Småbarnspedagogik under sommaren

De flesta barn är lediga under sommaren. Många anställda har också semester, så de flesta verksamhetställena inom småbarnspedagogiken är stängda. På kartan nedan ser du vilka enheter i Helsingfors som håller öppet hela sommaren.

Karta med daghem som är öppna hela sommaren 2024

 

Daghem öppna under sommaren

Svenskspråkiga daghem

  • Bertha Maria-Hemmet, Blomängen, Nätholmen, Pärlan

Finskspråkiga daghem

Södra stordistriktet:

  • Livornonkatu, Pajalahti, Riikka, Roba, Ruoholahden lastentalo

Västra stordistriktet:

  • Aada, Kaarelanraitti, Kanerva, Kolkka, Kuninkaantammi, Lapinmäki, Lasten Kartano, Ruskeasuo

Mellersta stordistriktet:

  • Kotikallio, Kumpupilvi, Linnunlaulu, Verkkosaari 

Norra stordistriktet:

  • Korento, Tammi

Koillinen stordistriktet: (5.1.)

  • Longinoja, Louhikko, Nuotti, Tilhi, Toivo

Nordöstra stordistriktet: (5.2.)

  • Kankarepuisto, Kaskisavu, Klaara, Pentinkulma, Pikkuprinssi

Sydöstra stordistriktet:

  • Herttoniemi, Satama, Yliskylä

Östra stordistriktet: (7.1.)

  • Kallahti, Keula, Meritähti, Vaapukka

Östra stordistriktet: (7.2.)

  • Fallpakka, Kontula, Liinakko, Neulanen, Sakara

Skiftdaghemmet Nätholmen och de finskspråkiga skiftdaghemmen Verkkosaari, Kanerva och Puotinharju har öppet hela sommaren.

Utöver de daghem som har öppet hela sommaren har några verksamhetsställen i varje område öppet veckan efter midsommar, 24–28.6.2024. Vilka det blir klarnar i maj, efter att vårdnadshavarna lämnat in enkäterna om sommarsemestrar. En lista över öppettiderna för alla stadens verksamhetsställen inom småbarnspedagogik läggs upp på våra webbsidor i slutet av maj. 

Verksamheten inom småbarnspedagogiken under sommaren

Under sommaren är det vanligt att både barnen och personalen växlar från vecka till vecka, beroende på vem som är ledig. För att underlätta planeringen av verksamheten väljs ett tema för sommaren för varje område inom småbarnspedagogiken. Sedan planeras verksamheten kring detta tema. Temat kan till exempel vara havet, vänskap eller läsning. Under sommaren har vi också mycket verksamhet utomhus.

Barn som börjar i småbarnspedagogiken under sommaren

Det är enklare för barnet att börja i småbarnspedagogiken efter sommaren när daghemmet, de vuxna och kompisarna inte växlar. Därför är det lättast för barnet att börja i småbarnspedagogiken när den nya verksamhetsperioden börjar i slutet av juli eller i början av augusti. År 2024 öppnar många daghem den 29 juli. 

Skolåret inleds däremot den 8 augusti. Före detta förskolebarn börjar i första klass då. Du har naturligtvis ändå alltid rätt att ansöka om en plats i småbarnspedagogiken i enlighet med barnets behov.