
Näkymä muutokseen
-
Missä olemme nyt?
Digitalisaatio on keskeinen osa kaupungin strategista kehittämistä. Digitalisaatiokehitys on riippuvainen kansainvälisestä teknologiainfrasta, sääntelystä ja järjestelmien yhteentoimivuudesta. Väestön monimuotoistuminen ja kasvavat tietoturvauhat edellyttävät palveluilta parempaa saavutettavuutta, asiakasymmärrystä ja tietosuojan hallintaa. Näin palvelut säilyvät yhdenvertaisina ja turvallisina.
-
Mitä on näköpiirissä?
Digitalisaatio kytkeytyy yhä enemmän kansainvälisiin suhteisiin, tekoälyn eettiseen käyttöön ja EU:n säädösten noudattamiseen, mikä korostaa teknologisen omavaraisuuden ja vastuullisen päätöksenteon tarvetta. Tulevaisuudessa digitalisaatiota hyödynnetään entistä enemmän Helsingin palveluissa. Samalla kaupungin on varmistettava avoimuus, riskienhallinta ja järjestelmien yhteensopivuus, jotta digipalvelut palvelevat kaikkia kaupunkilaisia kestävällä tavalla.
Teknologinen ja geopoliittinen toimintaympäristö
Helsingin digitalisaatioympäristöä muovaavat kiihtyvä teknologiakehitys, globaalit jännitteet ja suuryritysten hallitsemat teknologia-alustat. Kaupunki on vahvasti riippuvainen kansainvälisistä teknologiaketjuista, kuten pilvipalveluista ja mikrosiruista. Niiden taustalla vaikuttavat poliittiset ja taloudelliset intressit. Teknologiasta on tullut geopoliittinen vallankäytön väline. Tämä tuo haasteita kaupungin strategisille teknologiavalinnoille. Euroopan unioni pyrkii vahvistamaan digitaalista omavaraisuuttaan. Helsingillä on tämän vuoksi mahdollisuus hyödyntää eurooppalaisia ratkaisuja ja vähentää riippuvuutta suurista toimittajista.
Tekoälyn ja kyberturvallisuuden rooli on kasvanut kriittiseksi. Tekoälyä voidaan hyödyntää palveluiden parantamisessa. Riskinä on kuitenkin, että tekoälyä käytetään hybridivaikuttamiseen, kuten tarkoitukselliseen valheellisen tiedon levittämiseen. EU:n tekoälyasetus ja kaupungin omat vastuullisuusperiaatteet ohjaavat tekoälyn käyttöä. Kyberuhkien torjunta edellyttää tiivistä yhteistyötä kansallisten viranomaisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa sekä kykyä ennakoida ja reagoida muuttuviin tilanteisiin.
Digitalisaatio kaupungin strategisena muutosvoimana
Digitalisaatio on osa Helsingin strategista kehittämistä. Kehittämisen tavoitteena on tehostaa palveluita, parantaa asiakaskokemusta ja muuttaa työn tekemisen tapoja. Digitalisaatio ei ole irrallinen teknologiahanke. Se kytkeytyy laajemmin sääntelyyn, teknologian kehitykseen ja asukkaiden tarpeisiin. Yhteisten digialustojen, automatisoitujen palveluprosessien ja datan tehokkaan hyödyntämisen avulla Helsinki vastaa kasvaviin asiakastarpeisiin.
Työn digitaalinen murros näkyy esimerkiksi hallinnollisten tehtävien automatisoitumisena ja asiakaspalvelun muuttumisena vuorovaikutteisemmaksi asiantuntijatyöksi. Muutos edellyttää uudenlaista osaamista, kuten datan analysointia ja palvelumuotoilua. Kaupunki panostaa jatkuvaan oppimiseen, jotta henkilöstö hallitsee digikehityksen, palveluautomaation ja dataohjautuvan työskentelyn vaatimukset.
Digitalisaation johtamista on vahvistettu kaupunkitasoisilla ohjaus- ja koordinaatiorakenteilla. Ohjausryhmät, arkkitehtuurityö ja tietoturvajohtaminen varmistavat, että kehitys on yhteentoimivaa ja luottamukseen perustuvaa.
Sääntely, datan liikkuvuus ja yhteentoimivuus
Helsingin digitalisaatiota ohjaa yhä enemmän EU-tasoinen ja kansallinen sääntely, kuten EU:n datastrategia, tekoälyasetus ja tiedonhallintalaki. Sääntely luo edellytyksiä turvalliselle ja eettiselle palvelukehitykselle. Samalla niistä seuraa uusia velvoitteita ja hallinnollisia haasteita. Kaupungin on pystyttävä ennakoimaan sääntelymuutoksia ja vaikuttamaan niiden valmisteluun, jotta Helsingin erityispiirteet huomioidaan.
Tietojen ja järjestelmien yhteentoimivuus on digitalisaation onnistumisen edellytys. Modernit alustaratkaisut ja rajapintojen standardointi mahdollistavat sen, että automaattiset palvelut voivat hyödyntää tietoa saumattomasti yli järjestelmien. Helsingin on varmistettava, että tietojärjestelmiin kertyvää tietoa voidaan siirtää ja hyödyntää turvallisesti. Helsinki tekee yhteistyötä muun julkisen sektorin, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa innovatiivisten ja asiakaslähtöisten ratkaisujen löytämiseksi.
Monet järjestelmät eivät ole edelleenkään yhteentoimivia, mikä vaikeuttaa tiedon hyödyntämistä. Helsinki kehittää parhaillaan ratkaisuja esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteentoimivuuden parantamiseksi. Ilman yhteentoimivuutta ja yhteisiä digialustoja digitalisaation hyödyt jäävät vajaiksi – siksi Helsinki panostaa teknisiin ratkaisuihin, avoimeen dataan ja kumppanuuksiin.
Väestörakenne ja palvelujen saavutettavuus
Helsingin väestön monimuotoistuminen asettaa uusia vaatimuksia digipalveluille. Kaupungin on varmistettava, että palvelut ovat saavutettavia, helppokäyttöisiä ja monikielisiä. Eri taustoista tulevien asukkaiden tarpeet huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Saavutettavuus koskee myös asukkaita, joilla on fyysisiä tai kognitiivisia rajoitteita tai heikommat digitaidot. Siksi Helsinki panostaa muun muassa selkokielisyyteen, esteettömyysvaatimuksiin ja tukipalveluihin, kuten digineuvontaan.
Uusien teknologioiden avulla palveluita voidaan kohdentaa ennakoivasti esimerkiksi uusille helsinkiläisille, lapsiperheille tai ikäihmisille. Samalla on varmistettava, että ratkaisut ovat eettisesti kestäviä, läpinäkyviä ja syrjimättömiä. Helsinki noudattaa eettisen tekoälyn periaatteita ja kehittää riskiperusteista arviointimallia tekoälyratkaisuilleen.
Asiakaslähtöisyys ei ole vain tekninen kysymys. Se edellyttää käyttäjien osallistamista ja asiakasymmärryksen jatkuvaa kehittämistä. Digitaalisia ratkaisuja hyödynnetään myös asiakaspolkujen tarkasteluissa ja palveluiden sujuvoittamisessa. Näin varmistetaan, että digitalisaatio palvelee kaikkia helsinkiläisiä oikeaan aikaan ja oikeassa kanavassa.
Tietoturva, tietosuoja ja eettinen tekoäly
Vastuullinen digitalisaatio rakentuu tietoturvan, tietosuojan ja eettisen tekoälyn varaan. Kyberuhkien, hybridivaikuttamisen ja tietomurtojen lisääntyessä kaupunki kehittää jatkuvasti kykyään suojata järjestelmiään ja asukkaiden tietoja. Tietoturva on sisällytetty osaksi kaikkia kehityshankkeita. Tietoturvan hallinta perustuu ennaltaehkäisyyn, koulutukseen ja jatkuvaan riskien arviointiin. Tietosuoja varmistetaan teknisin ja organisatorisin keinoin. Jokaisessa digihankkeessa arvioidaan henkilötietojen käsittelyä ja asukkaiden oikeuksia. Tietoturvallinen ja vastuullinen alusta on edellytys palveluautomaatiolle, tekoälyn hyödyntämiselle ja asiakasdatan käytölle.
Tekoälyn hyödyntäminen kaupungin palveluissa tuo mukanaan uusia vastuullisuusvaatimuksia. Helsinki on laatinut tekoälyn eettiset periaatteet. Niissä korostetaan läpinäkyvyyttä, selitettävyyttä, syrjimättömyyttä ja ihmiskeskeisyyttä. Kaupunki kehittää riskiperusteista arviointimallia tekoälysovelluksille ja julkaisee tietoa käytössä olevista järjestelmistä. Poikkihallinnollinen tekoälytyöryhmä tukee käytännön toteutusta ja osaamisen kehittämistä. Eettisyys ulottuu myös palveluntarjoajiin. Kaupungin kumppaneiden tulee sitoutua samoihin arvoihin. Näin varmistetaan, että tekoäly tukee palveluiden automatisointia, mutta samalla säilyttää avoimuuden, oikeudenmukaisuuden ja eettiset periaatteet.