Mustikkamaa

Mustikkamaan saari sijaitsee Kulosaaren eteläpuolella, noin 5 km keskustasta. Mustikkamaa on urbaani luontokohde ja suosittu ulkoilualue ympäri vuoden. Kulosaaresta on siltayhteys ja Kalasatamasta kevyenliikenteen silta Mustikkamaalle. Mustikkamaan läpi kuljetaan myös Korkeasaaren eläintarhaan.
Ihmisiä rantakalliolla, kaupungin silhuetti taustalla.
Kuva: Riku Pihlanto

Mitä voit kokea Mustikkamaalla?

Saaressa on hiekkateitä, joita pitkin voit kulkea eri puolilla saarta.  

Mustikkamaan ulkoilureitti

Mustikkamaalla on mm. 2,5 kilometrin pituinen reitti, joka kiertää saaren ympäri. Reitti on merkitty opasviitoin. Osassa reittiä on hakepohja. Talvisin reitillä on kaupungin ylläpitämä hiihtolatu.

Mustikkamaan ulkoilureitti, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itäinen rantareitti

Saaren läpi, Mustikkamaanpolkua pitkin kulkee Helsingin päärantareitti ja sitä täydentävä Itäinen rantareitti kulkee Mustikkamaan etelärannan kautta. Itäinen rantareitti on osa Helsingin ainutlaatuista 130 kilometriä pitkää julkista rantareittiä. Tämä 23 kilometriä pitkä reitti tarjoaa mahdollisuuden tutustua itäisen Helsingin hienoihin uimarantoihin, kartanopuistoihin tai vaikka Korkeasaaren eläintarhaan. Itäisen rantareitin merelliset maisemat jaksavat ihastuttaa aina urbaanista Kalasatamasta Uutelan ulkoilualueelle saakka.

Itäinen rantareitti (Pdf, ei saavutettava)

Mustikkamaan latu

Mustikkamaan kuntoradan ladun kunto (Ulkoliikuntakartta) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mustikkamaan kuntoradan latu (Helsinki Liikkuu)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mustikkamaalla ei ole keittokatoksia, eikä tuenteko ole sallittua. Kallioilta löytyy kuitenkin hyviä piknik-paikkoja sekä eväiden syöntiin sopivia penkkejä ja pöytiä. Siivoa jälkesi huolellisesti ja vie roskat roskikseen.

WC 

Uimarannan yhteydessä on WC. Lisäksi liikuntapuiston yhteydessä on yleisö-WC.

Mustikkamaan yleisö-WC, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kesäravintola Alia

Vuonna 1921 valmistunut Mustikkamaan ravintola on edustava esimerkki aikansa puuarkkitehtuurista. 

Ravintola Alia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kesäkahvila Cafe Torpedo 

Cafe Torpedo on Mustikkamaan venesatamassa sijaitseva ravintola-alus, joka on auki kesäkaudella.

Cafe Torpedo(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kesäkahvila Silversund Café

Silversund Café & Terrace sijaitsee Hopeasalmen telakka alueella Mustikkamaan sillan kupeessa noin 100 vuotta vanhassa hirsirakenteisessa telakanvartijan talossa.

Silversund Café(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)


Uimarannan kioski

Uimarannan yhteydessä toimii kesäkaudella kioskivaunu. Alueella on myös toisinaan ruokarekkoja.

Uimaranta 

Mustikkamaan uimarannalla on uimavalvonta kesäkaudella. Rannalta löytyy pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, leikkipaikka ja kioski.

Mustikkamaan uimaranta, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoliikuntakartalta löydät kesäkaudella ajantasaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta, sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta.

Ulkoliikuntakartta (ulkoliikunta.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkokuntosali

Mustikkamaan uimarannan läheisyydessä on ulkokuntosali, jossa kaikentasoiset liikkujat pääsevät kuntoilemaan. Ulkokuntosalilta löytyy Davidin ulkokuntoilulaitteet, joissa on säädettävät painopakat. Laitteina löytyy jalkakyykky, vaakasoutu, penkkipunnerrus sekä etupunnerrus. Lisäksi paikalla on kuntoteline ja tukkipatteri.

Mustikkamaan ulkokuntosali, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikuntapuisto

Mustikkamaan liikuntapuisto tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen liikuntaan ympäri vuoden. Lajit: jalkapallo, koripallo, minikoripallo, tennis, luistelu, jääkiekko.

Mustikkamaan liikuntapuisto, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Luistelu

Pakkasten salliessa Mustikkamaan liikuntapuiston kenttä jäädytetään luistelukentäksi. 

Mustikkamaan luistelukentän jäätilanne (Ulkoliikuntakartta)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mustikkamaan luistelukenttä (Helsinki Liikkuu)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mustikkamaan kesäteatteri

Mustikkamaan kesäteatterin näyttämö sijaitsee Mustikkamaan sydämessä, Alia-kartanon takana kallioilla. Ylioppilasteatteri on tehnyt kesäteatteria Mustikkamaalla vuodesta 1984 asti.

Mustikkamaan kesäteatteri, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ylioppilasteatteri (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Seikkailupuisto Korkee

Korkee Mustikkamaa on pk-seudun ensimmäinen köysiseikkailupuisto, jota on laajennettu vuosien aikana. Korkee Mustikkamaan erikoisuuksina ovat mm. 12 metriin asti nousevat kiipeilyseinät ja Base-hyppy alas maahan sekä Tarzan-liuku.

Korkee Mustikkamaa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarhaan kuljetaan Mustikkamaan kautta.  Vuonna 1889 perustettu eläintarha on auki ympäri vuoden.

Korkeasaaren eläintarha(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mustikkamaan ulkoilualue sisältää metsä- ja niittyalueita sekä kalliorantaa. Metsäalueisiin kuuluu mäntyvaltaista kangasmetsää sekä lehtometsää. Puusto on pakoittain järeää ja vanhaa. Lehdoissa kasvaa paljon myös vaahteroita ja tammia. Isoisänsillan kupeesta alkavilla geologisesti arvokkailla silokallioilla on nähtävillä jääkauden jälkiä ja kaiverruksia 1900-luvulta. Mustikkamaalla on myös arvoniittyjä.

Mustikkamaan palveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset.
Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu.

Mustikkamaan palvelut kartalla

Mustikkamaalla on ulkoiluun sopivia hiekkateitä, uimaranta, ulkokuntosali, kesäravintola, seikkailupuisto ja kesäteatteri sekä talvisin kuntolatu.

Mustikkamaan palvelut kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Syötävä puisto ja sen toiminta on suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille. Puistoon voi silti tulla tutustumaan kuka tahansa iästä riippumatta. Kuva: Helsingin kaupunki
Syötävä puisto ja sen toiminta on suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille. Puistoon voi silti tulla tutustumaan kuka tahansa iästä riippumatta. Kuva: Helsingin kaupunki

Syötävä puisto on nuorten kesäparatiisi

Syötävän Puisto on urbaani luontoympäristö, joka tarjoaa upeat puitteet luovalle työskentelylle, taide- ja luontoaiheisille pajoille, viljelylle ja eläinten hoidolle. Puistossa järjestetään kesäisin maksutonta ympäristötoimintaa, jonka on suunnattu pääasiassa 12–25-vuotiaille nuorille. Puiston toimintaan voi tutustua vapaamuotoisesti sen aukioloaikoina.  Puisto on tarkoitettu nuorten, nuorisojärjestöjen ja kuntalaisten käyttöön.

Syötävä Puiston alueella Mustikkamaalla on viljelty hyötykasveja jo 1860-luvusta lähtien. Kesällä 2018 Syötävän Puiston toiminta siirtyi Helsingin kaupungin nuorisopalveluille. 

Syötävä puisto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvia Mustikkamaalta

Mustikkamaan uimarannan pelastusrengas.
Kuva: Riku Pihlanto
Näkymä Mustikkamaan kallioilta Kalasataman suuntaan.
Kuva: Tero Pajukallio
Pyöräilijät tauolla Mustikkamaan kallioilla.
Kuva: Kimmo Brandt
Nainen työntää lastenvaunuja Mustikkamaan kevyen liikenteen väylällä.
Kuva: Paavo Jantunen