Haltialan luontoalue

Haltialan luontoalue on Helsingin suurimpia yhtenäisiä metsäalueita. Vanhat metsät, pitkospuinen aarnialue, Vantaanjoen varsi, Niskalan arboretum ja Haltialan tilan peltomaisemat muodostavat monipuolisen kokonaisuuden. Paloheinän reitit ja ladut kulkevat Haltialan alueella. Haltialassa on kuusi luonnonsuojelualuetta.
Ulkoilija kävelee pitkospuilla metsän siimeksessä
Kuva: Mira Lainiola

Mitä voit kokea Haltialassa?

Haltialan alueella on ulkoilureittejä, joista useimmat ovat hiihtolatuina talvikaudella. Löydät tarkemmat tiedot laduista kohdesivulta Paloheinän ulkoilualue. Haltialan metsäalueella kulkee kaksi maastoon merkittyä reittiä, luontopolku Korpipolku sekä merkitty reitti Siimespolku. Metsässä kulkevilla merkityillä reiteillä ei ole valaistuista, hiihtolatuja eikä talvikunnossapitoa.

Korpipolku, luontopolku (1,2 km)

Korpipolku kulkee Haltialanmetsän sydämessä aarnialueen kupeesta Kuninkaantammentielle. Luontopolun opastaulut kertovat metsäluonnosta ja sen ennallistamisesta. Korpipolku on merkitty maastoon sinisin vinoneliöin. Reitti kulkee osittain pitkospuita pitkin.

Pitkospuuosuudet saattavat olla ajoittain veden alla. 

Korpipolku

Siimespolku, merkitty reitti (2,4 km)

Siimespolku on Haltialanmetsän luonnonsuojelualueelle merkitty rengasreitti. Rengasreitin osuus on melko helppokulkuinen. Kartalla pistona näkyvä yksisuuntainen yhdysreitti kulkee osan matkasta kallion päällä ja on hankalakulkuisempi. 

Siimespolku

Haltialan reitti (4,6 km)

Voit seurata Haltialan reittiä ja sen varrella olevia rastipisteitä kännykän paikannuksen avulla. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Haltialan reitti

Haltialan aarnialueen polut

Saat liikkua Haltialan aarnialueella vain polkuja ja pitkospuita pitkin. Aarnialueella on muutamia opasviittoja maastossa. 

Haltialan aarnialueen polut

Kuninkaantammentien ulkoilureitti (2,4 km)

Voit kulkea Kuninkaantammentien ulkoilureittiä Niskalan arboretumista Pitkäskosken majalle. Reitillä ei ole erillisopastusta. 

Kuninkaantammentien ulkoilureitti, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Korpipolun päissä on luontopolusta kertovat opastaulut.  Kuva: Mira Lainiola
Korpipolun päissä on luontopolusta kertovat opastaulut. Kuva: Mira Lainiola

Paloheinän maja

Paloheinän ulkoilumajassa palvelee kahvila, jonka tarjoiluista sekä kokous- ja saunatiloista vastaa Kiska Co Oy. Ulkoilumajassa on pukuhuoneita ja aulasta löytyy säilytyslokeroita.

Paloheinän ulkoilumaja

Pitkäkosken maja

Pitkäkosken majan kahvilatoiminnasta vastaa yrittäjä.

Pitkäkosken maja ja aukioloajat (Facebook)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Wanha Pehtoori

Haltialan tilan yhteydessä on kahvila-ravintola Wanha Pehtoori.

Wanha Pehtoori(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Wanha Pehtoori, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Keittokatokset ja tulipaikat 

Haltialassa ei ole keittokatoksia. Haltialan tilalla on yksinkertainen grillipaikka. Grillipaikka on käytettävissä klo 7–20 välisenä aikana. Käyttäjän on tuotava mukanaan omat  puut tai hiilet. Grillipaikkaa ei voi varata. Tulenteko muualla kuin siihen osoitetuilla paikoilla on kielletty.

WC

Paloheinän ulkoilumajassa ja Wanhassa Pehtoorissa on wc-tilat. Niskalan puulajipuiston ja Pitkäkosken majan yhteydessä on siirrettävä kuivakäymälä.

Kukkien ja herneiden poiminta

Haltialan kotieläintilan läheisille pelloille kylvetään myös hernettä ja kukkia, joita voit poimia maksutta heinä–elokuussa. Tilan opastaulut kertovat tarkemmat poimintapaikat. Tarkka ajankohta vaihtelee herneiden kypsymisen ja kukkien kukinnan mukaan.  Poimia saa vain rajoitetun määrän, jotta iloa riittäisi mahdollisimman monelle.

Haltialan kotieläintila

Kalastus

Haltialan alueella virtaava Vantaanjoki on suosittu kalastuskohde. Liikkuminen jokivarren luonnonsuojelualueilla (Pitkäkosken rinnelehdot, Vantaanjoentörmä ja Ruutinkosken lehdot) on sallittu vain osoitettuja reittejä pitkin. Kalastonhoitomaksuun sisältyvät yleiskalastusoikeudet eivät koske vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueita. Onginta ja pilkintä on aina kielletty koski- ja virta-alueilla.

Ruutinkoski: Rannalta kalastus on sallittua viitoin maastossa osoitetuilla paikoilla.  Pitkäkoski: Kalastus on kielletty Helsingin omistamalla Pitkäkosken luonnonsuojelualueella. 

Helsingin kalastusalueet ja rajoitukset kartalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Haltialan kotieläintila

Haltialan tilalla voit tutustua lehmiin, lampaisiin, kanoihin ja possuihin. Lehmät ulkoilevat vuoden ympäri. Tilalla järjestetään myös erilaisia tapahtumia. 

Haltialan kotieläintila

Niskalan arboretum eli puulajipuisto

Niskalan arboretum on historiallisesti ja luonnontieteellisesti arvokas nähtävyys ja opetuskohde eksoottisine puulajeineen. Arboretumissa on erillinen opastus, puukirjasto, Tunne puut -luontopolku sekä eväspöytiä. Niskalan arboretum on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi 1983. 

Niskalan arboretum (Vihreät sylit)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lehtokorven ennallistaminen

Haltialanmetsän pohjoista korpialuetta on ennallistettu vuodesta 2006 alkaen. Vuosien 2021-2022 aikana Haltialanmetsän luonnonsuojelualueelle rakennettiin 10 patoa, joiden tarkoituksena on estää vedenvirtausta vanhoissa kuivatusojissa. Kun vedenpinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan, kosteaksi ja reheväksi lehtokorveksi. Voit nähdä patoja Paloheinän majalta lähtevien kulkureittien varrella.

Pölkkypato Haltialanmetsässä Kuva: Raisa Ranta
Pölkkypato Haltialanmetsässä Kuva: Raisa Ranta

Luonnonsuojelualueet

Haltialan luontoalueella on useita luonnonsuojelualueita. Luonnon suojelemiseksi alueiden käyttöä on rajoitettu lakiin perustuvilla rauhoitusmääräyksillä. Lue rajoituksista tarkemmin kohdassa Säännöt ja suositukset

Luonnonsuojelualueet, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Haltialan luonnon kuvaus

Niskalan arboretum (Vihreät sylit)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Haltialan lajihavainnot 

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia. 

Haltialan lajihavainnot (iNaturalist)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Haltialan lajihavainnot (Laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kiviä lehtipuiden reunustamassa Ruutinkoskessa
Kuva: Raisa Ranta
Ulkoilija ohittaa polulla pysymiseen ohjaavan kyltin Haltialan aarnialueen pitkospuilla
Kuva: Mira Lainiola

Luonnonsuojelualueiden säännöt ja määräykset

Haltialan luontoalueella on useita luonnonsuojelualueita. Luonnonsuojelualueet, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Noudata Haltialan luonnonsuojelualueilla seuraavia sääntöjä
  • Älä pidä irti koiria, kissoja tai muita lemmikkejä.
  • Älä tee tulta, älä grillaa, älä telttaile, äläkä leiriydy .
  • Älä vahingoita kasveja, sieniä tai jäkäliä.
  • Älä liiku moottoriajoneuvolla.
  • Älä häiritse luonnonvaraisiä eläimiä tai hävitä pesiä.
  • Älä liiku merkittyjen polkujen ulkopuolella tai pyöräile lainkaan Haltialan aarnialueella, Pitkäkosken rinnelehdoissa, Vantaanjoentörmällä, Niskalan puulajipuistossa sekä Ruutinkosken lehdossa.
  • Voit pyöräillä Haltialanmetsässä ainoastaan merkityillä reiteillä.
  • Voit poimia Haltialanmetsässä  ruokasieniä ja marjoja.
Katso luonnonsuojelualueiden kaikki rauhoitusmääräykset

Yleiset säännöt

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokaisenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Voit liikkua Haltialan alueen leveillä ulkoilureiteillä myös pyöräillen ja lastenvaunujen kanssa. Kuninkaantammentie on leveä ja helppokulkuinen reitti Pitkäkosken majalta Haltialan tilalle. Ulkoilureitit ovat talvisin hiihtolatuina ja löytyvät Paloheinän kohdesivulta.

Siimespolku on helppokulkuinen soraistettu reitti Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella. Reitillä olevan kallioalueen voi ohittaa liittymällä rengasreitille Haltialanmetsän eteläpuolelta. 

Korpipolku, kulkee osan ajasta pitkospuita pitkin. Haltialan aarnialueen poluilla on myös pitkospuuosuuksia. Aarnialueen polkujen ulkopuolella liikkuminen on kielletty.

Vantaanjoen varren luonnonsuojelualueilla (Pitkäkosken rinnelehdot, Vantaanjoentörmä ja Ruutinkosken lehto) ei saa pyöräillä. Alueella on polkuja ja porrasrakenteita. 

Metsässä kulkevilla polkureiteillä ei ole talvikunnossapitoa, eikä valaistusta.

Haltialan luontopalveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset. Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu

 

Haltialan palvelut kartalla

Haltialassa on luontopolku sekä merkitty metsäreitti, Pitkäkosken ja Paloheinän ulkoilumaja sekä Haltialan kotieläintila.  

Haltialan palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Retkeilijä koskettaa siirtolohkaretta
Kuva: Raisa Ranta

Siimespolku on uusi merkitty reitti

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueelle on merkitty uusi rengasreitti, Siimespolku. Metsän syleilyssä kulkevan Siimespolun tunnelmaa luovat käävät, lahopuu ja sammaloituneet kivet.  2,4 kilometrin pituinen Siimespolku on merkitty maastoon oranssein vinoneliöin.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueesta kertovat uudet kartalliset opastaulut ohjaavat merkityille metsäpoluille. Siimespolulle voit liittyä Paloheinän majan lähistöltä. 

Siimespolku

Kuvia Haltialasta

Kääpiä kaarnattoman puun rungolla
Kuva: Raisa Ranta
Ulkoilijoita Pitkäkosken äärellä puisella katselutasanteella ja portaissa
Kuva: Mira Lainiola
Mies ja lapset kävelevät kosken rantaviivaa lehtipuiden katveessa
Kuva: Raisa Ranta
Ulkoilijat pitävät taukoa eväskatoksessa peltomaiseman äärellä
Kuva: Mira Lainiola