Rakennusvalvonnan arkisto

Löydät rakennusvalvonnan arkistosta pääpiirustukset, työpiirustukset ja erityissuunnitelmat.

Rakennusvalvonta arkistoi luvanvaraisten rakennushankkeiden lupapäätökset, vahvistetut pääpiirustukset, toimitetut erityissuunnitelmat sekä muut rakennustyön määräystenmukaisuuden toteamiseen tarvittavat selvitykset. Tällaisia selvityksiä ovat mm. loppukatselmuspöytäkirjat, tarkastusasiakirjojen yhteenvedot ja loppukatselmuksen yhteydessä päivitetyt energiatodistukset.

Löydät rakennusvalvonnan arkistosta seuraavat aineistot: 

  • Pääpiirustukset. Arkiston vanhimmat pääpiirustukset ovat 1800-luvun loppupuolelta.

  • Työpiirustukset. Lähinnä kantakaupungin suurempiin kohteisiin edellytettiin työpiirustuksia aina vuoteen 1990 asti. Näitä löytyy mikrofilmikortteina arkistosta vuodesta 1908 vuoteen 1990.

  • Erityissuunnitelmat. Arkistosta on saatavilla myös erityissuunnitelmia, kuten rakenne-, ilmanvaihto- sekä kiinteistön vesi- ja viemäröintipiirustukset. Rakennepiirustukset löytyvät mikrofilmikortteina vuodesta 1908, vesi- ja viemäripiirustukset vuodesta 1913 ja ilmanvaihtopiirustuksia vuodesta 1965 alkaen.

Sähkösuunnitelmia ja lämmitysjärjestelmään liittyviä suunnitelmia ei ole koskaan toimitettu eikä arkistoitu rakennusvalvontaan. Sähköpiirustusten arkistointivastuu on kiinteistön haltijalla.

Voit ostaa rakennuspiirustuksia myös Lupapiste Kaupasta.

Lue lisää Lupapiste Kaupasta sivulta Kaavat ja kartat rakentajalle. 
Siirry Lupapiste Kauppaan. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää

Voit asioida rakennusvalvonnan arkistossa paikan päällä vuoronumerolla tai sähköpostin välityksellä tai ajanvarauksella, jos haluat tutkia laajaa aineistoa.

Varaa aika rakennusvalvonnan arkistoon tästä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  Varauslomakkeessa on tarkemmat ohjeet varauksen tekemiseen.

Asiakaspalvelussa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Arkistossa aineisto tarjotaan nähtäväksi ja asiakas pääsee selaamaan julkista asiakirjaa maksutta.

Toimitamme asiakirjapyyntöjä myös sähköpostilla. Asiakirjapyynnön tulee olla riittävän yksilöity, jotta voimme selvittää, mitä asiakirjapyyntö koskee. Kirjoita pyyntöön esimerkiksi osoite ja kiinteistötunnus.

Toimitamme aineiston mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa asiakirjapyynnön saamisesta. Poikkeuksena laajat aineistopyynnöt, joissa toimitusaika enintään 30 vuorokautta.

Asiakkaiden käytössä on arkistopääte

Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelutilassa asiakkaiden käytössä on arkistopääte, josta piirustuksia voi katsella maksutta.

Arkistopäätteellä piirustukset ovat selattavissa sähköisessä muodossa. Arkistopäätteellä on sama aineisto kun Lupapiste Kaupassa.

Voit tarvita pääsuunnittelijan tai muun asiantuntijan apua aineiston etsimisessä ja tulkitsemisessa. Aineistoa voi olla paljon, ja siihen tutustuminen vie aikaa. Aineiston tulkinta saattaa vaatia asiantuntijan apua. Arkiston henkilökunta ei valitse eikä tulkitse asiakirjoja.

Tiedon saaminen viranomaisen asiakirjasta on maksutonta silloin kun tietoja annetaan suullisesti, asiakirja annetaan viranomaisen luona luettavaksi tai aineisto lähetetään sähköpostin välityksellä. Maksu kuitenkin voidaan periä, jos asiakirjan esille hakeminen aiheuttaa erityisiä kustannuksia.

Voit ostaa kopioita arkistoidusta aineistosta tai aineisto voidaan tallentaa muistitikulle. Kopioiden tilaaminen edellyttää tilauslomakkeen täyttämistä asiakaspalvelupisteessä.

Arkiston asiakaspalvelu tekee pienet jäljennöstilaukset odottaessa. Isompien tilauksien valmistumisaika kerrotaan tilausta tehtäessä.

Asiakirjasta annettavista kopioista ja tulosteista voidaan periä kustannuksia vastaava maksu. Arkiston maksut määräytyvät taksan mukaan. Arkistossa voi maksaa käteisellä ja yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Sähköinen aineisto on maksutonta, kun se voidaan toimittaa asiakkaalle yhdellä sähköpostilla (enintään 25 megaa).  

Tulosteet ja kopiot

  • Jos alkuperäinen aineisto on mikrofilmillä tai paperilla ja se joudutaan skannaamaan digimuotoon tuolloin hinta on 5,00 e/kpl
  • Tulosteet (A3) sähköisestä aineistosta 5,00 e/kpl 
  • Paperikopiot (A4) 0,50 e/kpl (kolme ensimmäistä sivua maksutta)

Aineistopyynnöt/tietopyynnöt

  • Alle 25 megan kokoiset aineistopyynnöt ovat ilmaisia ja ne toimitetaan sähköpostilla.
  • Yli 25 megan kokoiset aineistopyynnöt ovat maksullisia (70,00 e/tunti + alv 24% + muistitikku 12,00 e). Aineisto toimitetaan muistitikulla. Maksu paikan päällä.

Rakennusvalvonnan arkisto

Käyntiosoite:
Työpajankatu 8, 00580 Helsinki
Aukioloajat:

Voimassa toistaiseksi:
- ma, to 12.00-15.00
- ti-ke 8.30-12.00
- pe - Suljettu "Asiointi vain ajanvarauksella"
- la-su - Suljettu
Koulutuspäivä: 13.10.2023 - Suljettu

Puhelinpalvelu ma-to 9-13, p. 09 310 26301

arkisto@hel.fi

Katso tarkemmat tiedot