminen leikkipuistoissa

Iltapäivätoiminta on tarkoitettu 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille. Toimintaa järjestetään Opetushallituksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden ja kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman mukaisesti. Leikkipuistojen lisäksi toimintaa järjestetään myös kouluissa ja muissa kouluja lähellä olevissa toimintaan soveltuvissa tiloissa.

Iltapäivätoimintaan haetaan vuosittain hakuaikana. Lapset valitaan iltapäivätoimintaan lukuvuodeksi kerrallaan ja siitä peritään kiinteä kuukausimaksu: 100€/kk klo 16 saakka ja 120€/kk klo 17 saakka. Asiakasmaksuun on mahdollista hakea maksuhuojennusta.

Perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa järjestävät leikkipuistot lukuvuonna 2023-2024: Arabia, Brahe, Etupelto, Filpus, Hilleri, Ida, Intia, Iso-Antti, Isonneva, Kankarepuisto, Kannelmäki, Kesanto, Kiikku (palveluntuottaja, Beanet Oy), Kiiltotähti, Kipinäpuisto, Kotinummi, Kurranummi, Lahnalahti, Lampi, Laurinniitty, Lehdokki, Linja, Linnunrata, Lohikäärmepuisto, Maasälpä, Maunula, Mellunmäki, Munkki, Mustakivi, Myllynsiipi, Mäkitorppa, Nuoli, Nurkka, Orava, Piika, Roihuvuori, Rudolf, Ruoholahti, Rusthollari, Salpausselkä, Sanna, Santahamina, Seppä, Strömberg, Taivallahti, Torpparinmäki, Tapuli, Traktori, Trumpetti, Tuorinniemi, Tullinpuomi (palveluntuottaja, Helsingin Jalkapalloklubi ry), Ulvila, Viikkari, Viiri ja Vähätupa

Lue lisää koululaisten iltapäivätoiminnasta

Toimintaa koululaisten loma-aikoina

Koululaisten loma-aikoina; syys-, joulu-, talvi- ja kesälomalla, osa leikkipuistoista järjestää koululaisille maksutonta päiväleiritoimintaa ja ohjattua loma-aikojen toimintaa. Toiminnasta tiedotetaan leikkipuistojen verkkosivuilla ennen loma-aikoja.

Tänään tavataan -kahvila on osa leikkipuistojen ja perhetalojen vauva- ja lapsiperhetoimintaa. 

Tänään tavataan -kahvila edistää eri kieli- ja kulttuuritaustaisten perheiden kohtaamista, yhdessä toimimista ja keskustelua suomen kielellä viihtyisässä ja kiireettömässä ympäristössä. Aikuiset tutustuvat toisiinsa ja lapset saavat leikkikavereita. Toimintaan voi osallistua myös ilman lasta (jos lapsi on esim. päiväkodissa). 

Toiminta tapahtuu leikkipuistojen ja perhetalojen sisätiloissa.

Tänään tavataan -kahvilassa käytetään arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti yhdessä lasten ja vanhempien kanssa laulaen, leikkien, liikkuen ja taiteillen. Osallistuja tutustuu suomalaiseen ja helsinkiläiseen kulttuuriin ja tutustuttaa muita omaan kulttuuriinsa.

Tänään tavataan -kahvilassa tiedotetaan leikkipuistojen ja perhetalojen monipuolisesta toiminnasta sekä annetaan tarvittaessa palveluohjausta muihin palveluihin.

Tervetuloa, kotoudutaan yhdessä! 

Tänään tavataan -kahvilat

Lisätietoa aikataulusta leikkipuistojen kesä-sivulta.