Kouluun ilmoittautuminen ja hakeminen

Kaikissa peruskouluissamme lapset saavat laadukasta opetusta, jossa korostamme oppimisen iloa, yhdessä tekemistä, kokeilemista ja keksimistä. Tältä sivulta löydät tietoa lähikouluun ilmoittautumisesta ja hakemisesta painotettuun, englanninkieliseen ja kaksikieliseen opetukseen.

Tällä sivulla

Lähikouluun ilmoittautuminen

Jokaiselle helsinkiläiselle lapselle on automaattisesti koulupaikka oman asuinalueen peruskoulussa. Sitä kutsutaan lähikouluksi. Jos otat vastaan lapsellesi tarjotun lähikoulupaikan, ilmoita hänet kouluun hakuaikana joko sähköisesti tai käymällä koululla. 

Ilmoita lapsesi lähikouluun 1. luokalle ja 7. luokalle:

Ilmoittautuminen 1. luokalle

Ilmoittautuminen 7. luokalle

Muuttavalle oppilaalle:

Jos haluat ilmoittaa lapsesi lähikouluun luokille 2–9 tai kesken kouluvuoden luokille 1–9, etsi oma lähikoulusi Palvelukartalta ja ota yhteyttä koulun rehtoriin. Saat lisätietoja alla olevista linkeistä.

Jos olet muuttanut tai muuttamassa Helsinkiin ulkomailta, tutustu myös sivuun Tietoa koulun aloittamisesta Suomeen muuttaville perheille.

Lue lisää lähikoulusta ja oppilaaksiotosta:

Tervetuloa lähikouluun

Oppilaaksioton periaatteet ja oppilaaksiottoalueet

Painotettuun opetuksen hakeminen

Voit myös hakea lapsellesi paikkaa painotetusta opetuksesta. Osa kouluistamme tarjoaa painotettua opetusta 1., 3. tai 7. vuosiluokalta alkaen. Painotettuun opetukseen pyritään valintakokeella. 

Painotettu opetus

Valmistava opetus

Jos lapsen kielitaito ei vielä riitä peruskoulun aloittamiseen suomen tai ruotsin kielellä, voit ilmoittaa hänet valmistavaan opetukseen.

Lue lisää valmistavasta opetuksesta

Kouluun vuotta myöhemmin tai aiemmin

Hyvissä ajoin ennen perusopetuksen alkua huoltaja voi hakea lapsen koulun aloittamista myöhemmin tai aiemmin.

Lue lisää koulun aloittamisesta vuotta myöhemmin tai aiemmin

Pidennetty oppivelvollisuus

Lapsella on oikeus pidennettyyn oppivelvollisuuteen, jos hänen ei ole mahdollista saavuttaa säädettyjä tavoitteita yhdeksässä vuodessa vaikean vammaisuuden tai sairauden vuoksi.

Lue lisää pidennetystä oppivelvollisuudesta

Kotiopetus

Kotiopetuksessa huoltaja ottaa kokonaisvastuun lapsen oppivelvollisuuden suorittamisesta.

Lue lisää kotiopetuksesta