Mitä lukion jälkeen?

Lukiokoulutus antaa sinulle valmiudet aloittaa jatko-opinnot yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammatillisessa koulutuksessa.
Kuva: Maija Astikainen

Kiinnostaako opiskelu yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa?  

Korkeakoulujen koulutuksiin voit hakea keväisin ja syksyisin järjestettävissä yhteishauissa Opintopolku-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Korkeakoulut voivat myös järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille paikoille.   

Useimmissa korkeakouluissa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen väylän kautta. Avoimen väylän hakuohjeet ja valintaperusteet voit tarkistaa yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen omilta sivuilta.  

Haluaisitko opiskella ammatillisen tutkinnon?  

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, voit hakea opiskelemaan ammatillista tutkintoa jatkuvassa haussa. Oppilaitokset voivat järjestää jatkuvaa hakua ympäri vuoden tai vain tiettyinä aikoina. Hakuajat ja -ohjeet löydät oppilaitosten omilta verkkosivuilta tai Opintopolku-palvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Mistä apua, jos en saanut opiskelupaikkaa lukion jälkeen ?  

Jos et ole saanut lukion jälkeen opiskelupaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa, sinulla on oikeus saada jatko-ohjausta opintoihin hakeutumisessa ja urasuunnittelussa. Jatko-ohjausta saat ensisijaisesti oman lukiosi opinto-ohjaajalta lähitapaamisissa ja etänä. Voit saada jatko-ohjausta lukion oppimäärän suorittamisvuotena ja sitä seuraavan vuoden aikana. Sinulla on myös oikeus saada ohjausta muihin opintoihin hakeutumisessa, jos opiskeluoikeutesi lukion oppimäärän suorittamiseen on päättymässä tai olet ilmoittanut eroamisesta. Katso opinto-ohjaajasi yhteystiedot lukiosi verkkosivuilta.   

Voit myös kääntyä suoraan Ohjaamo Helsingin (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)työntekijöiden puoleen. Heiltä saat ohjausta esimerkiksi jatko-opintoihin tai työelämään siirtymisessä. Ohjaamo on 15−29-vuotiaille tarkoitettu monialainen ohjaus- ja neuvontapalvelu, jonne nuori voi mennä ilman ajanvarausta. Sieltä saat myös tietoa asunnon etsimisestä, viranomaisasioista, vapaa-ajasta sekä raha-asioista. Ohjaamo on tärkeä yhteistyökumppani lukioillemme.