Helsingin kalavedet

Helsingin vesialueet ja kalavedet löydät kalavesien kartalta. Näet kartalta myös kalastusta koskevat rajoitukset. Katso lisäksi vinkit hyville kalastuspaikoille kalalajin mukaan.

Tällä sivulla

Henkilöitä onkimassa kiviseltä rantakaistaleelta.
Kuva: Carl Bergman / Helsinki Partners

Missä Helsingissä voi kalastaa?

Helsingin kaupungilla on kalavesiä Helsingin edustalla yli 15 000 hehtaaria. Voit kalastaa kaupungin kalavesillä, kunhan huolehdit että sinulla on tarvittavat kalastusluvat. Katso kalavedet tarkemmin alta Helsingin kalavesien kartalta.

Rannalta kalastus

Voit kalastaa kaikilta kaupungin yleisiltä ranta-alueilta. Yksityisten tonteilta et voi kalastaa. Kalastus ei ole sallittua yleisiltä uimarannoilta eikä myöskään silloilta - poikkeuksena Lauttasaaren silta, jolta voi kalastaa.

Satamien läheisyydessä ja luonnonsuojelualueilla on kalastukseen liittyviä kieltoja, jotka näet kalavesien kartalta ja kalastuksen erityismääräyksistä

Veneestä kalastus

Jos kalastat veneestä, älä mene häiritsevän lähelle asutusta tai saunaa. Huomioi myös venesatamien laitureiden läheisyydessä olevat kieltoalueet, jotka löydät kalavesien kartasta.

Helsingin kalavesien kartta

Siniset alueet kartalla ovat Helsingin kalavesiä. Näet lupatiedot ja kalastusrajoitukset klikkaamalla haluamaasi vesialuetta.

Helsingin kalavesien kartta. - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vinkit kalapaikkoihin

Kuhan parhaat kalastusalueet ovat lahtialueilla: Laajalahti, Seurasaarenselkä, Vanhankaupunginselkä, Kruunuvuorenselkä, Vartiokylänlahti ja Kalasatama. Kuhaa kalastetaan pääasiassa vetämällä, heittokalastusvälinein sekä verkoin.

Vantaanjokisuulla voi harrastaa muun muassa siian-, taimenen- ja lohenpyyntiä vapavälinein, kun vaelluskalat nousevat kutemaan jokeen. Huomioithan kuitenkin, että 1.9.–30.11. siika, taimen ja lohi ovat rauhoitettuja, eikä niitä saa kalastaa joesta. (Elyn päätöksen mukaisesti siikaa saa kuitenkin kalastaa Vanhankaupunginkosken alaliuússa 1.10. alkaen.)

Syysrauhoituksen alettua syyskuusta marraskuun loppuun siianlippoaminen on suosittua Vanhankaupunginkosken suvannolla. 

Espoossa sijaitseva Luukin ulkoilualueen Kaitalampi on suosittu kirjolohien pyyntipaikka.

Helsingin edustalla on runsaasti ahvenen kalastukseen soveltuvia alueita, sillä ahventa saa lähes kaikkialta.

Silakanlitkaajilla on omat vakiintuneet ottipaikkansa Lauttasaaren sillalla ja Kaapelitehtaan rannassa.

Hauen löytää varmimmin jäiden lähdettyä Vantaan jokisuulta. Myöhemmin kesällä haukea esiintyy rantaruovikoiden lähistöllä, esimerkiksi Vanhankaupunginlahdella. Huomioi Vanhankaupunginlahdella luonnonsuojelualueiden kalastusrajoitukset, katso rajoitukset kalavesien kartalta. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin vesialueilta voi onkimalla saada myös karppeja, toutaimia, siikaa, ruutanoita ja monia särkikaloja ympäri vuoden.

Kalastuspaikkoja kartalla

Kartalle on merkitty suosittuja rannaltakalastuspaikkoja Helsingissä. Katso myös pääkaupunkiseudun suosittuja kalastuspaikkoja kartalla. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kalastuspaikkoja kartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)