Meri-Rastila ja Ramsinniemi

Itäisessä Helsingissä sijaitsevat Meri-Rastila ja Ramsinniemi muodostavat melko laajan metsäisen kokonaisuuden rantakallioineen. Alueeseen on helppo tutustua ulkoilureittejä ja metsäpolkuja pitkin. Alueella on kaksi luonnonsuojelualuetta.
Kalliorannalta mäntyjen lomasta näkyy kaksi melojaa.
Kuva: Mira Lainiola

Mitä voit kokea Meri-Rastilassa ja Ramsinniemessä?

Voit liikkua Meri-Rastilassa ulkoilureittejä pitkin kesällä jalkaisin ja pyöräillen sekä talvella hiihtäen. Ramsinniemen alueella kulkee kapeampia metsäpolkuja. 

Meri-Rastilan ulkoilureitti ja latu

2,6 kilometrin mittainen Meri-Rastilan ulkoilureitti kiertää rengaslenkin Meri-Rastilan metsässä. Reitti ohittaa Meri-Rastilan keittokatoksen, ulkokuntoilupaikan ja muinaisrantakivikon. Talvikaudella Meri-Rastilan ulkoilureitille ajetaan latu. Reitti on valaistu ja sillä on korkeuseroja.

Meri-Rastilan ulkoilureitti ja latu 2,6 km(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itäinen rantareitti

23 kilometrin pituinen Itäinen rantareitti kiertää Vartiokylänlahden ja Meri-Rastilan rantaviivaa seuraillen. Reitin varrella on oranssin värisiä reittivahventeita sekä kartallisia opastauluja. Itäinen rantareitti jatkuu Uutelaan asti.

Itäinen rantareitti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itäisen rantareitin opastaulu sekä opastaulujen sijainnit (pdf, ei saavutettava)

Vartiokylänlahden luonto- ja kulttuurikävelyreitti

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on laatinut Vartiokylänlahden sekä Meri-Rastilan että Ramsinniemen metsäalueet kiertävän kävelyreitin. Vartiokylänlahden luonto- ja kulttuurikävelyreitin rastipisteet löytyvät yhdistyksen laatimasta pdf-oppaasta.

Vartiokylänlahden luonto- ja kulttuurikävelyreitti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vartiokylänlahden luonto- ja kulttuurireitin  rastimateriaali (pdf, ei saavutettava)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Luonnonsuojelualueiden polut

Voit tutustua Ramsinniementien vierellä sijaitsevaan suojeltuun Rastilan nevaan pitkospuita kulkien. Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueella on metsäpolkujen lisäksi myös joitakin lyhyitä pitkospuuosuuksia. Polkureittien ulkopuolella kulkeminen on kielletty Ramsinniemen lehtoalueella. Pysymällä poluilla suojelet herkkää luontoa. 

Ruokapaikat ja kahvilat

Meri-Rastilan ja Vartiokylänlahden metsäisten ulkoilureittien välissä sijaitsee tunnelmallinen Rastilan kartano. Kartanolla toimii kahvila ja lounasravintola Cafe Monami. Hotelli Rantapuiston ravintola Furu palvelee Ramsinniementien kupeessa. 

Cafe Monami, Rastilan Kartano(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ravintola Furu, Hotelli Rantapuisto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Keittokatokset ja tulipaikat 

Meri-Rastilassa on yksi avogrillipaikka, jossa voit grillata omatoimisesti. Tuo mukanasi omat grillihiilet tai polttopuut. Tulenteko muualla kuin tulipaikalla on kielletty.

Meri-Rastilan grillipaikka, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

WC 

Meri-Rastilan metsäalueella ei ole WC-tilaa tai huussia. Lähimmät WC:t löytyvät kahvila- ja ravintolapalveluiden yhteydestä. Meri-Rastilan uimarannan bajamajat ovat käytössä uimakauden aikana. 

Tavoitat Meri-Rastilan ja Ramsinniemen metsäalueet helposti metrolla olit sitten tulossa lenkille, sieneen, hiihtämään tai rentoutumaan eväsretkelle merimaisemien äärelle.

Rastilan uimaranta

Rastilan uimarannan yhteydessä on joitakin ulkokuntoilutankoja sekä lasten leikkivälineitä. Uimarannan yhteydessä on vuokrattavia saunoja, joissa on toisinaan myös yleisövuoroja. Helsingin latu ylläpitää uimalaiturin päädyssä talviuintipaikkaa, jonka käyttö on varattu järjestön talviuimareille.

Rastilan uimaranta

Rastila Camping, saunojen varaaminen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin latu, talviuinti Rastilassa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vuosaaren melontakeskus

Natura Vivan palveluiden avulla voit tutustua alueeseen myös vesitse.

Natura Viva, Vuosaaren melontakeskus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kalastus

Ramsinniemen kalastuspaikka kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin kalastusalueet ja rajoitukset (kartta.hel.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Muinaisranta ja siirtolohkare

Meri-Rastilan ulkoilureitin varrella sijaitsee geologisesti arvokas kohde, noin 7000 vuotta vanha Litorina-meren aikainen rantakivikko. Muinaisranta koostuu isoista lohkareista ja noin 20-80 cm halkaisijaltaan olevista pyöristyneistä kivistä.

Voit löytää muinaisrannan läheltä metsäpolun varrelta kookkaan siirtolohkareen. Kulmikas siirtolohkare on kooltaan 7 x 6 x 3,5 m.

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen geologiset kohteet kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Meri-Rastilan kaupunkipolku

Tutustu Meri-Rastilaan ja Ramsinniemeen kaupunkiluontopolun avulla. Kaupunkiluontopolku on alueelle suunniteltu kävelyreitti, joka kulkee niin asutuksen lomassa kuin metsäalueillakin.

Meri-Rastilan kaupunkiluontopolku (vuosaari.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rastila Camping

Rastila Camping sijaitsee Rastilan uimarannan ja Vartiokylänlahden välittömässä tuntumassa. Vartiokylänlahden kiertävä ulkoilureitti liittyy saumattomasti Meri-Rastilan metsässä kulkeviin reitteihin. Rastilan kartano sijaitsee leirintäalueen palveluiden lomassa. Kartanolla toimii kahvila ja lounasravintola Cafe Monami. 

Rastila Camping(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Cafe Monami(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hotelli Rantapuisto

Hotelli Rantapuisto sijaitsee meren äärellä lähellä Meri-Rastilan ja Ramsinniemen yhdistävää Ramsiniementietä. Hotelli ravintoloineen palvelee niin yövieraita kuin päiväkävijöitä. 

Hotelli Rantapuisto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ravintola Furu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Meri-Rastilan metsäalueella on kaksi melko karua männikköistä kalliolakea. Kallioalueiden lomassa on rehevämpiä alueita, joilla kasvaa myös kihokkeja ja suovehkaa. Kuusimetsäiset rinteet viettävät kohti Vartiokylänlahtea. Metsässä on paikoitellen paljon lahopuuta ja metsä onkin arvokasta kääpäaluetta.  Pesimälinnustoon kuuluvat töyhtötiainen ja hömötiainen. 

Ramsinniemen lehdon suojelualueeseen kuuluu niin lehtoa kuin varjoisempaa kuusikkoa. Keväällä lehdossa kukkivat sinivuokot ja kotkansiivet avautuvat hiljalleen kohti korkeuksia. Kaakkoisrannalta aukeaa näkymä merelle ja kohti edustalla erottuvaa Malkasaarta.

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen alueella on kaksi luonnonsuojelualuetta, Rastilan neva sekä Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualue. Luonnon suojelemiseksi alueiden käyttöä on rajoitettu lakiin perustuvilla rauhoitusmääräyksillä. Katso alueen säännöt ja suositukset.
 

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen luonnonsuojelualueet kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen lajihavainnot

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia. 

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen lajihavainnot (inaturalist.laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Meri-Rastilan lajihavainnot (laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ramsinniemen lajihavainnot (laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pitkospuut kevääseen heräävässä lehdossa.
Kuva: Raisa Ranta

Luonnonsuojelualueiden säännöt ja määräykset

Meri-Rastilan ja Ramsinniemen alueella on kaksi luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueet, sijainti kartalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Noudata Meri-Rastilan ja Ramsinniemen luonnonsuojelualueilla seuraavia sääntöjä

  • Älä pidä irti koiria, kissoja tai muita lemmikkejä.
  • Älä tee tulta, grillaa, telttaile tai leiriydy. 
  • Älä vahingoita kasveja, sieniä tai jäkäliä.
  • Älä liiku polkureittien ulkopuolella Rastilan nevalla äläkä Ramsinniemen lehdon varsinaisella lehtoalueella.
  • Älä poimi ruokasieniä tai marjoja Ramsinniemen lehdon varsinaisella lehtoalueella. Suojelualueen muissa osissa poimiminen on sallittu. 
  • Älä liiku moottoriajoneuvolla.
  • Älä maastopyöräile Rastilan nevalla.
  • Älä häiritse luonnonvaraisiä eläimiä tai hävitä pesiä.
Katso luonnonsuojelualueiden kaikki rauhoitusmääräykset

Yleiset säännöt

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokaisenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Sekä Meri-Rastilan ulkoilureitillä että Ramsinniemeen johtavalla  Ramsinniementiellä on korkeuseroja. Meri-Rastilan ulkoilureitillä on valaistus. Latukaudella ulkoilureitti on latukäytössä. Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu.

Ulkoilualueen palvelut kartalla

Meri-Rastilassa on yksi keittokatos sekä ulkokuntoilupaikka. Talvisin ulkoilureiteillä kulkee hiihtolatu. Helsingin itäinen rantareitti kulkee Meri-Rastilan metsäalueen läpi. 

Ulkoilualueen palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ulkoilureitti kulkee kuusten välissä metsässä.
Kuva: Mira Lainiola
Muinasrantakivikko
Kuva: Mira Lainiola
Ihminen katselee lohkareiselta rannalta merelle.
Kuva: Mira Lainiola
Kotkansiipi nousee pitkospuiden ympärille keväällä.
Kuva: Raisa Ranta