Koti- ja Villaluodot

Koti- ja Villaluodot on Itä-Helsingissä Laajasalon itäpuolella sijaitseva neljän saaren ryhmä. Saarissa on mukava retkeillä, kulkea metsissä sekä vaellella kivikkoisilla rannoilla. Villaluotoja on kolme; itäinen, läntinen ja pohjoinen. Luotojen pinta-ala on yhteensä 5,5 hehtaaria.
Näkymä Pohjoiselta Villaluodolta Kotiluodolle. Kuva: Sofia Kangas
Näkymä Pohjoiselta Villaluodolta Kotiluodolle. Kuva: Sofia Kangas

Kuvaus

Kotiluoto on itäisen saariston kulttuurihistoriallisesti arvokas huvila- ja retkisaari, joka kestää hyvin virkistyskäyttöä ja tarjoaa kokoonsa nähden paljon nähtävää. Saaren ainutlaatuinen kivihuvila pihapiireineen on tällä hetkellä yhdistyksen käytössä, mutta muuten saaressa voi retkeillä vapaasti. Huvila on nykyisin suojelukohde. Rakennuksen ovat vuokranneet Helsingin Navigaatioseura ja Itä-Helsingin pursiseura.

Helsingin Navigaatioseura (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Läntinen, Itäinen ja Pohjoinen Villaluoto muodostavat pienten retkisaarten ryppään, jota kehitetään erityisesti melojia ja omalla veneellä liikkuvia varten. Pohjoinen ja Itäinen Villaluoto soveltuvat lyhytaikaiseen telttailuun, Läntinen Villaluoto on tarkoitettu päiväretkeilyyn.

Palvelut

Kotiluodolta sekä Pohjoiselta ja Itäiseltä Villaluodolta löytyy keittokatokset, mutta ei polttopuuhuoltoa. Ota omat polttopuut mukaan. 

Kotiluodolla sekä Pohjoisella ja Itäisellä Villaluodolla on käymälät.

Kotiluodolla on vesiliikennelaituri, johon veneiden kiinnitys on kielletty. Veneenkiinnitysrenkaita löytyy koillis- ja kaakkoisrannoilla. Laitureihin kiinnittäytyminen on sallittua Itäisessä ja Pohjoisessa Villaluodossa. 

Melojille sopivia rantautumispaikkoja Kotiluodossa on sekä itä- että länsirannalla. Itäisellä Villaluodolla melojille sopivia rantautumispaikkoja on useassa paikassa saaren pohjois- ja itärannalla. Pohjoisella Villaluodolla melojien rantautuminen on mahdollista saaren koillis- ja pohjoisrannoilla.

Kotiluoto, Pohjoinen ja Itäinen Villaluoto soveltuvat lyhytaikaiseen telttailemiseen ja Läntinen Villaluoto soveltuu päiväretkeilyyn.

Koti- ja Villaluodoille ei ole julkista liikenneyhteyttä.

Saarten palvelut kartalla

Saaren palvelut ja reitit kartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kutsuveneellä pääsee Malkasaareen keskiviikosta sunnuntaihin klo klo 12–20 aina 15.8.2023 asti.
Kutsuveneellä pääsee Malkasaareen keskiviikosta sunnuntaihin klo klo 12–20 aina 15.8.2023 asti.

Kutsuveneellä Malkasaareen sekä Koti- ja Villaluotoon

Kesän 2023 aikana kaupunkilaisten käytössä on Callboats-kutsuvene, jolla pääsee Malkasaareen, Kotiluodolle ja Pohjoiselle Villaluodolle. Lähtöpaikka on Laajasalon Reposalmi, katso reitti Callboatsin sivuilta  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kutsuvene tilataan mobiilisovelluksen kautta (lataa Callboats sovellus, Apple/Google). Vaihtoehtoisesti matkan voi tilata myös soittamalla tai WhatsApp-viestillä, nro +358 (0)40 221 0958. Maksa matka tällöin veneessä maksukortilla.

Liikennöintiaika keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–20. Hinta yhteen suuntaan aikuiset 6 € ja lapset 3 € (7-17 v.). Kutsuveneen kausi päättyy 15.8.2023.

Kuvia Koti- ja Villaluodoilta

Huvilarakennus, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas
Huvilarakennus, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas
Läntinen Villaluoto. Kuva: Sofia Kangas
Läntinen Villaluoto. Kuva: Sofia Kangas
Irtolohkare, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas
Irtolohkare, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas
Uimakoppi, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas
Uimakoppi, Kotiluoto. Kuva: Sofia Kangas