Luukin ulkoilualue

Pääkaupunkiseudun suosituimpiin ulkoilualueisiin kuuluvan Luukin ydin on vanhan kartanon pihapiiri. Alueella on liito-oravametsiä 20 hehtaaria, ja alueen pinta-ala on yli 900 hehtaaria.
Kolme henkilöä metsän reunala vesistön rannalla.
Kuva: Konsta Linkola

Ulkoilualueen palvelut kartalla

Alueella on ulkoilureittejä, kalastuspaikkoja, ulkokuntoilupaikkoja, Luukin kartano, matkailuvaunualue, keittokatoksia, uimapaikka, leikki- ja palloilukenttä ja golfkenttä.

Luukin ulkoilualueen palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoilualueen kuvaus

Luukin ulkoilualue sijaitsee Espoossa Porintien molemmin puolin 23 kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

Ulkoilueella on Luukin kartano, jossa on myös Ravintola Laguna. Kartanon tiloja, tilaussaunan, kokous-tiloja ja juhlasalin voi varata esimerkiksi juhlatilaisuuksia varten. 

Matkailuvaunualueella on 48 paikkaa päärakennuksen läheisyydessä, ja alueella on käytössä pesu- ja pyykinpesutilat sekä sähkö. Talvikäyttö on myös mahdollinen.

Lue lisää Luukin kartanosta ja Ravintola Lagunasta täältä (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päärakennuksen läheisyydessä on uimapaikka, leikkikenttä ja palloilukenttä. Uimapaikalla on hiekkaranta ja kylmävesisuihkut. Saunarakennuksesta löytyy WC-tilat ja pukukopit. Ulkoliikuntakartalta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) löydät kesäkaudella ajantasaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta, sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta.

Kaitalammen läheisyydessä on golfkenttä.

Alueeella on  viitoitettuja ulkoilureittejä, joista 15 kilometriä on kivituhkapintaisia ja 7 kilometriä luonnonpohjaisia. Talvella reitit palvelevat perinteisen hiihtotyylin latuina. Luontopolkuja on 8,5 kilometrin verran. Alueella on myös kiintorastiverkosto ja koirahaka.

Ulkoilualueella on 7 keittokatosta ja 1 tulentekopaikka. Tulenteko on muualla kielletty.

Luukin ulkoilualueen kartta (PDF, ei saavutettava) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Virkistyskalastus on sallittu alueen lammilla ja järvillä, joissa on luonnonvarainen kalakanta. Kaitalammen ja Halkolammen kalapaikoilla voi pyytää kirjolohta ynnä muuta jalokalaa Luukin kalastuskunnan luvalla.

Luvat myydään täällä (kalakortti.com) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Luontopolut

Luukkaan luontopolku antaa tietoa Luukkaan alueen metsäluonnosta, sen hoidosta ja suojelusta sekä kertoo myös alueen paikallishistoriasta.

Valittavana on kaksi polkuvaihtoehtoa: pidempi 9 kilometriä pitkä ja lyhyempi 6 kilometrin polku. Alkumatka on molemmilla poluilla yhteinen. Matkalla kulkijaa ohjaavat käpytunnuksella varustetut luontopolkuviitat ja kullakin kohteella numeroitu kohdetaulu. Reitti kulkee ulkoilupolkuja pitkin ja on muutamia jyrkkiä mäkiä lukuun ottamatta helppokulkuinen.

Luukkaan laaja metsäalue kuuluu Nuuksion järviylänköön. Alueen pinta-ala on noin 620 hehtaaria. Luukkaan ulkoilualueen luontoon vaihtelua tuovat useat pienet lammet sekä pohjois-eteläsuuntaiset suot. Metsät ovat monipuolisia karuista kallioista pienalaisiin lehtoihin.

Luukkaan koillis- ja luoteisosissa sijaitsevat laajat luonnontilaisina säilytettävät metsäalueet: Kaitalammen ja Luukkaan aarnialueet.

Alueen ulkoilijoita palvelee ulkoilumajana toimiva vanha Luukkaan kartano ympäristöineen. Alueella on myös useita keittokatoksia ja telttailupaikkoja. Suosittuja uimapaikkoja löytyy Luukinjärvi kartanon läheisyydessä ja Kaitalampi alueen lounaisosassa. 

Kuvia Luukista

Ilmakuva Luukin ulkoilualueesta.
Kuva: KopterCam / Helsingin kaupunki
Henkilö levittämässä vilttiä nurmialueelle.
Kuva: Helsingin kaupunki
Ilmakuva metsäisestä rannasta ja laiturista.
Kuva: KopterCam / Helsingin kaupunki
Ilmakuva Luukin ulkoilualueen vesistöstä ja metsästä.
Kuva: KopterCam / Helsingin kaupunki