Todistukset ja lausunnot terveysasemalla

Kirjoitamme terveysasemalla erilaisia lakiin perustuvia todistuksia ja lausuntoja.

Tällaisia ovat esimerkiksi ajokorttitodistukset, sairausvakuutusetuuksia koskevat todistukset (Kelaa varten), asevelvollisuuteen liittyvät todistukset, oppilaitoksille tarkoitetut terveystodistukset opiskelupaikan saamiseksi sekä työkyvyttömyyden todistaminen työnantajalle.

Sairauden hoitoon liittymättömät todistukset sekä suurin osa lausunnoista ovat maksullisia.

Huomioithan, että hoidamme terveysasemilla potilaat lääketieteellisessä kiireellisyysjärjestyksessä. Todistuksen kirjoittaminen ei ole kiireellinen asia, lukuun ottamatta äkilliseen sairastumiseen liittyviä todistuksia.

Emme kirjoita terveysasemilla harrastuksiin, kilpailuihin, vaihto-oppilasvuoteen ja matkailuun liittyviä todistuksia ja lausuntoja.

Jos sinulla on lievä ruoka-aineallergia tai laktoosi-intoleranssi, et tarvitse erillistä todistusta, vaan riittää, että huomioit asian ruokailutilanteissa. Jos lapsellasi on lievä ruoka-aineallergia, riittää, että ilmoitat asiasta esimerkiksi päivähoitoon. Vakavissa allergioissa saat tarvittavan todistuksen erikoissairaanhoidosta.

Kun tarvitset todistusta tai lausuntoa, ota yhteyttä omalle terveysasemallasi Maisan kautta tai puhelimitse.
Jos asiasi koskee sairauslomatodistusta, ole aina yhteydessä puhelimitse.

Milloin erityisruokavaliosta ilmoittaminen edellyttää lääkärintodistusta?

Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa järjestetään erityisruokavalio terveydellistä syistä lääkärintodistuksen perusteella. Voit ilmoittaa erityisruokavaliosta oheisella lomakkeella. Tarvittaessa liitä mukaan lääkärintodistus.

Täytä ilmoitus erityisruokavaliosta koulu- ja opiskelijaruokailussa (pdf)

Lääkärintodistusta ei tarvita, jos sinulla on lievä ruoka-aineallergia tai laktoosi-intoleranssi.

Myöskään eettinen tai uskonnollinen ruokavalio ei edellytä lääkärintodistusta. Voit ilmoittaa siitä samalla lomakkeella kuin erityisruokavaliosta.

Jos sairastat diabetesta tai keliakiaa tai kärsit vakavasta ruoka-aineallergiasta, tarvitaan erityisruokavaliosta lääkärintodistus. Myös erittäin harvinainen synnynnäinen laktaasientsyymin täydellinen puuttuminen, joka vaatii laktoosittoman ruokavalion, edellyttää lääkärintodistusta.