Retkeily

Lähde opastetulle retkelle tai tutustu omatoimisesti Helsingin luontoon. Löydä pääkaupunkiseudun luontokeskukset, reitit ja luontopolut sekä lintutornit ja keittokatokset. Katso myös vastuullisen retkeilyn ohjeet.

Retkeilijät istuvat riippualustalla ja katselevat merelle.
Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Telttailu ja yöpyminen ulkoilualueilla

Lyhytaikainen telttailu on jokamiehenoikeus. Telttailu ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa luonnolle tai häiritä asukkaita. Telttailla voit esimerkiksi ulkoilualueilla, joilla telttailua ohjataan sellaisille alueille, jotka kestävät telttailun tuomaa kulutusta. 

Lyhytaikainenkaan telttailu ei ole sallittua kaikkialla. Et saa telttailla esimerkiksi Helsingin luonnonsuojelualueilla tai uimarannoilla. Pesivä linnusto on erityisen herkkää häiriöille. Huomioi, että tulenteko tai sammaleen ja puuvartisten kasvien kerääminen eivät ole jokamiehenoikeuksia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Lintubongari kiikaroi lintutornista avoimelle ruovikkoiselle vesialueelle
Kuva: Mira Lainiola

Helsingin luonnonsuojelualueet

Helsingin luonnonsuojelualueet ovat kaupungin luontohelmiä ja kaikkein hienoimpia paikkoja. Luonnonsuojelualueita on monilla ulkoilu- ja luontoalueilla sekä saarilla.  Ennen retkeilyä luonnonsuojelualueella tutustu alueen sääntöihin ja ohjeisiin. Esimerkiksi tulenteko ja telttailu on Helsingin luonnonsuojelualueilla aina kielletty. Vastuullinen retkeily ja merkityillä poluilla pysyminen on helppo tapa suojella myös herkkiä luonnonsuojelualueita. 

Tutustu Helsingin luonnonsuojelualueisiin

Pysy polulla - retkeile vastuullisesti

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/retkeily.