Syyhyn itsehoito-ohje

Tällä sivulla

Syyhy (punkkisyyhy, scabies) on punkin (Sarcoptes scabiei) aiheuttama ihmisen loistauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ihokontaktissa, myös seksin välityksellä tai vuodevaatteiden ja vaatteiden välityksellä. Eläimillä on omat syyhypunkkinsa, jotka tarttuvat harvoin ihmiseen. Ihmiskehon ulkopuolella punkki kuolee 48–72 tunnissa.

Lapset ja vanhukset ovat herkempiä saamaan tartunnan. Naarassyyhypunkki kaivautuu ihon sisään muodostaen käytäviä sormiväleihin, ranteisiin, kainaloihin, nivustaipeisiin ja genitaalialueelle. Lapsen pehmeältä iholta syyhypunkin käytäviä voidaan löytää myös kämmenistä ja jalkapohjista.

Syyhytartunnan saaneen henkilön kaikki oireettomatkin perheenjäsenet ja muut läheisessä kosketuksessa olevat, kuten esimerkiksi seksikumppanit, on hoidettava samanaikaisesti.

Lapsen syyhystä on hyvä ilmoittaa päiväkotiin. Päiväkotiin, kouluun ja työhön voi mennä ensimmäistä hoitokertaa seuraavana päivänä. Poikkeuksena tästä on karstasyyhy, jolloin fyysistä kosketusta muihin on vältettävä, kunnes molemmat viikon välein toteutetut hoidot on tehty.

Työperäistä tartuntaa epäiltäessä voivat työntekijät olla yhteydessä omaan työterveyshuoltoonsa.

Oireet

Syyhyn tärkein oire on erittäin voimakas kutina, joka johtuu kehon reagoinnista punkin eritteitä kohtaan. Ensimmäisellä kerralla syyhytartunnan saanut alkaa oireilla vasta 3–4 viikon kuluttua tartunnasta. Toistamiseen sairastuva on herkistynyt, ja kutina alkaa jo päivissä.

Kutinaa on koko keholla kaulasta alaspäin. Lapsilla kutisevat erityisesti kämmenet, rannepoimut, jalkapohjat, kainalot, alavatsa. Kutina on voimakkainta iltaisin ja öisin. Yli 5-vuotiailla on syyhyä kasvoissa erittäin harvoin.

Iholla on näppylöitä, pieniä vesirakkuloita ja raapimajälkiä sekä syyhykäytäviä. Aikuisilla kutina ja raapimisjäljet keskittyvät sormiväleihin, kainalo- ja nivustaipeisiin ja keskivartalolle. Syyhy voi tarttua eteenpäin jo alkuvaiheessa, vaikka tartunnan saanut henkilö olisi vielä oireeton.

Syyhyn itsehoito

Syyhyn itsehoitona käytetään apteekista ilman reseptiä ostettavaa lääkehoitovoidetta (5% permetriini).

  • Yksi 30g:n voideputki riittää aikuiselle ja yli 12-vuotiaalle lapselle koko vartalon voiteluun.
  • 6–12 -vuotiaille lapsille riittää yleensä puolikkaan voideputken verran eli n. 15 g voidetta.
  • 2 kk – 5-vuotiaille käytetään neljännes putkilosta.
  • Raskaana olevat ja imettävät voivat käyttää permetriinivoidetta.
  • Jos alle kaksivuotias on perheessä ainoa, jolla epäillään syyhyä, tulee ennen hoitoa olla yhteydessä lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi.

Oireettomat perheenjäsenet ja muut läheisessä kosketuksessa olevat hoidetaan samanaikaisesti permetriini-voiteella. Sekä oireiset syyhytartunnan saaneet että oireettomat lähikontaktit hoidetaan samalla ohjeella.

Hoito uusitaan 7–10 päivän kuluttua.

Jälkihoito

Jälkikutina jatkuu jopa yli kuukauden hoidon jälkeen. Se ei ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Kutinaa voi tarvittaessa helpottaa hydrokortisonivoiteella, joka on ostettavissa apteekista ilman reseptiä.

Milloin lääkäriin?

  • Jos syyhytartunta on vaikea, laaja-alainen, tulehtunut tai itsehoito ei auta, lääkäri voi määrätä reseptillä tablettimuotoista lääkitystä ja myös muita lääkehoitovoiteita.
  • Jos alle kaksivuotias on perheessä ainoa, jolla epäillään syyhyä, tulee ennen hoitoa olla yhteydessä lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi.
  • Perheen syyhyepidemiassa tartunnan on saanut tai tartunnalle on altistunut alle 2 kuukauden ikäinen vauva.
  • Jos kutina hoidon jälkeen pitkittyy yli kuukauden ajaksi, on syytä hakeutua lääkärin arvioon, joka arvioi hoidon onnistumisen ja oikean diagnoosin.

Ohjeen laatija: Helsingin epidemioginen toiminta

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/syyhy.