Mattolaiturit

Kaupungin rannoilla on 12 matonpesulaituria. Mattolaitureiden yhteydessä on kuivausmankelit ja -telineet. Helsingin ainoa kuivan maan matonpesupaikka on Pukinmäessä.

Tällä sivulla

Mattoja kuivumassa telineellä, takana matonpesijöitä.
Kuva: Mika Lappalainen

Matonpesulaiturit ja mattojen kuivaus

Helsingin rannoilla sijaitsevat mattolaiturit ovat käytössä kesäisin. Mattoja voi pestä laitureilla yleensä toukokuun alkupuolelta lähtien, jolloin pesupaikat laitetaan käyttökuntoon talven jäljiltä.

Laitureiden läheisyydestä löydät kuivausmankelit, joiden avulla märistä matoista saa puristettua enimmän veden pois. Pesupaikkojen läheisyydessä on myös mattojen kuivaustelineet.

Uusia matonpesuun tarkoitettuja laitureita ei rakenneta. Nykyiset laiturit voivat kuntonsa puolesta palvella tarkoitustaan vielä useita vuosia.

Helsingin matonpesulaiturit kartalla

Helsingin 12 matonpesulaituria kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Pukinmäen matonpesupaikka

Helsingin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kuivan maan matonpesupaikka on Pukinmäessä. Vantaanjoen läheisyydessä olevan pesupaikan likavedet menevät viemäriin eivätkä likaa tai rehevöitä vesistöjä. 

Pukinmäen pesupaikka on avoinna toukokuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin päivittäin kello 7 - 21. 

Sijainti

Matonpesupaikka sijaitsee Pukinmäen rantapuistossa, Pukinmäenkaaren ja Tapaninvainiontien liikenneympyrän lähettyvillä. 

Osoite: Pukinmäen rantapuisto, Simpukkakuja 2, 00780 Helsinki

Pukinmäen matonpesupaikka, sijainti kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Millainen matonpesupaikka?

Pukinmäen matonpesupaikalla on 16 kapeampaa pesuallasta (leveys 120 cm) ja neljä isompaa pesuallasta (leveys 270 cm). Pesuvesi tulee hanasta ja suihkuaa matolle koko pesualtaan leveydeltä. Kuivausmankeli ja -telineet kuuluvat matonpesupaikan varustukseen.

Mattopyykille pääsevät tasaisen maaston ansiosta kaiken ikäiset ja liikkumisesteiset pyykkärit. Vieressä on myös pieni oleskelualue penkkeineen vaikka eväiden syömistä varten. Lähellä sijaitsee pysäköintialue, jota käyttävät myös palstaviljelijät.