Tietoa koulun aloittamisesta Suomeen muuttaville perheille

Onko perheesi juuri muuttanut Suomeen tai Helsinkiin? Tältä sivulta löydät vastauksia koulun aloittamiseen liittyviin kysymyksiisi. Selaa sivua alaspäin ja tutustu kouluelämään Helsingissä!

Tällä sivulla

Tervetuloa lähikouluun!

Jokaisella lapsella on oikeus koulupaikkaan Helsingin kaupungin lähikoulussa. Lapsi saa lähikoulupaikan kotiosoitteen perusteella. 

Lähikoulu tarjoaa koko perheelle hyvän mahdollisuuden päästä mukaan oman koulun ja asuinalueen toimintaan. Kielitaito ei ole este lähikouluun menemiselle. Kaikki lapset ovat tervetulleita.

Jos lapsi ei osaa suomea tai ruotsia, hän voi hakea valmistavaan opetukseen, jossa keskitytään kielen oppimiseen. Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille (eli 7–8-vuotiaille lapsille) valmistava opetus järjestetään aina lähikoulussa. 3.–9.-luokkalaisten oppilaiden (eli 9–16-vuotiaiden lasten) valmistava opetus alkaa yleensä jossain muussa lähialueen koulussa. Lue lisää valmistavasta opetuksesta kohdasta 'Koulun aloittaminen ilman suomen tai ruotsin kielen taitoa'.

Ilmoittaudu lähikouluun ottamalla yhteyttä koulun rehtoriin. Katso koulujen yhteystiedot kouluhausta.

Lapsen lähikoulu sijaitsee kävelymatkan päässä kotoa, mutta ei välttämättä ole kaikkein lähimpänä oleva koulu oppilaaksiottoalueiden rajojen vuoksi. Tarkista lapsen lähikoulu syöttämällä kotiosoitteenne Palvelukartan hakukenttään.

Helsinki on jaettu oppilaaksiottoalueisiin. Jokainen kotiosoite kuuluu tiettyyn alueeseen, jolla lapsen lähikoulu sijaitsee. Koulupaikkaa voi hakea myös toiselta alueelta, mutta emme voi taata, että paikkoja riittää muiden alueiden hakijoille.

Näin löydät oman lähikoulusi

 1. Siirry Helsingin Palvelukartan etusivulle
   Siirry Palvelukartalle (aukeaa uuteen välilehteen)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 2. Kirjoita lapsen kotiosoite hakukenttään. 
 3. Selaa hakutulosten listaa alaspäin, kunnes näet listan kouluista.
 4. Valitse hakutuloksista sopivin vaihtoehto. Lähikoulut on listattu kuluvan kouluvuoden, seuraavan kouluvuoden ja kouluasteen mukaan. Lisäksi tulokset on jaettu suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin kouluihin. Tämän vuoksi tuloksissa saattaa olla jopa kahdeksan eri koulua:  
  • suomenkielinen alakoulu (luokat 1–6) kuluvalle kouluvuodelle
  • ruotsinkielinen alakoulu (luokat 1–6) kuluvalle kouluvuodelle
  • suomenkielinen yläkoulu (luokat 7–9) kuluvalle kouluvuodelle
  • ruotsinkielinen yläkoulu (luokat 7–9) kuluvalle kouluvuodelle
  • suomenkielinen alakoulu (luokat 1–6) seuraavalle kouluvuodelle
  • ruotsinkielinen alakoulu (luokat 1–6) seuraavalle kouluvuodelle
  • suomenkielinen yläkoulu (luokat 7–9) seuraavalle kouluvuodelle
  • ruotsinkielinen yläkoulu (luokat 7–9) seuraavalle kouluvuodelle
 5. Klikkaa koulun nimeä, niin näet koulun yhteystiedot ja nettisivut, joilta voit lukea lisää koulusta. 

Helsingin kaupungin lähikouluista jokainen on joko suomenkielinen tai ruotsinkielinen koulu. Muutamassa suomenkielisessä koulussa on luokkia, joissa opetusta annetaan joko osittain tai kokonaan eri kielellä.

Opetuksen pääkieli on suomenkielisissä koulussa suomi ja ruotsinkielisissä kouluissa ruotsi. Kodin ja koulun välisessä yhteydenpidossa ja muissa koulun palveluissa voidaan käyttää myös englantia tai muita kieliä esimerkiksi tulkin avulla. Muutamassa koulussa työskentelee myös monikielisiä ohjaajia, jotka neuvovat perheitä kouluun liittyvissä asioissa.

Jos haluat lapsesi käyvän koulun suomeksi, suomenkielinen lähikoulu on teille hyvä vaihtoehto. Jos haluat lapsesi käyvän koulun ruotsiksi, on ruotsinkielinen lähikoulu teille paras vaihtoehto. 

Meillä Helsingissä on 86 suomenkielistä ja 14 ruotsinkielistä lähikoulua. Tarjoamme kaikille lapsille koulupaikan joko suomenkielisestä tai ruotsinkielisestä lähikoulusta. Huoltajat päättävät kumman he valitsevat lapselle. 

Selaa Helsingin kouluja kouluhaun avulla 

Hae englanninkieliseen ja kaksikieliseen opetukseen kesken lukuvuoden

Jos muutatte Helsinkiin kesken kouluvuoden, voit hakea lapselle paikkaa englanninkieliseltä luokalta tai kaksikieliseltä suomi-englanti -luokalta. Englanninkielistä ja kaksikielistä opetusta on tarjolla muutamassa suomenkielisessä koulussa. Hae paikkaa jatkuvan haun kautta, joka on auki ympäri vuoden.

Englanninkielisen opetuksen jatkuva haku

Jos lapsen edellinen koulu on ollut täysin englanninkielinen, voit hakea hänelle jatkuva haun väylän kautta paikkaa englanninkielisen opetuksen luokille 1–9. Haku on auki läpi vuoden ja oppilaan täytyy suorittaa kielikoe. Lue lisää englanninkielisestä opetuksesta ja hae jatkuvassa haussa.

Kaksikielisen suomi–englanti -opetuksen jatkuva haku

Jos lapsi on edellisessä koulussaan Suomessa opiskellut kaksikielisellä luokalla, voit hakea hänelle paikkaa jatkuva haun väylän kautta kaksikielisen opetuksen luokille 1–9. Haku on auki läpi vuoden ja oppilaan täytyy suorittaa kielikoe. Lue lisää kaksikielisestä opetuksesta ja hae suomi–englanti -opetuksen jatkuvassa haussa.

Millainen on koulupäivä Helsingissä? Koulun arjen opas englanniksi

Tutustu englanninkieliseen oppaaseemme, joka kertoo millaista on arki helsinkiläisessä koulussa. Löydät vastauksia siihen, mitä ensimmäisenä koulupäivänä pitää pakata mukaan, millaisia oppitunnit ovat, millaisia läksyjä koulussa annetaan ja millaista tekemistä koulupäivän jälkeen on tarjolla. Avaa PDF-opas linkistä: 

Starting school in Helsinki -opas, PDF englanniksi

Kuva: Juho Kuva