Ammattilaisille

Tälle sivustolle on kerätty ohjeita niille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka eivät voi käyttää Helsingin kaupungin intraa tai Apottia.

Ohjeita lähetteisiin

 Psykiatrian Lähetetyöryhmä

Helsingin kaupungin Psykiatrian Lähetetyöryhmä toimii keskitetysti Ensilinjan palveluissa ja sen yhtenä keskeisenä tehtävänä on arvioida erikoissairaanhoidon tarvetta. Psykiatrian poliklinikoille ja aikuispsykiatriseen avohoitoon tarkoitetut lähetteet ohjataan Lähetetyöryhmään.

Kiireellisyysluokan 1–7 päivän lähetteet pyritään käsittelemään lähetteen saapumista seuraavana arkipäivänä ja kiireellisyysluokkien 8–30 ja >30 päivän lähetteet ja konsultaatiot käsitellään 1–21 vuorokauden välillä lähetteen saapumisesta.

Lähetetyöryhmä työskentelee tiiviissä yhteistyössä Ensilinjan palvelujen alueellisten Akuutti-, arviointi- ja konsultaatiotyöryhmien kanssa. Työryhmien tehtävänä on omalta osaltaan toteuttaa Lähetetyöryhmästä ohjautuneet akuuttia ja pidempää diagnostista arviota vaativat arviointijaksot.

Huomioithan, että Lähetetyöryhmä ei käsittele päivystyslähetteitä, alaikäisten potilaiden lähetteitä eikä psykiatrista sairaalahoitoa koskevia lähetteitä. Lähetetyöryhmä ei myöskään käsittele HUS Psykiatrialle, Helsingin kaupungin päihdepoliklinikalle tai Helsingin kaupungin Nuorisoasemalle tarkoitettuja lähetteitä. 

Toimi näin

Helsingin kaupungin aikuispsykiatrian avohoitoon saapuvat lähetteet käsitellään keskitetysti Lähetetyöryhmässä. 

Tämä ohje koskee Apotin ulkopuolisia toimijoita: 
Toimita lähete liitteineen suojatulla s-postilla osoitteeseen sotepe.lahetekasittely@hel.fi.(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)  

Ethän lähetä kaksoiskappaleita lähetteestä paperipostilla tai faxilla. Vastaanotetut sähköpostit kuitataan vastaanottoviestillä viimeistään seuraavana arkipäivänä. 

Halutessasi lisätietoja lähetekäsittelystä voit soittaa Lähetetyöryhmän sihteerille ma–pe klo 8–15. 

Soita 040 505 9333(Linkki aloittaa puhelun)

Postitusosoite:
Auroran sairaala,
Lähetetyöryhmä
Nordenskiöldinkatu 20, rakennus 19, D-rappu, 1. krs, h. 104
PL 6800
00099 Helsingin kaupunki

Mikäli kohtaat omassa työssäsi asiakkaita, jotka olisivat kiinnostuneita aloittamaan opioidikorvaushoidon, voit ohjata heidät opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikalle. Palvelumme on potilaille maksutonta. 

Opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikalla asiakkaalle tehdään opioidikorvaushoidon tarpeen arviointi. Arvioinnin perusteella jatkohoito ja mahdollinen opioidikorvaushoito ja lääkitys suunnitellaan yksilöllisesti. 

Hoidon aloituksia tehdään polikliinisesti sekä laitosaloituksena. Aloituksen ja hoitopaikan koordinointi tapahtuu opioidikorvaushoidon poliklinikalta.

Opioidikorvaushoidon poliklinikalla toimii myös liikkuva tiimi, joka toimii tarvittaessa joustavasti asiakkaan omassa elinympäristössä ja pyrkii tavoittamaan potilaita, joilla on haasteita kiinnittyä polikliinisiin palveluihin.

Opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikka tekee yhteistyötä, konsultaatiota ja aloittaa arvioita myös Helsingin Kaupungin Sairaalan osastoilla.

 • Päihdepoliklinikat ja Symppikset tekevät ajanvarauksen suoraan opioidikorvaushoidon arviointitiimin hoitajien geneeriseen kalenteriin.
   
 • Apottia käyttävien yksiköiden asiakasohjaus tehdään työkoriviestillä. 
  Apotin työkori: HEL PÄI KORH ARVPKL TH
 • Yksiköt, jotka eivät käytä Apottia, voivat olla yhteydessä suoraan opioidikorvaushoidon arviointitiimin hoitajiin. 

  Opioidikorvaushoidon arviointitiimin puhelin palvelee arkisin klo 12-14:

  Soita: 040 704 1386(Linkki aloittaa puhelun)