Tukea hyvinvointiin ja oppimiseen lukiokoulutuksessa

Lukiossa edistämme oppimistasi ja hyvinvointiasi monin eri keinoin. Tukenasi ovat ryhmänohjaaja ja aineenopettajat. Lisäksi saat tukea opinto-ohjaajilta, erityisopettajilta, kuraattoreilta, psykologeilta ja terveydenhoitajilta. Kaikilla heillä on tärkeä tehtävä opiskelijan ohjaamisessa läpi lukio-opintojen. Myös opiskelukaverien tuki- ja kannustus on tärkeä voimavara lukiolaisen arjessa.
Kuva: Maija Astikainen

Kun voit hyvin, myös oppiminen sujuu. Hyvinvointisi tukeminen ja edistäminen on kaikkien lukiossa työskentelevien tehtävä, ja opiskeluhuollolla on tässä oma roolinsa. Opiskeluhuolto palvelee yksittäisiä opiskelijoita ja lukioyhteisöä.

Tukea tulevaisuutesi suunnitteluun

Opiskelu lukiossa on vapaampaa kuin peruskoulussa. Lukiossa sinulla on kuitenkin enemmän vastuuta omista opinnoistasi. Lukiossa teet tulevaisuuteesi liittyviä valintoja jo opintojesi alussa. Tulevaisuuttasi suunnitellaan myös yhdessä, ja lukioyhteisö tukee sinua valintojen tekemisessä ja opintojen suorittamisessa.

Teet opintojesi alussa opintosuunnitelman, jota päivität yhdessä lukion henkilökunnan kanssa koko opiskeluajan.

Oppimisen tukea ja erityisopetusta saatavilla

Lukiossa saat tukea oppimiseen ja erityisopetusta, kun sitä tarvitset. Voit saada esimerkiksi aineenopettajan antamaa tukiopetusta tai lisäohjausta oppimisessa.   

Erityisopettaja ohjaa sinua oppimaan oppimisen taitojen vahvistamisessa ja opiskelutekniikoissa sekä oppimisen esteiden ylittämisessä. Erityisopettajalta saat myös apua mahdollisten erityisjärjestelyjen hakemisessa ylioppilastutkinnon suorittamista varten.  

Monenlaisia palveluita

Tukea elämänhallintaan, sosiaalisiin suhteisin ja hyvinvointiin voit hakea lukiosi opiskelijahuollon henkilöstöltä, psykologilta ja kuraattorilta. Oppilaitoksissa on saatavilla myös terveydenhuolto- ja lääkäripalvelut. 

Konepajan aikuislukiossa voit saada tukea lukioluotseilta, erityisopettajilta ja opinto-ohjaajilta.

Tutustu Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan opiskeluhuoltosuunnitelmaan.

”Opiskelu on mahtavaa mutta joskus myös raskasta ja vaikeaa.” 

Kerromme videolla, mitä opiskelukyky on, miten voit vahvistaa sitä ja mistä saat apua, kun sitä tarvitset.